Blogit
Viikonlopputarhuri

Okakokeilu alkaa – saa nähdä kuinka tässä käy!

okakokeilu 3
Jännittävä okakokeilu alkaa. Sain okasta viljeltäväksi sekä punaista että keltaista lajiketta.

Alkuviikosta posti toi minulle pienen paketin, jonka sisällä oli viisi noin peukalon paksuista kyhmyistä pötkälettä – okan (Oxalis tuberosa) mukuloita. Tänä kesänä saan kokeilla tämän Andien ihmeen kasvatusta!

Hauska okakokeilu sai alkunsa helmikuussa, kun ystäväni tägäsi minut Rekolan puutarhan ketjuun, jossa tarjottiin testattavaksi okaa muutamalle kiinnostuneelle puutarhatoimittajalle ja -harrastajalle. Rekolan puutarha haluaa näin kerätä viljelykokemuksia muiltakin, sillä yrityksen aikomuksena on  aloittaa pian okamukukoiden myynti puutarhaharrastajille. Eikö olekin kiinnostavaa?

Tuntematon mukula

Täytyy myöntää, että oka oli minulle entuudestaan aika tuntematon kasvi. Se kuuluu siis käenkaaleihin, mutta toisin kuin vaikkapa samaan sukuun kuuluvasta kotimaisesta ketunleivästä, tästä lajista käytetään syötäväksi myös energiapitoiset mukulat. Wikipediasta lunttasin, että ne maistuvat tavallisesti hieman happamilta oksaalihapon vuoksi. Sama happohan vaikuttaa myös raparperin kirpsakkaan makuun.

okakokeilu 2
Okan mukulat muistuttavat vanhoja muhkuraisia perunalajikkeita.

En oikein osaa edes kuvitella, miltä oka maistuu. Kevyesti happamalta potulta? Sitä voi syödä sekä raakana että kypsennettynä.

Hurjan pitkä kasvukausi

Ennen kuin pääsen oikeasti makustelemaan okaa, on vielä pitkä tie kuljettavana. Vähän jännittää, miten tämän okakokeilu onnistuu. Okapötkäleiden mukana tulleissa yksityiskohtaisissa kasvatusohjeissa nimittäin kerrotaan, että sadonkorjuu koittaa vasta marras–joulukuussa. Okalla on siis todella pitkä kasvukausi, koska mukulat pitää istuttaa jo nyt!

Varasin jokaiselle okamukulalle oman, taimimullalla täytetyn ruukun ja istutin ne ohjeiden mukaan reilun viiden sentin syvyyteen. Nostin okapotit kylpyhuoneeseen, jossa on lattialämmitys. Kunhan mukulat taimettuvat, siirrän potit aurinkoiselle ikkunalle.

Kesäksi mukulat pitää ohjeiden mukaan istuttaa joko harjuun kasvimaalle tai kasvihuoneeseen. Lämpötila ei saisi kasvupaikalla nousta ainakaan pitkiksi ajoiksi yli 30 asteen. Todennäköisesti tästä ei ole vaaraa kummassakaan kasvupaikassa, koska Suomen kesä on mitä on, ja kasvihuoneen ikkunat avautuvat automaattisesti, jos lämpö kohoaa liian korkeaksi.

En ole vielä päättänyt, kumpaan paikkaan okat päätyvät. Joka tapauksessa okan pitää antaa olla mullassa ensimmäisiin pakkasiin saakka, koska mukulat muhkeutuvat vasta kasvukauden loppuvaiheessa sitten, kun  maanpäälliset osat alkavat hiipua.

Päivitän okamukuloiden kuulumisia pitkin kevättä ja kesää, joten pysykää kuulolla jos eksoottinen juurikasvi kiinnostaa!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *