Pähkinäkaramelli

pähkinäkaramelli

Pähkinäkaramelli (brittle) on sinulle joka tykkäät ihanan pähkinäisistä ja rouskuvista karamelleista. Käytimme tähän kevyesti suolattua pähkinäsekoitusta, mutta mitkä tahansa pähkinät toimisi, kunhan ne ovat paahdettuja. Perinteisesti brittle-karamelleissa käytetään maapähkinöitä, mutta itse en tykkää pelkistä maapähkinöistä, varsinkaan suolattuina. Pähkinäkaramelli säilyy huoneenlämmössä, joten se on myös loistava lahjaksi. Ja tähän ei mene kauaa tehdä.

Makeisten, ja varsinkin keitettävien karamellien valmistuksessa tulee aina muistaa, että tekovaihe on ensin hidas ja sitten kaikki tapahtuukin vauhdilla. Eli kannattaa pitää kaikki ainekset valmiina mitattuina sekä pitää astia esillä mihin karamellit kaataa. Näin helpotat itseäsi ja varmistat että makeiset onnistuu. Makeisten valmistuksessa valmistelu on aina yhtä tärkeää kuin itse seoksen keittäminen. Ja sanonpa myös sen, että älkää tehkö näitä ilman lämpömittaria. Oikea lämpötila on lähes mahdotonta tietää ilman mittaria, joten myös onnistumisprosentti jää melko alhaiseksi arvaamalla.

pähkinäkaramelli

Aika ihania sanon minä! Ja just sopivan rouskuvia omaan makuun. Näiden säilytyksen kanssa kannattaa olla myös tarkkana, sillä kosteus ei tee hyvää näille, vaan saa koostumuksen muuttumaan sitkeäksi. Eli ilmatiivis säilytys on kaiken a ja o! Jos kaipaat lisää rapsakoita herkkuja, kokeile mantelitoffeekrokanttia tai suolakeksitoffeeta. Huomenna kalenteriluukun takaa löytyykin jotain vähän perinteisempää jouluista herkkua, eli palaathan huomennakin <3

Seuraa meitä myös instagramin puolella @drjinna

Pähkinäkaramelli

Ainekset (20 annosta)

2¼ dl
hienoa sokeria
1 dl
glukoosisiirappia
1 dl
vettä
¼ tl
suolaa
150 g
kevyesti suolattuja ja paahdettuja pähkinöitä
2 rkl
voita (huoneenlämpöisenä)
1 tl
vaniljasokeria
1 tl
ruokasoodaa
1 h 30 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 1 h 00 min

Tee näin:

  1. Valmistele uunipelti  leivinpaperilla. Siirrä sivuun.
  2. Mittaa lautaselle valmiiksi voi, vaniljasokeri sekä ruokasooda, jotta ne ovat valmiina seokseen lisäämistä varten.
  3. Mittaa sitten suureen, laakeaan ja paksupohjaiseen kattilaan sokeri, vesi ja glukoosi. Anna kiehahtaa.
  4. Lisää suola sekä pähkinät sokeriseokseen kunhan sokeri on sulanut nesteiden joukkoon (sokerikiteitä ei enää näy).
  5. Ota digitaalinen lämpömittari esiin. Lämmitä sokeri-pähkinäseosta aina välillä sekoittaen kunnes se saavuttaa 149-150 asteen lämpötilan, tähän voi mennä jonkin aikaa. Siirrä välittömästi liedeltä ja sekoita voi, vaniljasokeri ja ruokasooda joukkoon nopeasti.
  6. Kaada sitten seos välittömästi pellille ja levitä varovaisesti keskeltä kohti reunoja. Massasta tulee noin A4-paperiarkin kokoinen levy.
  7. Anna jähmettyä huoneenlämmössä kokonaan. Tässä menee n.tunti. Kun seos on jähmettynyt, lohkaise siitä palasia ja säilytä huoneenlämmössä ilmatiiviisti pakattuna, jotta pähkinäkaramelliin ei pääse kosteutta.

Valmis pähkinäkaramelli säilyy viikosta pariin viikkoon huoneenlämmössä.

ruoka makeiset joulu joululahjaideat
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *