Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Kierrätysideoita taimikasvatukseen

Esikot
Kevätkaipuuta helpottavat ensimmäiset kylvöt ja esikoiden tapaiset keväiset kausikasvit.

Räystäät tippuvat vettä ja vähän väliä katolta rymähtää alas kookas köntti raskasta lunta. Pihalla näkyy jo lumen alta paljastunutta maata. Selviä kevään merkkejä?

No ehkä ei ihan vielä, mutta sisällä valmistelut kevättä varten ovat kyllä jo alkaneet! Viime lauantaina tapasin ystäväni Jaanan jo perinteeksemme muodostuneen siemenvaihdon merkeissä.

Ystäväni saapui meille ison ostoskassin kanssa. Sen sisuksista hän kaivoi esiin neljä vanhaa, muovista diskettikoteloa, jotka olivat täynnä huolellisesti järjestettyjä siemenpusseja. Yhdessä yrtit, toisessa suorakylvettävät, kolmannessa esikasvatettavat lajit.

Minä nostin siemenkoteloiden seuraksi oman siemenpusseista pullistelevan pahvilaatikkoni ja sitten aloimme kahvitella ja käydä vaihtokauppaa. Vaihdoin pois ylimääräisiä tomaattien ja perennojen siemeniä ja sain tilalle muun muassa uusia tomaatti- ja kurpitsalajikkeita. Miten kätevä ja ennen kaikkea mukava keino saada uusia siemeniä ja hankkiutua eroon omista ylimääräisistä varastoistaan!

Chilit ikkunalla
Kylvän chilit ensimmäiseksi, koska ne ovat niin hidaskasvuisia. Kuvassa viime kevään taimia.

Tänä viikonloppuna aloitan kylvöt. Ensimmäiseksi multaan päätyvät chilien, paprikoiden ja latva-artisokkien siemenet. Ehkä on parasta kylvää myös erikoisen keltaisen munakoison siemenet jo nyt, jos taimet vaikka sillä keinolla ehtisivät tuottaa satoa ensi kesän aikana.

Kokosin tähän teille muille kylvöpuuhia aloitteleville muutaman taimikasvatusta helpottavan kierrätysidean viime kevään Nordiska Trädgårdar -messuilta. Kylvöiloa!

Taimikaappi

Taimikasvatuskaappi kierrätysikkunoista

Lasit nojaavat hyllyn viistoa etuseinää vasten. Ne pysyvät paikoillaan ylhäällä ja alhaalla olevien listojen avulla. Tarvittaessa irtonaiset lasit voi nostaa vaikka kokonaan pois, jos kaapin lämpötila kohoaa auringossa  liiaksi.

KastelusysteemiMuovipulloista koottu kasvatusseinä

Toisiinsa kiinnitetyt pullot voi ripustaa ikkunan eteen. Muutamalla ilmareiällä varustetun läpinäkyvän pullon sisällä pikku taimilla on mukavan tasaiset ja valoisat kasvuolot. Muistaakseni noilla vihreillä langoillakin oli joku tarkoitus. Olisiko niitä pitkin johtunut taimille kosteutta?

Taimivaunut

Taimivaunut

Vanhojen lastenrattaiden runko kestää taimilaatikoiden painon. Renkaiden päällä on kätevä rullailla taimia sisään ja ulos myöhemmin keväällä, kun taimet totutetaan vähitellen ja varovasti  raakaan ulkoilmaan.

Kommentit (2)

  1. Puutarhamyyrä

    Kivoja kierrätys-ideoita. Onnea kylvöillesi. Itse aloitan kylvöt vasta noin kuukauden päästä mm. tomaattien kanssa.

    • heidihaa

      Kiitos! Minäkin himmailen tomaattien kanssa vielä jokusen aikaa.

Kommentoi »

Vastaa