Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Joulukalenterin 5. luukku

Huonekuusi eli norfolkinaraukaria on viime vuosina noussut huonekasvisuosikiksi ja varsinkin näin jouluajan trendikasviksi. Jopa lähiruokakauppamme pienellä kukkaosastolla on muiden joulukukkien joukossa myynnissä somia, heleän vihreitä huonekuusien taimia.

huonekuusi
Huonekuusi varjostaa mukavasti aurinkoista ruokasalia. Sen vieressä oleva patteri on vain harvoin päällä, sillä lämmitämme paljon puilla.

Minun huonekuuseni on noihin nätteihin pikkukasveihin verrattuna aikamoinen rötkäle. Se on ainakin 15 vuotta vanha ja niin suuri, että se täyttää ruokasalimme etelään päin olevan ikkunan melkein kokonaan. Aivan viime vuosiin saakka se on viettänyt kesät ulkona mökillä, mistä se selvästi nauttii, mutta nyt tuo roikale ei enää mahdu latvaa taittamatta auton kyytiin.

Huonekuuseni on muuttunut vanhetessaan yhä rujomman näköiseksi, mutta se on silti minulle tärkeä. Olen salaa vähän ylpeä, että olen saanut sen menestymään näin pitkään jopa kerrostalon rutikuivassa huoneilmassakin – salaisuus on ahkera suihkuttelu talviaikaan. Nyt asumme vanhassa puutalossa, jonka nurkissa vetää. Huonelämpötila pysyttelee noin 19–20 asteessa.  Nämä olosuhteet tuntuvat sopivan huonekuuselle oikein hyvin. Aikoinaan sitä kasvatettiinkin herraskartanoiden viileissä saleissa. Kartanokasviksi huonekuusi sopii myös kokonsa puolesta. Vanhetessaan se tarvitsee harottavine, hieman alaspäin kaartuvine oksineen aika paljon tilaa.

huonekuusi1
Huonekuusen kauniisti kaartuvat oksat ovat pehmeiden neulasten peitossa.

Minun pikkupuuni kasvattaa joka kesän lopulla uuden oksakerroksen. Oksien määrä on kuitenkin pysynyt vuosikausia samana, sillä myöhemmin syksyllä kuusi on aina kuihduttanut alimman eli vanhimman oksakerroksensa.

Jouluksi huonekuuseni saa oksilleen pieniä kultaisina kimmeltäviä käpyjä. Sen oksat ovat paljon taipuisammat kuin perinteisellä joulukuusella, joten käytän vain kevyitä koristeita.

Lisätietoa huonekuusen hoidosta löydät Meillä kotona -sivustolta klikkaamalla tästä.

Kommentoi »

Vastaa