Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Viikonlopputarhurin joulukalenterin 11. luukku: Kirjavinkki x 8 + 1

kirjavinkki kasa kirjoja
Toivottavasti pinosta löytyy mieluisia kirjavinkkejä!

Tänään vuorossa on kirjavinkki x 8  (plus lopussa yksi erikoisvinkki) avuksi, jos mietit vielä mitä kirjoittaisit lahjatoivelistaan. Tai jos mietit kirjalahjaa jollekin toiselle.

Kirjat ovat aina olleet omia kestosuosikkilahjojani jouluna. Niitä on niin ihana sekä saada että antaa – paitsi ehkä sinä kertana kuin sain jo pitkälle teini-ikäisenä mummultani lahjaksi Pikku-Heidi-kirjan.

Näiden kirjojen lisäksi voisin tietysti suositella ainakin tusinaa muutakin puutarhakirjaa, mutta tässä kahdeksikossa on mielestäni ihan mukavasti jokaiselle jotakin -meininkiä. Lisäksi ne ovat antaneet minulle henkilökohtaisesti paljon.

kirjavinkki Makutarhuri
Heidi Haapalahti & Teija Tuisku: Makutarhuri (Tammi 2015)

Kaikkia melko uusia teoksia on myynnissä esimerkiksi Adlibris-kirjakaupassa, mutta vanhempia joudut luultavasti metsästämään kirpputoreilta ja divareista. Itse käytän useimmiten Antikvaari-nettidivaria.

1.  Herkkusuiselle hyötykasviharrastajalle: Makutarhuri

Tietysti en malttanut olla ottamatta kirjavinkkilistalleni mukaan myös pari omaa kirjaani! Viime vuonna ilmestynyt minun ja Teija Tuiskun tekemä Makutarhuri oli toteutunut haaveeni, sillä vihannesten viljelyn myötä olen yhä enemmän kiinnostunut myös niiden mausta, eikä aiheesta juuri ollut kirjoitettu.

Tätä kirjaa suosittelen kaikille niille, jotka haluavat kasvattaa mahdollisimman maukasta satoa. Se opastaa niin herkkulajikkeiden valinnassa kuin sadon maun manipuloimisessa. Kirjassa on mukana myös kolme vihannestastingia. Se on hauska tapa päästä perille eri lajikkeiden usein aika suuristakin makueroista.

kirjavinkki Suomen luonnonvaraisia kasveja
Sakari Hinneri, Leena Hämet-Ahti, Arto Kurtto ja Seppo Vuokko: Maarianheinä, mesimarja ja timotei (Otava 1986) Piirrokset: Samppa Lahdenperä

2. Luontoihmiselle ja historiaharrastajalle: Maarianheinä, mesimarja ja timotei

Kirjavinkki The Plant Hunters
Anita Silvey: The Plant Hunters (Farrar Straus Giroux 2012)

Suomen luonnonvaraisia kasvilajeja esittelevä teos on ilmestynyt jo vuonna 1986. Se on paljon enemmän kuin pelkkä määritysopas, sillä se kertoo kiehtovalla tavalla kunkin kasvin tarinan – millaisista paikoista se viihtyy, miten se kasvaa ja millaisia nimityksiä siitä on aikoinaan käytetty. Kasvien vanhoista käyttötavoista on kiinnostava lukea. Tiesitkö esimerkiksi sitä, että näsiän kuorta on aikoinaan myyty purkkikaupalla apteekissa reumaattisten särkyjen lievittämiseen? Tai että lehtomaitikka tunnetaan Saksassa nimellä päivä ja yö (Tag und Nacht) ja Ruotsissa nimellä Ruotsin lippu (svenska flaggan)?

3. Jännityksen ja historian ystävälle sekä kasviharrastajalle: The Plant Hunters

Kasviretket ja kasvimetsästäjät kiehtovat minua kovasti. Mielikuvitusta kutkuttaa ajatella, kuinka jännittävää olisi tutkia täysin uutta seutua ja sen kasvillisuutta. Paikkoja, joista kenelläkään ei olisi mitään etukäteistietoa (paitsi tietysti niiden alueiden alkuperäisasukkailla).

Tämä englanninkielinen kirja kertoo kasviretkeilijöiden matkoista maailman eri kolkkiin – vain kasvien perässä. Hurjat tositarinat sisältävät mm. tiikereitä, karhuja ja verta imeviä lepakoita sekä lumivyöryjä ja kiikkeriä riippusiltoja.

kirjavinkki Tradgardsvisioner
Hannu Sarenström: Trädgårdsvisioner (Prisma 2009)

4. Perennatarhurille ja puutarhan suunnittelijalle: Trädgårdsvisioner

Ruotsin suosituimpiin puutarhapersooniin kuuluva (suomalaistaustainen) Hannu Sarenström opastaa 2009 ilmestyneessä kirjassaan innostavasti ja perinpohjaisesti, kuinka suunnitella toimivia kukkapenkkejä, joissa sipulikukat, perennat, ruusut ja muut kaunottaret kukoistavat keväästä syksyyn. Kirjan kuvat saavaat huokailemaan ihastuksesta. Samaan syssyyn suosittelen yhtä lämpimästi myös muita Sarenströmin kirjoja !

kirjavinkki Lavatarhuri
Heidi Haapalahti, Suvi Lehtonen ja Teija Tuisku: Lavatarhuri (Tammi 2015)

5. Aloittelevalle lava- ja luomuviljelijälle: Lavatarhuri

No niin, taas kissa nostaa omaa häntäänsä ;). Tämän kirjoittamani kirjan asiantuntijana on Suomen virallinen lavatarhurigurutar Suvi Lehtonen, nainen Hirvihaaran kartanon upean lavatarhan takana. Teoksen ihanan herkulliset kuvat ovat Teija Tuiskun taattua laatua.

Kirjassa opastetaan kädestä pitäen, kuinka perustat tyhjästä pienen tai suuren lavaviljelmän vaikka nurmikolle tai mökkipuutarhan kalliolle, ja kuinka hoidat sitä täysin luonnonmukaisin menetelmin. Luomuviljelyvinkit sopivat yhtä hyvin myös avomaalla viljeleville!

kirjavinkki Djupadal
Marie & Gustav Mandelmann: Självhushållning på Djupadal (Bonnier Fakta 2017)

6. Omavaraisuudesta haaveilevalle: Självhushållning på Djupadal

Jotkut muistavat Mandelmannin pariskunnan takavuosien ruotsalaisesta Puutarhaperjantai-ohjelmasta. Nykyään aina yhtä hyväntuuliset Marie ja Gustav tekevät omaa puutarhaohjelmaansa Ruotsin tv4-kanavalle.

Tämä painava kirja ei ole myöskään aiheeltaan kevyttä tavaraa. Mandelmannien hauskasti kuvitettu käsikirja opastaa omavaraisuuteen, johon kuuluu itse kasvatetun sadon ja maan hoidon lisäksi myös esimerkiksi omien possujen, kanojen ja lehmien hoitoa –  sekä hyödyntämistä ruoaksi.

kirjavinkki keittiopuutarhuri
Lena Israelsson: Keittiöpuutarhuri (Otava 2002)

7. Kokeilunhaluiselle kasvimaan kaivajalle: Keittiöpuutarhuri

Lena Israelsson on toinen naapurimaan puutarhakuuluisuus, hyötytarhureiden kruunaamaton kuningatar. Hänen mutkaton ja innostava tapansa kertoa kasvimaan hoidosta, hyötykasveista ja erilaisista viljelytavoista viehättää minua suuresti. Suurteos Keittiöpuutarhuri on tehty teemalla ”kaikki, mitä sinun tulee tietää luonnonmukaisesta hyötyviljelystä”. Sen mukana on helppo tempautua mukaan hyötyviljelyyn.

Monet muutkin Israelssonin kirjat ovat oikein suositeltavia ja ilahduttavan moni niistä on myös suomennettu. Tätä kirjaa voi olla hankala löytää ainakaan suomeksi, sillä painos on loppuumyyty ja kirpputoreille päätyneet vanhat kirjat menevät kuin kuumille kiville. Kirjan metsästys on kuitenkin vaivan väärti!

kirjavinkki suuri tonttukirja
Rien Poortvlier & Wil Hyugen: Suuri tonttukirja (WSOY 1979)

8. Joulu- ja tonttuihmiselle: Suuri tonttukirja

Noh, tämä nyt ei ole puutarhakirja ensinkään, mutta yksi rakkaimmista kirjoistani sopii noin muuten vain täydellisesti joulun aikaan. Upeasti kuvitettu ja kerrottu täydellinen tietoteos tontuista vie matkalle sadun(?) maailmaan. Olen kai vähän lapsellinen, mutta minusta on yhä ihana heittäytyä tutkimaan tonttujen elämää.

+ Tulevaisuuden kirjavinkki – Ensi keväänä ilmestyvä uusi kirjamme!

Nyt voin vihdoin paljastaa, että minä, Teija Tuisku ja Gunilla Törnroos olemme keväästä lähtien valmistelleet uutta puutarhatietokirjaa: Kukkiva kasvimaa POTAGER. Viimeinen kirjavinkki koskee siis vielä tekeillä olevaa kirjaa, joka ilmestyy ensi maaliskuussa, mutta sen voi ainakin Adlbriksen sivuilla jo laittaa toivomuslistalle! Kirjan aihe, ranskalaisesta keittiöpuutarhaperinteestä ammentava potager, on kerrassaan ihana! Täydellinen yhdistelmä syötävää ja silmänruokaa. Kirjantekoprosessin aikana aloin jo miettiä, kuinka muokkaisin oman mökkipuutarhani kasvimaata enemmän potagerimaiseksi. Tai entä jos pienestä rivitalon pihastani tulisikin potager?

Uutuuskirjamme pääosassa on Gunilla sekä hänen luomuksensa upea Westersin puutarha Kemiössä. Gunillan kirjassa jakamien niksien ja vinkkien avulla ihan meistä jokainen onnistuu ihanan potagerin perustamisessa säleikköaitoja ja muotoleikattuja reunuskasveja myöten. Teoksesta löydät myös helppoja ohjeita modernin omavaraisuuden toteuttamiseksi potagerin antimista. Toivottavasti tykkäät!

Huomiseen!

Kommentit (2)

  1. Minna/Mama’s garden

    Oih odotan jo niin tuota kirjaanne
    Hannu on muuten juuri muuttanut Tanskaan ja myynyt entisen talonsa puutarhoineen Ruotsista! Hänen kirjansa ovat upeita

    • heidihaa

      Kiva kuulla, että kirjaa jo odotellaan :). En olekaan vähään aikaan lueskellut Sarenströmin blogia tai tutkaillut Instaa – mielenkiintoisia uutisia!

Kommentoi »

Vastaa