Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Joulukalenterin 24. luukku: Jäälyhdyt tuikkivat joka pihassa

Jäälyhdyt puutarhassa
Jäälyhdyt koristavat myös vanhempieni pihan sisääntuloa.

Joulukalenterin viimeisestä luukusta tuikkivat perinteiset jäälyhdyt.

Vanhempieni kotipaikkakunnalla Simpeleellä eräs mies oli keksinyt hauskan haasteen joulun alla ja julkaissut sen paikallisessa Facebook-ryhmässä. Hän haastoi kaikki simpeleläiset valmistamaan ainakin yhden jäälyhdyn pihaansa koristamaan. Haaste sai niin innostuneen vastaanoton, että pian kuntakin lähti tempaukseen mukaan. Se lupasi lahjoittaa sata ämpäriä halukkaille. Paikallinen kukkakauppakin tarjosi ylimääräisiä ämpäreitä jäälyhtyjen tekijöille.

Jäälyhdyt koristavat tänä jouluna melkein jokaista Simpeleen pihaa. Monilla pihoilla loistaa useampikin lyhty. Hämärän hetkellä ne tekevät tämän pienen kylän maisemasta todella tunnelmallisen. Olisipa hienoa, jos tällainen jäälyhtytempaus leviäisi vieläkin laajemmalle, vaikka koko maahan!

Jäälyhdyt on todella helppo valmistaa! Niitä varten tarvitset vain ämpärin tai muun isohkon, tasakylkisen tai ylöspäin levenevän astian, vettä ja pakkasta.

  1. Täytä astia viileällä vedellä ja aseta se tasaiselle alustalle ulos jäätymään.
  2. Tarkkaile veden jäätymistä, ettei se ehdi jäätyä kauttaaltaan jääkimpaleeksi.
  3. Jäälyhty on valmis, kun vesi on jäätynyt paksuhkoksi eli noin muutaman sentin seinämäksi astian pintaan, reunoille ja pohjaan, mutta astian keskustassa vesi on yhä nestemäisessä muodossa. Voit varmistaa asian hölskyttelemällä kevyesti ämpäriä.
  4. Siirrä jäädytysastia hetkeksi lämpimään, esimerkiksi saunaan tai pesuhuoneeseen. Muutamassa minuutissa jäälyhty irtoaa itsekseen astian reunoilta.
  5. Riko jäälyhdyn kattoa esimerkiksi puukolla niin, että saat valutettua lyhdyn sisällä olevan veden pois.
  6. Koverra aukkoa tarvittaessa suuremmaksi ja vie lyhty takaisin ulos.
  7. Sujauta kynttilä lyhdyn sisään ja sytytä siihen tuli.

Hyvää ja tunnelmallista joulua!

Jäälyhdyt valaisevat
Jäälyhty on helppo talvisen pihan koriste.