Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Huhtikuu saa suunnittelemaan uusia kuvioita kotipihalle

Huhtikuu on jo pitkällä, mutta minulla tuntuu nyt olevan muilla elämänalueille niin kiireistä, että blogin päivitystiheys on harventunut ja harventunut. No, yritän löytää taas aikaa tällekin harrastukselle, sillä pian puutarhoissani alkaa jo olla jotain kerrottavaakin.

huhtikuu sipulikukkien piippoja nousee syksyn lehtien keskeltä
Syksyllä häthätää istuttamistani sipulikukista ainakin osa nousee mullasta.

Pienessä kaupunkipihassani nousevat ensimmäiset sipulikukat. Huiskin kukkasipulit syksyllä miten sattuu kukkapenkkeihin, kun olin unohtanut sipulihankintani ja maa oli jo ehtinyt melkein jäätyä. Siinä hötäkässä en tullut merkinneeksi istutuksiani, joten nyt onkin muistissa kaiveltavaa, mitä maasta nousee. Krookuksia ainakin.

huhtikuu lehdet suojaavat sipulikukkien alkuja pakkasilta
En vielä siivoa pois kukkapenkkeihin haravoimiani lehtiä, sillä ajattelen niiden suojaavan sipulikukkien piippoja yöpakkasilta.

Olen miettinyt, mitä tekisin tylsälle pikkupihalleni (klikkaa tästä, niin näet miltä tältä se näytti viime syksynä muuttoni jälkeen). Hankkiutuisinko nurmikosta kokonaan eroon ja lisään soraa, laattoja, perennoja ja pensaita? Nurmikko ei ole varsinainen kaunistus ainakaan tähän aikaan vuodesta. Lumet ovat sulaneet jo aikaa sitten, mutta piha on yhä kovin kostea. Koirieni tassut ovat pihavisiittien jälkeen kammottavassa kurassa. Kaipaan myös luonnollisempia linjoja, sillä nykyisellään pihani mallia kantti kertaa kantti – kaikki on siis kulmikasta.

Kaikista eniten kaipaan kuitenkin kipeästi lisää kasveja! Tällä hetkellä pikkupihani on todella paljas. Siellä ei ole kuin muutama pensasangervo, raparperi ja vadelmapensas sekä viime syksynä istuttamani kärhö.

huhtikuu narsisseja orvokkeja ja karhunnataa ruukuissa
Ensimmäiset ruukkukukat piristävät muuten ankeaa pihaani. Narsissit vetelevät jo viimeisiään, mutta orvokit vasta aloittelevat kukintaansa. Istutin orvokkien sekaan viime syksyisistä istutuksista jääneitä karhunnatoja.

Mökkipuutarhassa taitaa vieläkin olla jonkin verran lunta, mutta pian nekin ovat muisto vain jo sää jatkuu keväisenä.  Instargramin puolella esittelinkin pääsiäisen aikaan, kuinka hurjan kokoiset kinokset mökillä vielä tuolloin huhtikuun alussa olivat. Kovasti jo tekisi mieli lähteä ruopsuttelemaan maata mökille, mutta odottelen vielä jonkun viikon verran, että piha vähän kuivahtaa!

Vaikka huhtikuu on mielestäni oikeastaan aika ankea kuukausi, kun lumen alta sulavat maisemat näyttävät ennen vihertymistään ankean harmaanruskeilta, likaisilta ja littaantuneilta, onneksi ilmassa on kuitenkin jo lupaus siitä oikeasta, ihanasta keväästä, kun kaikki on hennon vihreätä heleyttä, ja ilmakin raikasta ja hyväntuoksuista. Iltaisin tekee jo nyt mieli istahtaa hetkeksi piharappuselle tai keinuun nauttimaan lintujen lirkutteluista ja leppeästä ilmasta. Pistän silmät kiinni ja unelmoin hetken aikaa, miltä tällä hetkellä ankea pikkupihani myöhemmin kesällä tulee näyttämään.