Blogit
Valkoinen Harmaja

Vinkkejä bloggaamiseen

Maria kysyi minulta ”Neljä vuotta bloggaamista” postauksessa seuraavaa:

”Mikä juttusi on kerännyt eniten lukijoita? Itse vasta aloittanut ja löytänyt bloggaamisen. Mitkä ovat vinkkisi uusille bloggajille?”

Ajattelin vastata tähän kysymykseen ihan erillisellä postauksella, sillä kommenttilootan vastauksesta olisi tullut niin pitkä. Voisin vähän kertoa omasta bloggaamisestani ja blogitavoistani. Ehkä niistä on vinkkiä muillekin uusille bloggaajille, mutta jokainen tietysti bloggaa omalla tyylillään. Tärkeintä onkin löytää se oma tyyli, joka erottaa blogin muista blogeista.

Jaoin tämän postauksen seuraaviin alaotsikoihin: Postauksien sisältö, Päivitystahti, Kommentointi ja Blogin löydettävyys. Huh, toivottavasti jaksatte lukea! Yritän ilmaista ajatukseni lyhyesti.

Postauksien sisältö

Pyrin tekemään sellaista blogia, jota itsekin haluaisin lukea. Suunnittelen harvoin etukäteen kovin pitkälle sitä, mistä kirjoitan seuraavaksi blogiin. Usein idea syntyy juuri ennen postauksen tekoa, eikä minulla ole tapana kirjoitella postausluonnoksia talteen etukäteen. Toki aiheita putkahtelee mieleen myös silloin, kun en ole koneen ääressä, joten siksi olen koonnut puhelimeni muistiinpanoihin listauksen postausaiheista. Siihen listaan palaan silloin kun tuntuu siltä ettei keksi mitään postattavaa.

Valokuvat ovat tärkein osa blogini sisältöä. Ensin otan kuvat, joiden ympärille teksti rakentuu. Varsinaisella valokuvauskurssilla en valitettavasti ole käynyt, mutta olen saanut vinkkejä alan ammattilaisilta. Valokuvausta olen opetellut itse koko blogitaipaleen ajan ja opettelu jatkuu edelleen. Lempparikuvakulmani ovat melko suoralinjaisia, enkä koskaan ota kuvia seisaalleen, vaan olen aina polvillani tai sitten jalusta on sillä korkeudella. Vähän alempi kuvakulma on minusta kauniimpi sisustuskuvissa. Kamerani on Canon EOS 5D Mark II ja olen hankkinut siihen neljä objektiivia: Canonin omat 50 mm kiinteä, 24-105 mm (tuli kameran mukana) ja 50 mm makro sekä Tamronin zoom 70-300 mm (uusin hankinta).

Varsinkin pimeiden kuukausien aikana pyrin ottamaan valokuvia mahdollisimman paljon viikonloppuisin valoisaan aikaan. Siksi useat postaukseni osuvat viikonlopulle. Usein räpsäisen myös ihan satunnaisia kuvia, joista voi myöhemmin koota sekalaisen postauksen. Näitä kuvia käytän myöhemmin viikolla, kun iltaisin on jo pimeää. Blogipostauksen tekemiseen voi kulua aikaa viidestä minuutista useisiin tunteihin.

Omien kuvien vastapainoksi on minusta kiva julkaista välillä netistä poimittuja inspiraatiokuvia tai omatekoisia tuotekollaaseja. Mielestäni blogissa pitää olla vähän vaihteluakin, eikä pelkästään vain meidän kotikuvia. Kollaasikuvat teen Photoshop Elementsillä. Lataan netistä valmiit tuotekuvat, jotka sitten sommittelen paikoilleen Elementsissä.

Lukijani ovat minulle tärkeitä ja siksi minusta on mukava järjestää arvontoja silloin tällöin – siten voin konkreettisesti antaa teillekin jotain (tai niille onnekkaille, joita arpaonni sattuu silloin suosimaan). Yhteistyökumppaneiksi valitsen yrityksiä, joiden tuotteista oikeasti itsekin pidän ja jotka olen hyviksi havainnut.

Päivitystahti

Pyrin postaamaan noin viisi kertaa viikossa. Mieluiten joka päivä, mutta en ota siitä paineita. Tämä johtuu siitä, että itsekin seuraan mieluiten sellaisia blogeja, jotka päivittyvät usein. Toisaalta ei ole mitään mieltä kirjoittaa silloin, kun aiheen keksiminen on tuskaa. Silloin täytyy ottaa ”vapaapäivä” ja odottaa ideaa – kyllä se sieltä jostain taas tulee.

Arkipäivisin bloggaamiselle jää aikaa illalla, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Eli aikaa ei ole kovin paljon. Siksi postailen viikolla mielummin lyhyempiä postauksia kuin viikonloppuisin. Viikonloppuisin on enemmän aikaa pidempiin teksteihin ja valokuvaukseen.

Blogin kautta välittyy vain pieni ripaus todellista elämäämme, joten silloin kun on oikeassa elämässä hässäkkää, saattaa se heijastua bloginkin puolelle. Sehän on ihan luonnollista.

Kommentointi

Kommentit ovat tärkeä osa blogiani ja haluan vastata jokaiseen kommenttiin erikseen. Poikkeuksena tietenkin arvontavastaukset. Joskus olen huomannut, että jokin vanhaan postaukseen tullut kommentti on mennyt minulta ohi, mutta vastailen niihinkin vaikkakin sitten jälkikäteen. Vuorovaikutus on tärkeä osa tätä harrastusta, joten siihen kannattaa myös varata aikaa.

Kommentoimalla muiden blogeissa uudet lukijat (ja toiset bloggarit) löytävät blogiisi. Olen huomannut, että jos saan usein kommentteja joltain samalta nimimerkiltä, käyn lopulta mielenkiinnosta katsomassa myös hänen blogiaan ja näin löydän uusia blogeja lukulistalle. Luen useita eri blogeja, mutta myönnän että voisin olla ahkerampi kommentoimaan.

Blogin löydettävyys

Blogi kannattaa tietysti linkittää blogisivustoille: Blog Lovin’ ja Blogilista, joiden kautta suosikkiblogeja on helppo seurata. Valkoisella Harmajalla on oma profiili myös Facebookissa, jonne linkitän kaikki blogipostaukset (muiden extrajuttujen lisäksi). Lisäksi lataan Instagramin profiiliini vähän arkisempia kuvia kuin mitä julkaisen blogissa. Nämä muut sosiaalisen median palvelut tukevat blogia ja sitä kautta uudet lukijat löytävät blogiisi.

Aloittelevan bloggaajan kannattaa myös linkittää muihin blogeihin omassa blogissaan. Näin linkkejä ”vaihtamalla” uudet lukijat löytävät blogiisi ja vuorovaikutus lisääntyy.

Hmmm…mitähän muuta voisin kertoa teille…? No ainakin sen vielä, että mikä juttuni on kerännyt eniten lukijoita. Blogini siirtyi Bloggerista tänne Divaaniblogeihin vuosi sitten, joten tarkistin koko viime vuoden ajalta blogikirjoitusteni suosion, ja suosituimmaksi postaukseksi nousi ”Olohuoneen matto”. En ole yllättynyt, sillä niin paljon olen saanut palautetta ja kyselyitä tuosta matosta. Ja hyvä mattohan se on! 🙂

Toivottavasti tässä oli vinkkejä aloitteleville bloggaajille. Ei kai tämä kaikki kuulostanut liian työläältä? Bloggaaminen on niin mukava harrastus ja pidän kovasti kaikenlaisesta ideoimisesta ettei tätä silloin koe raskaaksi. Mukavia juttuja tekee mielellään, vaikka ne veisivätkin jonkin verran aikaa. Ja kysykäähän jos jokin juttu jäi mietityttämään!

Kommentit (42)

 1. Ruut

  Olipas tarpeellista tekstiä.. itse olen aloittanut bloggaamisen syksyllä ja aika nopeasti tästä tuli tapa, vaikka vieläkin on välillä ihmeellistä ajatella, että tätä lukee muutkin kuin muutama ystävä 🙂

  • suvi m

   Niinpä, minustakin oli ihan hassua ajaella silloin aluksi, että joku muukin kuin tuttu luki blogiani. Muistan aina ihmetelleeni lukijalukuja ja kun Blogilistalla oli ensimmäisessä blogissani 30 seuraajaa, niin mietin että ketäköhän he kaikki ovat… 😀

 2. Sanna

  Täällä kanssa aloitteleva bloggaaja ilmoittautuu. 🙂 Kiitos vinkeistä! Itsellä kanssa tuo macbookki aina lepäilee jossain lakanoiden lomassa. Tervetuloa kurkistamaan blogiini!

  http://interiordesignerinspiredbylove.blogspot.fi/

  • suvi m

   Kiva jos sait täältä vinkkejä. Olenkin jo lisännyt blogisi lukulistaani. 😉

 3. Nxxo

  Ilmeisesti linkki siskosi blogiin sisältää pienen kirjoistusvirheen ”sikkosi”. Kiva blogi, ei muuta. 🙂

  • Anne Malia

   Sikko täällä vastailee, että ”sikko” ei ole kirjoitusvirhe. Suvi on pienestä tytöstä saakka kutsunut minua sikkoksi, niin edelleenkin 🙂 Olen sikko myös hänen lapsilleen ja muulle perheelle. Harvoin minua Anneksi puhutellaan kotipiirissä 😉

  • suvi m

   Jep, juuri näin sikko. <3

 4. Vastarannankiiski

  Kiitos hyvistä vinkeistä ja loistavasta blogista! 🙂 Vasta minäkin olen aloittanut, mutta tietokone temppuilee ja uuden kameran tarpeessa olisin. Eli haastava alku 😀 ei aivan nuo puhelimella otetetut kuvat pääse oikeuksiinsa..

  • suvi m

   Tsemppiä! Kyllä se siitä lähtee! 🙂

 5. Josha

  Kiitos inspiroivasta postauksesta! Olen kirjoittanut blogia jo useamman vuoden, mutta vuoden vaihteessa aloitin puhtaalta pöydältä ja perustin kokonaan uuden blogin. Tämä kirjoitus todella antoi ajattelemisen aihetta ja vinkkejä oman blogin pitämiseen 🙂

  • suvi m

   Mukava kuulla! Onnea uudelle blogille! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *