Blogit
Valkoinen Harmaja

Pintamateriaalien pohdintaa

Edellisen postauksen lattiamateriaalikeskustelun innoittamana lähdimme tänään aamupäivällä rautakauppoihin katselemaan erilaisia laatta- ja parkettivaihtoehtoja.

Ensimmäistä taloa rakennettaessa meillä oli alusta asti melko selvää, minkä parketin valitsemme ja minkä sävyisiä laattoja tulemme käyttämään. Silloin halusimme vaahteraparkettia, sillä pidimme kovasti ensimmäisen oman kerrostaloasuntomme koivuparketista ja halusimme jatkaa samalla ajattomalla linjalla. Vaahtera valikoitui koivua paremmaksi vaihtoehdoksi, koska se on materiaalina kovempi eikä se kellastu niin kuin koivuparketti. Silloin päätimme myös, että pääkylpyhuoneesta tulee täysin valkoinen. Mutta entäs nyt? Valinnat eivät enää ole niin selkeitä, kun rakennamme toista taloa. Edelliskerran valinnat miellyttävät edelleen, mutta nyt haluamme kuitenkin jotain vaihtelua. Ajattomalla linjalla jatketaan joka tapauksessa.

Upofloor valkoöljytty saarnilankkuparketti (luonnossa näytti vaaleammalta)

Alustavasti olimme ajatelleet saarniparkettia. Minua mietityttää kuitenkin, onko se liian trendikäs valinta? En muista, että saarnia olisi muutamia vuosia sitten näkynyt/ollut saatavilla yhtä paljon kuin nyt. Onko se siis ajaton valinta? Joitain vuosia sitten suosittua oli laittaa tumma lattia – nyt taas muodissa ovat vaaleat ja täysin valkoiset lattiat. Uskon, että valkoinen lattia on ajaton joka tapauksessa, mutta jos haluaa pikkuisen lämpimmän näköisen lattian, voisi valkolakattu/öljytty parketti olla hyvä vaihtoehto. Mutta entäs puulaji? Ja mikä lattiasävy sopisi parhaiten koivuisen ruokapöytämme kanssa, vai pitäisikö pöytä maalata? Katselimme sekä tammi- että saarniparketteja ja pähkäilimme. Lopulta tulimme siihen tulokseen, että kyllä meidän talon henkeen taitaa parhaiten sopia valkoöljytty saarniparketti. Siinä ei ole niin näkyviä puunsyitä ja oksia kuin tammessa. Nyt tuntuu tältä, mutta saa nähdä muuttuuko vielä mieli, sillä päätöksiä ei vielä tarvitse tehdä.

Päätöksiä voi vielä siis sulatella, eikä materiaalien toimitusajat ole kovin pitkiä ellei valitse jotain hyvin erikoista vaihtoehtoa. Meillä on kuitenkin jo aika hyvin selvillä, mitä pintamateriaaleja tulemme käyttämään. On se hyvä miettiä etukäteen ettei tarvitse sitten kiireessä päättää. Ja tämä suunnittelu on niin kivaa!

Listaanpas tähän ylös tämän hetkiset suunnitelmamme, niin ne säilyvät täällä tallessa ja ehkä tästä kehkeytyy hyödyllistä ajatustenvaihtoa kommenttiboxin puolelle.

ETEISEN JA KEITTIÖN LATTIA

Eteisen ja keittiö lattiat laatoitetaan vaaleanharmaalla isolla laatalla (ehkä 30×60 tai iso neliön mallinen laatta). Laattojen on oltava kalibroituja, jotta voidaan tehdä hyvin ohuet saumaukset (samalla sävyllä kuin laatta). Näihin huoneisiin tulee samaa laattaa, koska olohuoneesta näkyy yhdellä silmäyksellä molempiin tiloihin. Jossain vaiheessa mietimme myös tummanharmaata laattaa samassa sävyssä ikkunanpuitteiden kanssa. Meillehän ei tule sisälle valkokarmisia ikkunoita vaan ne ovat samaa tummanharmaata sävyä kuin talon ulkopuolella; annoin tässä asiassa periksi miehelleni. 😉

Minulla on yksi laattatyyppi, johon rakastun joka kerta uudestaan, kun näen sen ja se on Laattapisteen Il Micron -laatta, jota meillä oli myös ensimmäisen talon eteisen wc:ssä ja pikkueteisessä. Hämmästykseni oli suuri, kun näin tuota laattaa K-raudassa, sillä en tiennyt että K-rauta myy Laattapisteen laattoja! Ja taas me molemmat ihastuimme siihen laattaan. Päätimme, että sillä laatoitetaan eteinen ja keittiö. Laatan sävyksi valitaan hyvin vaaleanharmaa.

Il Micron 36G 30×60 (en muista onko tämä juuri se sävy, jota katselimme K-raudassa)

Mutta mutta, valitsemmeko laatan kiiltävänä vai mattapintaisena? Olin ajatellut, että nyt haluan kiiltävän laatan, sillä ekalla kerralla meillä oli mattalaattaa. Kiiltävä näyttää niin ylelliseltä ja puhtaalta aina. Tämä on kuitenkin sellainen asia, jossa taitaa tulla hinta vastaan. Kiiltävä on huomattavasti mattalaattaa kalliimpi. Mutta onpahan nyt laattamalli ainakin selvillä.

KEITTIÖN VÄLITILA

Alunperin olimme suunnitelleet, että keittiökaappien välinen tila laatoitetaan valkoisella mosaiikilla. Välitilassa on myös ikkuna, joten ihan koko välitila ei tule olemaan laattaa. Mutta mutta, ikkunan karmit ovat ne tummanharmaat, joten olisiko sittenkin parempi laatoittaa välitila karmien sävyisellä tummanharmaalla mosaiikilla? Siten tummakarminen ikkuna ei pomppaisi niin selvästi esiin valkoisen seasta. Vai voisiko ikkunankarmit saada piiloon jotenkin, että laatoitus jatkuisi ikkunan reunaan saakka? Keittiönkaapit tulevat olemaan valkoiset (sekä ylä- että alakaapit) joka tapauksessa.

KODINHOITOHUONE & VAATEHUONE

Näissä huoneissa tulee olemaan samaa laattaa, sillä ne ovat niin yhtenäistä tilaa. Mutta jatketaanko täällä myös Il Micron laatalla vai valitsemmeko tänne eri laattaa? Sitä ei vielä ole päätetty. Nyt tuntuu siltä, että jatketaan samalla vaaleanharmaalla Il Micronilla kuin keittiössä ja eteisessä.

VANHEMPIEN KYLPYHUONE-WC (vaatehuoneen vieressä)

Kuten olen aiemmin kertonut, suihkuseinä tulee olemaan kiiltävää, valoa heijastavaa mosaiikkia. Luultavasti vaaleanharmaan sävyistä. Muut seinät laatoitetaan samanlaisella valkoisella 30×60 Laattapisteen laatalla niin kuin edellisessä kodissa.

Edellisen kotimme kylpyhuone: samaa isoa laattaa tulee nytkin, mutta ei suihkujen vastaiselle seinälle (samat Hans Grohen Raindance suikut tulevat myös – ne odottavat jo kellarissa)

Lattialaatasta en osaa vielä sanoa. Se voisi olla valkoista tai harmaata mosaiikkia. Tällä kertaa haluamme ripauksen lämpöä kylpyhuoneeseen, joten altaan alle tulee todennäköisesti vetimetön tammikaapisto. Ikeassa oli kiva vaihtoehto ja jotain sen kaltaista voisin ajatella meillekin:

Ikean Norrviken tamminen allaslaatikosto
LASTEN KYLPYHUONE-WC

Lattia laatoitetaan vaaleanharmaalla mosaiikilla. Seinät voisi laatoittaa valkoisella laatalla (keskikokoista) tiililadonnalla.

SAUNARAKENNUKSEN KYLPYHUONE

Saunarakennus on mieheni valtakuntaa. Hän haluaa mustan/tumman saunan. Niinpä ajattelin, että sitten kannattaa tehdä myös musta tai ihan tummanharmaa kylpyhuone. Kaikki laatat olisivat samaa sarjaa, mutta eri koossa: esim. suihkuseinä voisi olla mosaiikkia ja seinät 30×60 laattaa. Lattia mosaiikkia. Katselimme K-raudassa tummia laattoja ja oikean sävyn valikoiminen on aika hankalaa. Paljon on tarjolla läikykkäitä laattoja ja minusta kaunein valinta olisi melko samansävyinen laatta, ei liian läikykäs. Ehkä päädymme tässäkin Il Microniin, mutta paljon tummemassa sävyssä kuin talon tiloissa…? Tänne tulee joka tapauksessa mattalaattaa.

SAUNARAKENNUKSEN OLESKELUTILA

Tänne tulee laattalattia, sillä voisin kuvitella, että täällä tallustellaan usein märillä jaloilla. Laatta voisi olla samaa kuin kylpyhuoneen puolella, mutta isossa koossa. Tänne voisin harkita myös Marin edellisen postauksen kommenttilootassa mainitsemaa betonilattiaa (Mari: jos satut lukemaan tätä, niin edellisen postauksen kommenttilootassa on sulle kysymyksiä anonyymiltä).

Huoneen päätyseinä paneloidaan modernilla puupaneelilla lattiasta kattoon ja se maalataan mustaksi tai valkoiseksi. Muut seinät jätetään valkoisiksi kipsilevyseiniksi.

Puupaneloitua seinää tähän tyyliin

Huh, sellaisia suunnitelmia tässä vaiheessa. Ehkä joku jaksoi lukea tämän loppuun saakka…? 😉

kuvat: Upofloor, Laattapiste, oma, Ikea ja Deko-lehti

Kommentit (29)

 1. suvi m

  >Hanna: on kyllä kinkkistä puuhaa tämä pähkäily. Me luultavasti laitamme 3 eri laattaa taloon: eteinen-keittiö-khh samaa, wc ja kylppäriin omansa. Mielestäni laatan pitää jatkua samana jos tilat ovat yhteydessä toisiinsa (poikkeuksena kuitenkin wc / kylpyhuone). En tiedä onko siinä ajatuksessa mitään perää… ;DKK: tsekkasin tuon linkin, kiitos vinkistä! 🙂 Laatat eivät kyllä ole samoja. Vähän samannäköisiä, mutta eri laattoja. Laattojen laadussa on huomattavia eroja, vaikka ne muuten näyttäisivät melkein samanlaisilta. Enkä uskaltaisi tilata laattoja netistä…

 2. KK

  >Laattatukun liike löytyy Veikkolasta. Ajo-ohjeet sivulla. Ovat laattojen maahantuoja. Samoja laattoja myydään mm. K-raudassa ja monessa muussa paikassa. Suurin osa laatoista tulee Italiasta ja Espanjasta. Kävimme siellä joku aika sitten ja tunnettuja merkkejä näyttivät olevan.

 3. suvi m

  >KK: Ahaa…luulin jotain ihan muuta, kun ne nettisivut olivat vähän kömpelön näköiset. 😉 Pitääpäs pitää tämä sitten mielessä, kun on laattojen valinnan aika.

 4. Vuoden 2011 suosituimmat postaukset | Valkoinen Harmaja

  […] postausten joukossa oli aika monta vuoden 2010 postausta. Monia oli esim. kiinnostanut pintamateriaalipohdintamme sekä talomme pohjaratkaisu. Jätin kuitenkin vuonna 2010 julkaistut postaukset pois tästä […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *