Blogit
Valkoinen Harmaja

Pihistä – panosta: ritilävalaisin

Näitä ”pihistä-panosta” -juttuja on aina kiva bongailla lehdistä ja ajattelin, että ehkäpä samaa ideaa voisi toteuttaa täällä blogissakin. Samantapaisia tuotteita on jännä bongailla ja hintojen vertailu on mielenkiintoista. Sitten voi miettiä, missä tapauksessa olisi valmis panostamaan ja milloin pihistämään. Ensimmäinen pihistä-panosta-parivaljakko tulee tässä:

pihista_panosta_ritilavalaisinDesign House Stockholmin ”Work” -valaisimen muotoilija on varmaankin saanut ideansa alunperin perinteisistä roikkalampuista. Tämä malli on vain hienostuneempi versio, josta on hyvää vauhtia muodostumassa designklassikko. Mutta hyville ideoille käy usein niin, että niitä kopioidaan. Clas Ohlsonille on hiljattain tullut myyntiin lampunritilöitä, joiden muoto muistuttaa erehdyttävästi ”Work” -valaisimen kehikkoa, vaikka onkin hieman hennompi versio. Lieneekö tämä kopiointi syynä, että Work-valaisinta myydään nyt alennettuun hintaan monessa verkkokaupassa (norm. hinta 189 €)…?

Mitä sinä tekisit tässä tapauksessa: pihistäisitkö vai panostaisitko?

tuotekuvat: Finnish Design Shop & Clas Ohlson

Kommentit (55)

 1. Tiina

  Tässä kohdassa minusta ei oikein voi puhua kopioinnista, koska työlamppu on ”aina” ollut olemassa (meillä on mökillä roikkunut vuosikymmenet saunan terassilla), joten eikö sitten panostusversiokin ole sitten kopio? Kopioinnista on mielestäni kyse silloin kun joku härskisti tekee alkuperältään täysin uniikista tuotteesta kopion. Vähän tässä menee nyt puurot ja vellit sekaisin. Vähän kuin väittäisi ensimmäisen tuolin keksijän seuraajia tuolikopioijiksi. Ja jos aletaan kääntää jokaista kiveä niin eikö noi Ikean lipastot oo kopioita Muuramesta?

  • suvi m

   Minusta panostusversio ei ole suora kopio työmaavalaisimesta. Tässä idea on saatu sieltä, mutta sitä on jalostettu eteenpäin ja kehikko on muotoiltu uudelleen ja yksityiskohtiin sekä mittasuhteisiin on panostettu enemmän.

   Ja kyllä minusta Ikean Malmit ovat kopioita Muuramesta. :/

 2. Kirz

  Minusta jokin tuossa clas ohlsonin versiossa viehättää enemmän kuin tuossa kallimmaassa design versiossa. Eli pihistelisin.

  • suvi m

   Silloin kannattaa pihistää. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *