Blogit
Valkoinen Harmaja

Pihistä – panosta: Jysk ”Klarup” vs. Vitra Eames ”DSW”

Olen silloin tällöin miettinyt ”Pihistä – Panosta” -postaussarjani kohtaloa. Haluanko jatkaa sitä? Annanko pihistä-panosta nostoilla epäoikeudenmukaista näkyvyyttä  kopiotuotteille? Onko se niille positiivista vai negatiivista näkyvyyttä?

Koska en ole osannut päättää, en ole tehnyt pihistä-panosta postauksia pitkään aikaan. Nyt päätin kysyä teidän mielipidettä samalla, kun postailen tästä parivaljakosta: JYSK:in Eames-tuolin kopiosta ja aidosta Vitran valmistamasta DSW-tuolista. Laatueron näkee minusta selvästi jo kuvasta.

pihista-panosta-eames

Olen useassa tämän sarjan postauksessa maininnut, että itse hankin aina mielummin aidon tuotteen kuin halvan kopion, sillä haluan tehdä pitkäikäisiä hankintoja kotiimme ja arvostan suunnittelijoiden työtä. Tulen oikeastaan melko vihaiseksi kun näen kopioita! Olen mielummin ilman aitoa tuotetta kuin hankin kopion sitä korvaamaan.

Toisaalta voin ymmärtää erilaisenkin ajattelutavan; sen, että joku ihailee designtuotteita ja haluaisi sisustaa kotiaan niillä, mutta budjetti ei siihen vain yksinkertaisesti riitä. Mutta onko silloinkaan järkevää hankkia kopio? Pitäisikö etsiä jotain muuta edullista tuotetta, joka ei olisi kopio mistään design-huonekalusta? Ovatko kopiotuotteet noloja? Mitä mieltä olette?

Ja mitäs sanotte, haluatteko että jatkan vielä näitä ”Pihistä – panosta” -nostoja? Ainahan ei tarvitse valita ihan näin räikeitä kopiota, vaan samankaltaisia tuotteita…

Kommentit (77)

 1. Annina

  Hei! Pakko kommentoida 😀 olen itse puuseppä ja suunnittelen kaikki tuotteeni itse. Mielestäni esittelyssäsi oleva jyskin tuoli ei ole kopio – sitä ei ole plagioitu. Kopio on juuri saman näköinen tuote, jokaei vain ole aito. Maailma on täynnä samankaltaisia tuotteita, jiten on mahdotonta llöytää ja suunnitella täysin uudenlaista, mitään muistuttamatonta tuotetta! Sain huomata sen koulussa jo kun suunnittelimme paperille jos minkän näköisiä tuotteita että kaikista löytyi myöhemmin joku samantyylinen netistä!

 2. Laura

  Olen täsmälleen samaa mieltä kahden edellisen kommentoijan kanssa. Se, että tuote muistuttaa jotain toista tuotetta, ei tee siitä kopiota. Tässä kyseessä olevien tuolien kaltaisia tuoleja löytyy vähän joka kaupasta milloin kenenkin valmistamina.

  Kuten myös esim. Artekin jakkara, joka ei ole kovin persoonallinen tuote. Vastaavanlaisia saa joka kaupasta ilman, että mikään niistä on kopio mistään.

  Vasta tismalleen samanlaisen tuotteen valmistaminen kuin joku muu, on mielestäni kopioimista.

  Feikki on joku tuote, joka on joko suora kopio jostakin ilman mitään eroja tai sitten tuotteeseen on laitettu jonkun toisen tuotteen logo tms.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *