Blogit
Valkoinen Harmaja

Mikä on blogikoti?

Blogitekstiluonnokissani on kummitellut idea tehdä tuotekollaasia siitä, mitkä tuotteet voisivat olla korvaavia ns. blogituotteille (HAY:n ”Tray”-pöydille, blogimatoille jne.). Lisää potkua aiheeseen sain, kun luin Lady Mustavalkoisen sekä Home via Lauran blogikirjoitukset aiheeseen liittyen. Mikä tekee kodista ns. blogikodin? Voidaanko sanoa, että blogituotteilla sisustettu koti olisi persoonaton? Onko se epävarman sisustajan merkki jos hankkii kotiinsa ns. turvallisen tyylikkäitä/suosittuja blogituotteita?

blogikliseet

Näitä kysymyksiä pyörittelin mielessäni ja olen varma, että tästä saataisiin aikamoinen kiista aikaiseksi. Sanat pitää asetella varoen, sillä jokaisen koti on itselle se rakas paikka ja kuka sitä on arvostelemaan?! Totuus on kuitenkin se, että blogimaailmassa hittituotteiksi vain nousevat tietyt jutut, jotka näkyvät sitten monessa blogissa. Saman henkiset ihmiset ihastuvat samanlaisiin asioihin. Etukäteen näitä hittituotteita on todella vaikea ennustaa. Omasta kodistanikin näitä blogihittejä löytyy, enkä niitä ostaessani tiennyt millaiseen suosioon ne nousisivat blogimaailmassa. Me bloggarit ylläpidämme tuota hittien kiertokulkua ja omaa sisustustaan netissä esittelevän on varauduttava siihen, että kohta se oma mahtava löytö ei enää olekaan niin uniikki. Se voi joskus tuntua vähän ikävältäkin.

Tietysti tärkeintä on se, että sisustaa kotiaan oman maun mukaan ja tekee siitä omalle perheelle viihtyisän paikan. Se, että joku kutsuisi kotiasi ”blogikodiksi” tuntuu varmasti ikävältä. Mutta entä jos ei ihan täysin olekaan löytänyt sitä omaa sisustustyyliä ja haluaa tehdä (uudesta) kodista nätin? Se onnistuu nykyisin paljon kätevämmin kuin aiemmin, sillä netissä on niin paljon inspiraatiota tarjolla. Blogeista näkee helposti myös millaiseen käyttöön jokin tuote taipuu eri kodeissa ja miltä se näyttää eri ympäristöissä. On helpompi tehdä ostopäätös, kun saa vertaistukea valinnoilleen blogien välityksellä.

Entä jos kuitenkin tuntuu siltä, että kodin sisustus jää ontoksi ja sieltä puuttuu se jokin? Sisustamalla kotiaan blogien hittituotteilla saattaa kieltämättä syntyä vaikutus blogikodista. Blogikodin vaikutelmaa saa vähennettyä sekoittelemalla joukkoon jotain itsetehtyä, kirppislöytöjä ja jotain vanhaa. Minusta avain ns. onnistuneeseen sisustukseen (jos sisustusta voi sellaiseksi edes kutsua) on yhdisteleminen. Kontrastit. Ja niiden blogituotteiden rinnallekin löytyy aivan varmasti muitakin vaihtoehtoja jos haluaa jotain muuta.

Printtitaulujen sekaan voi esimerkiksi laittaa muutaman maalauksen (vaikkapa omatekemänkin tai lasten piirustuksen kehystettynä) ja jo pelkästään siitä syntyy persoonallisempi ote. Markkinoilla on nykyisin tarjolla vaikka kuinka paljon ihania mattoja – muutakin siis kuin Ikean Stockholmia tai Linie Designin ”Askoa”. ”Tray”-pöydillekin löytyy hyvin saman tyyliset vaihtoehdot esim. By Lassenin tai House Doctorin valikoimista. Vai valitsisitko mielummin lämmintä puuta ja pyöreitä muotoja, esim. Muuton ”Around” pöydän? Naulakkoa etsivän kannattaa tutustua myös kotimaisiin vaihtoehtoihin kuten BEdesigniin tai kollaasiin poimimaani Mixrackiin. Designtuolit ovat suosittuja ja nettimaailman kopiotuotteet vain vauhdittavat blogituotteen mielikuvaa. Ehkä jostain onnistuisit löytämään vintage-version tai vaikkapa jonkin muun ihastuttavan tuolin kuin Eamesin…?

Ja vaikka kodista löytyisikin monta blogihittiä, jokainen meistä kuitenkin yhdistelee ne eritavalla ja jokainen koti on erilainen. Kotia sisustetaan itselle ja omalle perheelle, eikä sitä pitäisi verrata muihin.

Product pics: HAY, Linie Design, IKEA, Muuto, By Lassen, House Doctor, Showroom Finland, Vitra

Translation: My thoughts on products that have become ”blog hits” and homes that are called ”blog homes”. Only in Finnish, sorry. But the main idea is that we all create homes for ourselves and our families and we should not compare homes to eachother. Although you might have some ”blog products” the interior becomes much more personal when you mix things and create contrasts.

Kommentit (50)

 1. Laura Sorri

  Kiitos hyvästä postauksesta. Henkilökohtaisesti haluan itse panostaa ”omannäköiseen” ja muistorikkaaseen sisustukseen. Syödä aamupalan mummilasta tutun ruman lampun alla, nukkua samanlaisella sängyllä kuin lapsuudenkodissa vanhemmillani oli, katsella telkkaria Ikean sohvalta ja laskea kahvikuppini tietenkin meidän tarjoiluvaunulle :).

  Haluan kotini olevan muistorikas, mutta silti kaunis ja käytännöllinen. Koti, jossa rentoudun ja nautin olostani. Yritän itse ostaa harkiten, eniten sen takia etten kyllästy tuotteisiin. Näin niistä joistain tuotteista tulee minulle niitä esineitä, joilla on mittaamaton tunnearvo.

  Kehoitan yleensä itse ”kahdenvaiheilla” olevia ihmisiä miettimään rauhassa mitä he itse oikeasti tarvitsevat ja haluavat ja mitä tunteita tuote herättää. ”Kodin tuntua” ei voi kopioida mistään mediasta.

  • suvi m

   Niinpä, koti syntyy hyvin pitkälle muistoista ja tunnearvosta myös. Sellaiset asiat eivät avaudu vieraalle ihmiselle, eikä niitä voi kuvaa katselemalla tietää. Minullekin on tärkeää, että meidän kodissa on lapsuudenkodista asti kulkeutuneita huonekaluja ja tavaroita. Ja arvostan sitä, että sama huonekalu voi kulkeutua suvussa perheeltä toiselle. Nytkin olen iloinen, että meidän molemmat Tripp Trapp tuolit löysivät käyttäjät omasta suvusta. <3

 2. Lilja-Asunto 46

  Tuli oikeaan aikaa tämä postaus. Ollaan kotona mietitty juuri tätä asiaa. Moni ihana sisustustavara on jäänyt kaupan hyllylle juuri sen takia, että se on niin monessa blogissa ja sitä kautta niin monessa kodissa. Mies ei halua hänen sanojen mukaan ”blogitaloa” ja ymmärrän hänen kantaa täysin. Huomaan itsekkin kaartavani monia tavaroida niiden suosion vuoksi.Toisaaltaan ajattelen myös, että jos jostakin tavarasta pitää, niin siitä pitää, oli se sitten vaikka jokaisessa kodissa tai blogissa.

  Asia ollaankin ratkaistu juuri ehdottamallasi tavalla. Sekoitettu jotakin vanhaa, jotakin lainattua ja itse tehtyä. Tavaroille voi myös keksiä uusia käyttötarkoituksia. Pieni Hay-tarjoitinpöytä sopii olohuoneen lisäksi myös esimerkiksi eteiseen?

  • suvi m

   Minulla on vähän niin, että jos ihastun johonkin tuotteeseen, niin se on menoa eikä sen ihanuutta hevillä voi unohtaa. 🙂 Hayn tarjotinpöydät ovat kyllä tosi monikäyttöisiä, sopivat toki muuallekin kuin olohuoneeseen.

 3. Mertsi

  Blogikodeista puhuttaessa kannattaa muistaa, että ”kaikilla” on kuitenkin aika pieni osa suomalaiskodeista. Kärjistäen voinee sanoa, että kaikki on 20-40 vuotiaita naisia (perheineen), jotka ovat kiinnostuneita estetiikasta ja lukevat blogeja. Tässäkin ryhmässä on mukana myös henkilöitä, joilla on oma vahva erilainen maku (retro, romanttinen…).

  Jos lähtisi soittelemaan summassa ovikelloa, niin aika harvasta kodista löytyy kovin montaa blogiesinettä. Mutta kyllähän se voi harmittaa tai huvittaa, kun joku oma huippu oivallus onkin kohta ”kaikilla” (itse käytin metallisia vesijohtoputkia tsi-sohvassa yli kymmenen vuotta sitten. Eivät kyllä olleet kuparia.)

  Jotenkin kuvittelen, että 60- ja 70-luvuilla tyylit ovat olleet enemmän kokokansan juttu. Mutta liekkö sekin vain mielikuva 🙂

  • suvi m

   Se on ihan totta! Kun seuraa paljon blogeja, saattaa tulla mielikuva, että jokin tuote on ”kaikilla”. Todellisuus on toki jotain aivan muuta.

   Minullakin on sellainen mielikuva, että 60-70-luvuilla oli paljon saman tyylisiä koteja, mutta tuskinpa sekään olettamus pitää paikkaansa… 🙂

 4. J’s

  Hyvä aihe! Blogien kautta näkee paljon ideoita ja uutuuksia/löytöjä,mutta kääntöpuolena tosiaan näkee pian liikaa. Hyviä esim.mm.Keep calm-julisteet tai New York-printit.

  Aiemmista kommenteista erottui yksi kärjistys,ikähaarukka keillä on estetiikkaa ja lukevat blogeja,huvittavaa 🙂

  t.51-v.ei sitten varmaan esteetikko/blogien lukija ,ehkä pitäisi luopua myös monista muistakin asioista

 5. Noora

  Todella mielenkiintoinen aihe! Ja tuolla yllä oli hyvä kommentti siitä, että suomalaisista kodeista hyvin hyvin harva on ns. blogikoti. Sen huomaa parhaiten kun katsoo asuntoilmoituksia – niissä tulee esille todelliset suomalaisen sisustuksen ”kliseet” 😉 Mutta onhan totta, että jos seuraa aktiivisesti sisustusblogeja ja etsii Pinterestistä tietyillä hakusanoilla, tuntuu, että onpas todella monella samanlaisia tavaroita kotonaan. Itse pidän sitä toisaalta hyvin luonnollisena. Onhan estetiikan tajussa varmasti jotakin universaalia. Se selittänee tiettyjen design tuotteiden suosion ympäri maailmaa 🙂
  Jos pitäisi yksi asia sanoa, mikä itseä on alkanut kuitenkin ihan hieman tympiä on se ylenpalttinen valkoisuus, joka on ollut jo vuosia pinnalla. Valkoinen katto, seinät, lattia, keittiö ja huonekalut.Onneksi puu, erityisesti mänty ja tammi, ovat tekemässä taas tuloaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *