Blogit
Valkoinen Harmaja

Kauneimmat villamatot – The most beautiful wool rugs

En olisi voinut ikinä kuvitellakaan, että löydän itseni Transylvaniasta kutomassa villamattoa! Mutta sen sain kokea tällä viikolla, kun matkustin yhdessä Pihkala-blogin Maijan sekä neljän muun pohjoismaalaisen bloggarin kanssa Romaniaan. Laadukkaiden villamattojen valmistaja Tisca kutsui meidät tutustumaan käsinkudottujen mattojen valmistusprosessiin sekä viehättävään Transylvaniaan. Kolmipäiväinen matka oli ikimuistoinen ja hyvin avartava kokemus!

tisca_rugs-6263

tisca_rugs-6567

tisca_rugs-6216

tisca_rugs-6257

Yllätyin siitä kuinka monivaiheinen prosessi villamaton valmistaminen onkaan. Minimissäänkin siihen kuuluu viisi eri vaihetta, mutta yleensä vieläkin enemmän, sillä villasta voidaan valmistaa hyvin erilaisia struktuureita. Villa mm. keritään, pestään, huovutetaan, venytetään, kuivataan, taivutellaan eri muotoihin (erilaisten tekstuurien saavuttamiseksi) ennen kuin siitä voidaan edes alkaa kutoa mattoja. Kudontavaiheen jälkeenkin prosessi jatkuu vielä mittauksin, punnituksin, puhdistuksin ja tarkastuksin ennen kuin valmis matto voidaan toimittaa asiakkaalle.

tisca_rugs-6336

tisca_rugs-6376

tisca_rugs-6364

tisca_rugs-6245

Villa saapuu tehtaalle Uudesta Seelannista sekä muista Euroopan maista. Romaniassa on myös paljon lammasfarmareita, mutta valitettavasti romanialaisten lampaiden villa ei ole sellaista, jota voitaisiin käyttää mattojen valmistukseen. Oppaamme, ja yrityksen yksi omistajista, Walter Aigner sanoikin useampaan otteeseen kuinka sääli onkaan, että tämän maan villaa ei voida ottaa hyötykäyttöön.

tisca_rugs-6313

tisca_rugs-6294

tisca_rugs-6289

tisca_rugs-6307

Tisca on sveitsiläinen yritys, jonka omistaa pääosin kaksi perhettä. Kuten monet yritykset nykyisin, kamppaili Tiscakin 1990-luvulla sen ongelman kanssa, että henkilökuntaa oli vaikea löytää yrityksen kotimaasta Sveitsistä. Niinpä Walter tutustui Romaniaan ja heidän matonkudontaperinteeseen. Voisi oikeastaan sanoa, että Tisca pelasti monen romanialaisen perheen toimeentulon tarjoamalla heille työtä maassa, joka kärsii hyvin suuresta köyhyydestä. Työllistäminen on paras tapa auttaa.

tisca_rugs-6550

tisca_rugs-6545

tisca_rugs-6554

tisca_rugs-6543

tisca_rugs-6560

Mekin pääsimme kokeilemaan maton kutomista! Kyllähän se lopulta alkoi sujua, vaikka minulle olisi hätäisenä ihmisenä tullut monta huolimattomuusvirhettä ellei meidän opettajat olisi olleet tarkkoina. Saimme kotiinviemisinä pitää kutomamme mattotilkut. Ihana muisto!

tisca_rugs-6228

tisca_rugs-6232

tisca_rugs-6240

Blogini pitkäaikaiset lukijat tietävätkin, että rakastan luonnonmateriaaleja ja etenkin villamattoja (pääosa matoistamme on villaa). Olen blogissani aiemminkin ihastellut ”juustonaksumaisia”  ja pallomaisia villamattoja ja Tisca valmistaa juuri sellaisia!

tisca_rugs-6217

tisca_rugs-6225

tisca_rugs-6581

tisca_rugs-6575

Matot valmistetaan asiakkaan omien toivomusten mukaan: valittavissa on 26 erilaista stuktuuria ja 96 väriä. Myös maton koon voi valita itse. Ja mikä parasta, useimmat matot ovat käännettäviä, joten niitä voi käyttää molemmin puolin (maton kääntämistä aika-ajoin jopa suositellaan).

tisca_rugs-6255

tisca_rugs-6251

tisca_rugs-6423

tisca_rugs-6208

Tällä matkalla ymmärsin entistä paremmin miten laadukas villamatto syntyy ja miksi se maksaa keskimääräistä enemmän: prosessiin kuuluu niin monta työvaihetta, jotka tehdään käsin. Lisäksi henkilökunnalle maksetaan kunnollista palkkaa. Usein kysytään miksi jokin tuote maksaa niin paljon – mielummin kannattaisi miettiä sitä, miksi jonkin tuote on hyvin edullinen. Siihen on syynsä.

/ Matkan tarjosi Tisca


Translation: Greetings from Transylvania! The rug manufacturer Tisca invited me and five other bloggers from the Nordic countries to visit their factory in Romania. We got to see what a long process, with many different steps, making a high quality wool rug involves. It was so interesting! We also got to weave our own little rugs to bring home – such a nice memory. The trip made me realize lot’s of things. It is wonderful that by employing the people in Romania, Tisca is helping many families in this poor country. I also realized how much work a hand-made rug involves and how much attention is put into the process, which ensures the high quality. The rugs are custom made giving the customer the chance to choose from 26 structures and 96 colours. In addition, the customer can also choose a custom size for the rug. People often wonder why something costs so much, but instead they should ask why something else costs so little – there is also a reason for that.

 / The trip was sponsored by Tisca

Kommentit (15)

 1. Jouluvalmisteluita – Meillä Kotona -blogit

  […] ole ihan vielä päässyt joulufiilikseen. Se johtuu varmasti osittain tämän viikkoisesta matkasta Transylvaniaan, mutta myös työkiireistä. Tänään olen vain levännyt matkaväsymystä pois, mutta kovasti […]

 2. vilja

  Todella hienoa lukea noiden mattojen tekoprosessista. Juuri tänään (!) katselin Tiscan sivuja ja kuolailin mattoja. Tekisi niiiin mieli. En epäile lainkaan, miksi nuo upeat matot maksavat hieman enemmän. Mietin hinnassa ainoastaan sitä, miten koirat ja lapset saavat tuollaisen aarteen ”uuteen uskoon”. Se mietityttää. Vaikka villa hylkiikin likaa. Meillä on taas mattostressi meneillään, ja etsinnässä on matto yhteen vaikeimmista matotettavista tiloista ikinä. Puuh. Kiitos tästä postauksesta!
  Ps. Suomessa Tiscaa jälleenmyy ainakin Fasetti.

 3. Postcards from Transylvania 1/2 – Meillä Kotona -blogit

  […] pysähtyväni miettimään tuota matkaa ja kaikkea sitä mitä näin ja koin. Olimme reissussa Tiscan kutsumana, mutta heidän mattotehtaan lisäksi pääsimme tutustumaan tarkemmin myös […]

 4. Ihana pikkuinen kynnysmatto – Valkoinen Harmaja

  […] niin jouluista ja muistin, että enhän ole vielä näyttänyt teille sitä pientä mattoa, jonka sain kutoa Tiscan mattotehtaalla Transylvaniassa! Tuolle suloiselle pienelle matolle löytyi paikka meidän makuuhuoneesta, terassin oven […]

 5. Olohuoneen uusi Tiscan villamatto – Valkoinen Harmaja

  […] Lue myös: Kauneimmat villamatot (vierailulla Tiscan tehtaalla) […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *