Blogit
Valkoinen Harmaja

5 satunnaista faktaa meidän kodista

Kaikenlaiset ideat tupsahtelevat mieleeni usein esim. siivotessa tai suihkussa lotratessa. Tämä postausidea tuli mieleeni eräänä iltana saunatuvalla. Ympäröivät asiat saivat miettimään hassuja tarinoita joidenkin hankintojemme taustalla tai muuten vain epätavallisia sattumia, joita kotiimme liittyy. Siitä sain idean listata viisi satunnaista faktaa meidän kodista.

saunatupa-8667

Meidän saunatuvan kylpyhuoneen suuret laatat ovat peräisin Helsinki-Vantaan lentokentältä. Ostimme laatat täältä meiltäpäin, paikallisesta kodintarvikkeiden outlet-myymälästä. Myyjä hankkii liikkeeseen ylijäämätavaraa sekä kakkoslaatua eri paikoista. Erän mustia 60×30 cm laattoja hän oli hankkinut Helsinki-Vantaan lentokentän remontista. Laatoissa oli sellainen ”pikkuvika”, että niiden paksuus vaihteli, joten laattojen asennus tuotti muutamia harmaita hiuksia meidän raksamiehille. Aika hauska tarina minusta.

syksyinen_piha-4300

Aloitimme listojen asentamisen ulkoikkunoiden ympärille vasta viime kesänä. Siis viisi vuotta muuton jälkeen. No, alunperin ajattelin etten haluaisi noita listoja ollenkaan, sillä pidin ikkunapuitteiden simppelistä ulkoasusta. Mutta ikkunan ja laudan väliin jää kuitenkin pieni rako, joten kyllähän ikkunat näyttävät siistimmiltä listoineen (esim. täältä näet ikkunat ilman listoja). Listotushomma jatkuu taas tänä kesänä.

juhannussauna-8560

Saunatuvan jakkaramme on testikappale. Ehkä tunnistattekin tämän suomalaisen designklassikon; kuvassa näkyvän saunajakkaran on suunnitellut Antti Nurmesniemi vuonna 1952 Helsingin Olympialaisiin ja se löytyy nykyään New Yorkin modernin taiteen museon MOMA:n kokoelmista. Meille jakkara päätyi minun vanhemmiltani: äitini hankki sen aikoinaan työskennellessään Vuokko Nurmesniemen liikkeessä. Vuokko toi liikkeeseen muutaman testikappaleen näitä jakkaroita myyntiin. Testijakkaroita oli teetetty eri paikassa kuin aiemmin, joten niissä on laatueroa normaaliin verrattuna (puulastut ovat alkaneet irrota liimauksestaan).

palohalytin-9118

Meillä on todella rumat palohälyttimet. Talomme palovarottimet tulivat suoraa sähkömiehen kautta ja tämä on yksi pieni seikka, johon emme rakennusaikana ehtineet vaikuttaa. Kattoon päätyivät aikamoisen rumat kapistukset, jotka ovat nyt vuosien varrella muuttuneet ikävän harmaankeltaisen sävyisiksi. Kaiken lisäksi makuuhuoneen palovaroitin saa välillä ”kohtauksia”, jolloin se alkaa piipata ilman mitään syytä. Pattereissa ei ole vikaa, sillä ne toimivat vain varavirtana ja ne on tarkistettu. Ilmeisesti tämä hermoja raastava seikka liittyy lämpötilanvaihteluihin. Onneksi nyt ei ole muutaman kuukauteen tullut tarpeettomia hälytyksiä.

baileys-rockyroad-fudge-5628

Meillä ei ole koskaan ollut tupareita. Järjestämme tosi mielellään pieniä illanistujaisia ystävien kanssa, mutta jostain syystä emme ole koskaan järjestäneet tupareita – emme missään aiemmassakaan kodissamme. Kun rakensimme tätä taloa, totesimme usein että ”nyt kyllä vietetään sitten tuparit”, vaan niin ne jäivät viettämättä. No, jos järjestämme vielä joskus tuparit (jos innostumme vielä rakentamaan), niin siellä voisi tarjota vaikka tuota kuvassa näkyväää Baileys Rockyroad-fudgea….

Ehkä tästä postausideasta saisi aikaiseksi kivan haasteen. Kuulisin nimittäin mielelläni kiinnostavia/hauskoja tarinoita tai satunnaisia faktoja muidenkin kodista, joten haastan siskoni-Annen, All You Need is White -blogin Sadun ja Modernisti Kodikkaan Kertun jakamaan omat random-vastauksensa. Toki kommenttilootan puolellakin saa jatkaa juttua.


Translation: Five random facts from our home. 1. The tiles in our sauna-house bathroom are originally left-overs from the Helsinki-Vantaa airport construction. 2. After five years of living in this house, we finally put up the outside molding around the windows last summer. 3. The stool in our ”master bathroom” is a test piece. It is an iconic Finnish design item designed by Antti Nurmesniemi. My mother bought the stool from Vuokko-shop when Vuokko Nurmesniemi brought a few test pieces of these stools. They tried a different manufacturer for the stool, so it is not the same quality as usually. Vuokko Nurmesniemi is Antti’s wife and the former designer of Marimekko. 4. Our fire alarms are ugly. When were building our house, we did not get to choose the alarms as the electican had already installed them. They have started to change colour to yellowish-grey. 5. We have never had a house warming party.

Kommentit (20)

 1. Raili

  Ha ha. Olipa kiva postaus. Kirjoitit jokin aika sitten aitoudesta. Tämä jos mikä oli sitä kuten kyllä muutkin postauksesi. Erityisen hyvä on viikkouutiset. Saa mielenkiintoista tietoa puoli vuotta ennen kuin ne ovat lehdissä. Ja ne stailaukset.
  Mieluinen blogi. Kiitos.
  Terveisin
  Vakituinen lukija

  • suvi m

   Voi kiitos Raili ihanasta palautteesta! 🙂 Todella mukava kuulla.

 2. Retromoderni

  Ei oo meilläkään ollut tupareita, jos sitten läksiäiset.

  • suvi m

   Niin tai sitten tuparit siellä uudessa kodissa…? 🙂 Juhlat kuin juhlat. 😉

 3. vilja

  Tämä oli hauska postaus! Odotan innolla, että muutkin tarttuvat haasteeseen.

  • suvi m

   Kiva kuulla! 🙂 Toki sinäkin voit tarttua tähän. 🙂

 4. Kati / Villa Valko

  kiva postaus tämä. meidän kodin random fakta on se, että listoja puuttuu vielä sieltä täältä, vaikka pian on asuttu neljä vuotta. ehkä tavallista, mutten kuitenkaan asialla ylpeile. 🙂

  • suvi m

   Listojen puuttuminen taitaa olla hyvin tavallista. 🙂 Meiltäkin puuttuu makkarista listoja viime kertaisen maalaamisen jäljiltä.

 5. Enma

  Meillä on itsekseen soiva ovikello! Soi aina välillä, mutta koskaan ei ole ketään oven takana. Ovikello on langatonta mallia, niin ottaa ilmeisesti häiriötä jostakin. Meillä kesti 4 vuotta saada ovikello asennettua, joten tuntuu ylitsepääsemätön vaikelta vaihtaa se uuteen. Soi onneksi aina vaan päivisin, niin ei häiritse yöunia ^. ^

  • suvi m

   Hui! 😀 Mutta kuulostaa tutulta: luulen, että meillä kävisi samoin, että ei saataisi aikaiseksi vaihtaa viallista ovikelloa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *