Blogit
Tyrniä ja tyrskyjä

Italialaista kaupankäyntiä

Umbrian reissulla kierrettiin paljon myös ikivanhoja pikkukyliä, joista kaikista löytyi ihastuttavia myymälöitä, joissa lähinnä myytiin mausteita, salamia, tryffelituotteita, villisian makkaraa, prosciutto-kinkkuja, aurinkokuivattuja tomaatteja, puusta tehtyjä keittiövälineitä, viiniä, säilykkeitä kuten oliiveja ja tietenkin pastaa. Maustesekoitukset ovat parhaita mitä tiedän ja joka reissulla on ostettu matkalaukku täyteen edullisia valmiita pizzamaustesekoituksia, chilisekoituksia sekä muita komboja. Nämä ovat kyllä osoittautuneet erinomaisiksi. Parin euron pussit ovat todella suuria ja niistä riittää mausteita pitkään. Viime reissulla ihastuin oliivipuista tehtyihin isoihin lautoihin, joita voi käyttää vaikka juusto- tai leipätarjottimina. Ostin ahneuksissani aika pitkän yksilön, joka ei mahtunut matkalaukkuun. Laitoin sivutaskuun ja teippasin hyvin, kiitos Finnairille, tuli ihan ehjänä perille. Mielettömän ihana tarjoilualusta muuten. Pienissä kylissä ei vaihtoehtoja paljon ole, mutta yleensä kannattaa tehdä ostokset siellä mihin paikallisetkin menevän, niin suoriutuu edullisimmin. Turistinähtävyyksien liepeillä hinnat kohoavat huomattavasti. Kiertely ja vertailu siis kannattaa, jos siihen on aikaa. Nahkatuotteiden laukkujen, vöiden ja kenkien osalta tilanne taas on se, että edullisimmat eivät useinkaan ole samaa laatua mitä hieman hintavammat. Nahkatuotteet ovat kuitenkin laadukkainakin edullisia, nahka pehmoista ja monet tuotteet todella tyylikkään kauniita. Siesta kannattaa muistaa ostoksille lähtiessä, sillä kaupat ovat usein kiinni iltapäivällä parin tunnin ajan yhdestä eteenpäin. Ostoksille kannattaakin suunnata heti aamutuimaan tai vasta myöhään iltapäivällä, sillä kaupat ovat iltaisin aika pitkään auki. Vaatteet ovat huisin kivoja, mutta koot pieniä, kannattaa sovittaa ja hiukan tingata tietysti. Piipahda pienissä liikkeissä, joita usein omistajat itse pitävät ja saat hyvää palvelua.  Kannattaa myös poiketa, jos ovessa lukee saldi eli alennusmyynti, olen ostanut monen monta mekkoa hyvästä alesta. Antiikkia ja vanhaa tavaraa on varsinkin erilaisilla toreilla, vanhan tavaran myymälöissä ja kirpputoreilla. Juttelin erään kylän vanhan tavaran kauppiaan kanssa, joka oli varsin iäkäs mies. Tavaraa oli koko monihuoneinen kauppa täynnä, eikä pölyjä oltu pyyhitty viimeiseen kymmeneen vuoteen, silti hän tiesi tarkasti mitä missäkin oli ja jokaisella tavaralla oli oma historiansa. Löysimme ison kasan vanhoja ruokailuvälineitä, jotka sain sanomalehteen pakattuna kainalooni ja olin hyvin tyytyväinen.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Italialainen gluteeniton porkkanakakku – Torta di Carote

Tautiaalto tavoitti minut ja täällä makailen varsin tylsistyneenä fyysisiä vaivojani ja turhautuneisuuttani manaten. Klikkaan enterillä teille tämän viime sunnuntain jälkkärin ja painun takaisin pehkuihin. Peskää käsiänne, syökää vitamiineja sekä marjapommeja ja pitäkää itsenne terveenä. Mukavaa…

Umbrialaista mökkimaisemaa ja focacciaa

Tästä kauneudesta ja tunnelmasta ei varmastikaan tarvitse tämän enempää mainita. Kuvat kertovat tässäkin tapauksessa enemmän kuin tuhat sanaa. Umbrian maaseutua parhaimmillaan ja osa kuvista otettu mökin pihasta ja osa mökkiä ympäröiviltä teiltä. Täällä on kaunista…

Viikko 2: Italian hekumaa, minestrone

Italialainen keittiö, la cucina Italia, on valloittanut koko maailman. Loistavista raaka-aineista rakkaudella ja intohimolla hitaasti haudutellen valmistetut herkut maistuvat kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan jokaiselle ja vaatimattomista maalaisperinteistä ovat saaneet alkunsa monet maailmankuulut ruokalajit. Ruokia ei mausteta…

Pakkashuurua ja puuron tuoksua

Täällä oli muutamana päivänä aivan mieletön huuru, varsinainen taikatalvi. Olisi sitä saanut pidempäänkin olla, vaan kovin tuntuvat nämä talvet muuttuneen epämääräisiksi. Eriyisesti tykkään talvesta siksi, että minulle sopii parhaiten kuiva pakkasilma, kun taas syksyn kosteus…

Lilla Roberts

Jos palataan vielä ajassa taaksepäin kuukauden verran ja siirrytään Helsinkiin hetkiseksi. Haluan antaa täydet pisteet Lilla Robertsille, joka majoitti meitä varsin ihanasti viikonlopun verran. Art deco -tyylisestä hotellista valitsimme Style-huoneen, joka on hiukan tavallista suurempi…

Salaatin kruunaa marinoitu feta

Feta jakaa ruokailijat usein kahteen puoliskoon, ne jotka sitä intohimoisesti halajavat ja ne jotka sitä hyvin mieluusti välttävät. Olen nyt useampaan kertaan tehnyt itsemarinoitua fetaa ruuan yhteyteen ja salaatin kaveriksi ja tarjoillut sitä suositusten kera…

Viikko 1: Sweet chili -lohi ja valkosipuliset kermaperunat

Välillä ruudun tällä puolella on vaikea tietää mitkä asiat siellä päässä kiinnostavat. Yritän aina poimia ne reseptit, jotka ovat keränneet eniten lukijoita ja joita etsitään kerta toisensa jälkeen ja niiden perusteella sitten tehdä johtopäätöksiä. Arkiruuat…

Keventäjän persimonherkku

Viikon kevennyksen jälkeen olo on tosi hyvä, mitään ei ole tehnyt mieli ja silti suklaa sekä juustot ovat jääneet varsin vähälle. Vielä kun jostain löytyisi se salaatinhimo. Hedelmiä ei oikeastaan tarvitse lisätä, sillä niitä menee…

Tipatonta ja karkitonta vuodesta toiseen

Uusi vuosi ja neljättä vuotta ilman alkoholia, ei siis tarvitse järjestää tipatonta tammikuuta. Koko tipatonhan alkoi alunperin vaikeasta allergiasta ja turposin korvia myöten jo kulauksellisesta alkoholia. Eipä sitä oltu paljon nautiskeltu aikaisemminkaan, mutta tämän myös…

Uuden vuoden muistutukset

Vuosi vaihtuu ihan väkisin, ei tässä vanhassakaan mitään isommin vikaa ollut, mutta on se hieno aina aloittaa puhtaalta pöydältä. Uusi sivu ja uudet jutut. Lupausten viidakossa taitaa moni elää tälläkin hetkellä, eikä se niin huono…