Blogit
Tyrniä ja tyrskyjä

Viikko 3: Tuhti italialainen jauhelihakastike – Ragu alla Bolognese

Tällä viikolla on keskiviikkona vietetty Italialaisen keittiön kansainvälistä päivää IDIC, joka on aina tammikuun 17. päivä. Kyseisenä päivänä italialaiset kokit pitkin maailmaa valmistavat Tagliatelle al Ragu alla Bolognesea perinteisellä ohjeella. Ragu alla Bolognese on peräisin Bolognan kaupungista ja siitä on tullut yksi tunnetuin ja suosituin italialaisen keittiön ruokalaji. Meillä on ollut ilo herkutella Vepan kokkailuilla tänä viikonloppuna, sillä olen edelleen petipotilas. Eilen leijaili hienostuneet italialiset tuoksut pitkin poikin, kun kokki valmisti ragua. Aloitti jo hyvissä ajoin ennen ruoka-aikaa, sillä kastikkeen parhaat aromit tulevat esiin hitaasti hauduttelemalla. Mitä isompia lihapaloja, sitä pidempään kannattaa pataa pitää porisemassa, neljä tuntia ei ole lainkaan tavatonta. Tämä on meillä varsin suosittu resepti ja ensimmäisen kerran oikeaa ragua on saatu Italian reissulla. Reseptit hiukan vaihtelevat sen mukaan, mistä päin Italiaa ne ovat. Pohjoisessa Ragun valmistuksessa käytetään juurikin jauhelihaa ja etelässä taas isompia lihapaloja, jotka pitkän haudutuksen jälkeen otetaan kastikkeesta pois ja tarjoillaan erikseen. Kastikkeeseen käytetään usein halvempia ruhon osia ja se tarjoillaan pastan kanssa, italialainen valitsee maccheronin, rigatonin tai gobbin, tuorepasta sopii myös erityisen hyvin. Tämä on myös aivan loistava kastike lasagnen tekoon. Kansainväliset reseptit poikkeavat perinteisistä usein siinä, että ne valmistetaan nopeammin, eikä niissä useinkaan ole maitoa. Lisäksi italialainen ei mausta ruokaansa kovin voimakkaasti, joten jos makua tuntuu olevan liian vähän, ei varmastikaan ole kiellettyä lisätä hiukan rosmariinia, valkosipulia, basilikaa ja oreganoa. Perinteisessä reseptissä kun käytetään sian kyljen tilalla pancettaa, joka on usein maustettu juurikin rosmariinilla tai valkosipulilla. Liiallinen valkosipulin maku kuitenkin italialaisten mielestä peittää ruuan oman hienostuneen maun. Ragu alla Bolognese on juurikin sellaista talvisen pakkaspäivän lohturuokaa, jota valmistetaan hartaasti kaikella rakkaudella patojen poristessa pitkin päivää ja herkullisten tuoksujen leijaillessa. 

Ragu alla Bolognese

Ainekset

600 g
naudan jauhelihaa
400 g
sian jauhelihaa
200 g
sian kylkeä
100 g
sipulia
100 g
porkkanaa
100 g
sellerin varsia
1 kg
Mutti kuorittuja tomaatteja
3 dl
kuivaa valkoviiniä
5 dl
maitoa
3 kpl
laakerinlehteä
1-2 tl
suolaa
0,5 tl
mustaapippuria

Tee näin:

Yhdistä jauhelihat ja mausta suolalla sekä pippurilla. Paista kuutioitu sian kylki isolla pannulla, kunnes rasva on sulanut. Lisää silputtu sipuli ja anna ruskistua, lisää kuutioitu porkkana ja silputtu selleri, anna aavistuksen ruskistua. Nosta lämpöä ja lisää jauheliha, paista jauheliha ruskeaksi. Lisää viini, anna kiehahtaa, lisää tomaattimurska. Anna kiehua miedolla lämmöllä parin tunnin ajan, jotta kastikkeesta tulee paksua, jos kastikkeesta meinaa tulla liian paksua, lisää hiukan lihalinetä. Lisää maito ja anna porista vielä tunnin verran. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita. Tarjoile tuoreen tagliatellen ja parmesaaniraasteen kera. Italialainen ei mausta ruokia kovinkaan voimakkaasti, joten jos tuntuu että makua ei ole tarpeeksi, voi kastiketta maustaa rosmariinilla, valkosipulijauheella ja basilikalla sekä oreganolla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Italialaista kaupankäyntiä

Umbrian reissulla kierrettiin paljon myös ikivanhoja pikkukyliä, joista kaikista löytyi ihastuttavia myymälöitä, joissa lähinnä myytiin mausteita, salamia, tryffelituotteita, villisian makkaraa, prosciutto-kinkkuja, aurinkokuivattuja tomaatteja, puusta tehtyjä keittiövälineitä, viiniä, säilykkeitä kuten oliiveja ja tietenkin pastaa. Maustesekoitukset ovat…

Italialainen gluteeniton porkkanakakku – Torta di Carote

Tautiaalto tavoitti minut ja täällä makailen varsin tylsistyneenä fyysisiä vaivojani ja turhautuneisuuttani manaten. Klikkaan enterillä teille tämän viime sunnuntain jälkkärin ja painun takaisin pehkuihin. Peskää käsiänne, syökää vitamiineja sekä marjapommeja ja pitäkää itsenne terveenä. Mukavaa…

Umbrialaista mökkimaisemaa ja focacciaa

Tästä kauneudesta ja tunnelmasta ei varmastikaan tarvitse tämän enempää mainita. Kuvat kertovat tässäkin tapauksessa enemmän kuin tuhat sanaa. Umbrian maaseutua parhaimmillaan ja osa kuvista otettu mökin pihasta ja osa mökkiä ympäröiviltä teiltä. Täällä on kaunista…

Viikko 2: Italian hekumaa, minestrone

Italialainen keittiö, la cucina Italia, on valloittanut koko maailman. Loistavista raaka-aineista rakkaudella ja intohimolla hitaasti haudutellen valmistetut herkut maistuvat kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan jokaiselle ja vaatimattomista maalaisperinteistä ovat saaneet alkunsa monet maailmankuulut ruokalajit. Ruokia ei mausteta…

Pakkashuurua ja puuron tuoksua

Täällä oli muutamana päivänä aivan mieletön huuru, varsinainen taikatalvi. Olisi sitä saanut pidempäänkin olla, vaan kovin tuntuvat nämä talvet muuttuneen epämääräisiksi. Eriyisesti tykkään talvesta siksi, että minulle sopii parhaiten kuiva pakkasilma, kun taas syksyn kosteus…

Lilla Roberts

Jos palataan vielä ajassa taaksepäin kuukauden verran ja siirrytään Helsinkiin hetkiseksi. Haluan antaa täydet pisteet Lilla Robertsille, joka majoitti meitä varsin ihanasti viikonlopun verran. Art deco -tyylisestä hotellista valitsimme Style-huoneen, joka on hiukan tavallista suurempi…

Salaatin kruunaa marinoitu feta

Feta jakaa ruokailijat usein kahteen puoliskoon, ne jotka sitä intohimoisesti halajavat ja ne jotka sitä hyvin mieluusti välttävät. Olen nyt useampaan kertaan tehnyt itsemarinoitua fetaa ruuan yhteyteen ja salaatin kaveriksi ja tarjoillut sitä suositusten kera…

Viikko 1: Sweet chili -lohi ja valkosipuliset kermaperunat

Välillä ruudun tällä puolella on vaikea tietää mitkä asiat siellä päässä kiinnostavat. Yritän aina poimia ne reseptit, jotka ovat keränneet eniten lukijoita ja joita etsitään kerta toisensa jälkeen ja niiden perusteella sitten tehdä johtopäätöksiä. Arkiruuat…

Keventäjän persimonherkku

Viikon kevennyksen jälkeen olo on tosi hyvä, mitään ei ole tehnyt mieli ja silti suklaa sekä juustot ovat jääneet varsin vähälle. Vielä kun jostain löytyisi se salaatinhimo. Hedelmiä ei oikeastaan tarvitse lisätä, sillä niitä menee…

Tipatonta ja karkitonta vuodesta toiseen

Uusi vuosi ja neljättä vuotta ilman alkoholia, ei siis tarvitse järjestää tipatonta tammikuuta. Koko tipatonhan alkoi alunperin vaikeasta allergiasta ja turposin korvia myöten jo kulauksellisesta alkoholia. Eipä sitä oltu paljon nautiskeltu aikaisemminkaan, mutta tämän myös…