Blogit
Tyrniä ja tyrskyjä

Marraskuista liharuokaa

Marraskuisten pimenevien iltojen iloksi tarvitaan kunnon liharuokaa, sopivan mehevää ja mausteista, tähän aikaan vuodesta ei kyllä salaatin rouskutuksella pärjää. Tämä kastike saa makunsa perinteisten ainesten lisäksi parmesaanista, punaviinistä, hillosipuleista ja säilykepaprikasta. Lisäksi joukkoon on hienonnettu kunnolla yrttejä ja koska possuakin on reilu kilo riittää tätä pariksikin päiväksi. Yllättävän pienillä muutoksilla saa ihan erilaista makua aikaiseksi.

Olen jo ihan joulufiiliksissä, se on ehkä ainoa keino selvitä tästä pimeydestä. Tänään olen kompannut joulutavaroita vintistä ja miettinyt mitkä menevät poistoon ja mitä vielä säästellään. Yllättävän lyhyt on ihmisen muisti, sillä joka vuosi löytää ihan unholaan painuneita koristeita. Joulukrääsä saa minut pahoinvoivaksi ja meillä onkin käytössä pääasiassa ikivanhoja lasipalloja ja käpyjä, vanhoja koristenauhoja, muutamia uudempia klassikoita ja jotain Mailegin tonttuja, jotka on ostettu kun pojat olivat pieniä. Kuusi on boikotissa astman takia ja sen tilalle tuli eilen uusi huonekuusi Terrasta. Taitaa olla tämän joulun hittikasvi, siihen tahtiin tuntuivat kuuset tekevän kauppansa. Edellinen on kasvanut komeasti ja tuntuu olevan aika helppohoitoinen, säännöllisesti vettä, eikä suoraa auringonvaloa. Eilen aloitin myös joululaulumusisoinnit ja sitä on sitten tiedossa viitisen viikkoa, huisin lyhyt aika siis. Nyt vaan täytyy ottaa loppukiriä monien työjuttujen kanssa, sillä kaikennäköisiä projekteja on menossa ja tulossa myös blogielämän puolella. Toivottavasti myös siellä ruudun toisella puolella uskallatte jo innostua j-sanasta.

Possunsuikalekastike

Ainekset

1,2 kg
maatiaispossun kinkkusuikale
4 kpl
sipulia (suikaleina)
5 kpl
valkosipulin kynttä (silputtuna)
0,5 dl
ruohosipulia (silputtuna)
2 rkl
vasikan fondia
50 g
parmesaania (raastettuna)
0,5 dl
timjamia (silputtuna)
2 tl
suolaa
1 tl
rosmariinia
3 dl
kermaa
2 dl
vettä
3 dl
punaviiniä
10 kpl
hillosipulia
0,5 prk
säilöttyä paprikaa

Tee näin:

Ruskista huoneenlämpöiset lihat sekä sipulit pannulla voissa. Kaada kattilaan, lisää vesi ja punaviini sekä mausteet ja feta, hauduta kypsäksi. Lisää loppuvaiheessa raastettu parmesaani, kerma sekä paprikat ja hillosipulit. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Munaruokien aatelia: uunimunakas

Tämä kuuluu samaan viipyilevien viikonloppuaamujen aterioihin mihin edellisen postauksen munakaskipot. Oikeastaan tämä on vielä hiukan yksinkertaisempi, silputtavaa on hiukan enemmän, mutta näitä ei tarvitse ensin erikseen käryttää pannulla, joten tämä valmistuu ikäänkuin itsestään. Sipuli, paprika…

Viikonlopun viipyilevät aamut: pika quiche

Ei oikeastaan viikonloppua ilman munaruokaa. Vaikkei se maku niin kovin paljon siitä mihinkään muutukaan, niin on aina kiva testailla jotain erilaista. Munakasta, uppomunaa, uunimunakasta, frittataa ja mitä vielä. Pinaattisen cocotten ohjeen löydät tästä. Niissä jokaisen…

Viikon vinkki: rucolamuusi ja inkivääricoleslaw

Kuinka ollakaan perunamuusi tuli tehtyä jälleen samalla tavoin kuin sata kertaa ennenkin ja mikäs siinä, perusmuusiahan ei voita mikään, vaan pistäpäs kokeillen rucolamuusia. Tee tavallinen muusi ja siinä vaiheessa, kun voi on sotkettu joukkoon, niin…

Isänpäivän iloa

Hyvinhän se päivä sujui, vaikka hiukan jännitti miten käy, kun kuumetta pukkaa vallan väkisin. Onneksi kävin omaa isää moikkaamassa jo torstaina. Pojat ovat keittiöhommissa päteviä ja kun kakkukin oli jo etukäteen leivottuna, olen saanut lepäillä…

Vähän miehekkäämmät tarjottavat

Tässä muutama linkki hiukan miehisempiin aterioihin, joita voi valmistaa vaikka huomenna papeliinille. Lihapataa lukuunottamatta kaikki ovat nopeatekoisia, joten jos tänään hakee aineet, tulee huomenna mukavasti valmista. Tämä lähes täydellinen burgeri on koottu rapeaksi paahdettujen maalaisleipäviipaleiden väliin…

Romminen suklaakakku isän iloksi

Hämärässä hyssytellen on mukava valmistaa tarjottavaa, kun ei oikein edes näe mitä on tekemässä, kynttilät vaan palamaan ja tunnelmaa taloon, siitä se lähtee. Tämä kakku on todellakin sairaan hyvä ja hienostuneesti sieltä rommin maunkin löytää,…

Isänpäivän kakkupotpourri

Isänpäivä se sieltä taas on tulossa yhdessä hujauksessa. Kakkutestaukset uudesta versiosta on tehtynä ja Bacardi Oakheart-kakun reseptin yritän laittaa mahdollisimman pian. Tässä kuitenkin kertauksena kakkupotpourri, sillä reseptien haku kiireessä voi olla tuskastuttavaa. Kaikki nämä ovat…

Viikonlopun viemää

Hip hei viikonloppu on jälleen täällä ja ruokajutut ehkä päällimmäisenä mielessä. Juuri purkitin marinoidun fetan maustumaan, siitä lisää huomenna. Meillä on syöty suppilovahveroita muodossa jos toisessakin ja parastahan ne ovat ihan vaan kerman kanssa. Paistan…

Talventörröttäjät talteen

Etsin pitkään sopivaa kranssia ulko-oveen ja kun sopivan tyylistä ei tuntunut löytyvän, päätin että tehdään sitten itse. Komppasin Ukon joskus useita vuosia sitten tekemän pohjan esiin ja keräsin kaikki talven törröttäjät omalta pihalta isoon kasaan:…

Dublin vol 3

Huikea Irlannin länsirannikko tarkastettu. Valtavan ihania laakeita vihreikköjä täynnä mustapäisiä lampaita ja karjaa, muratin peittämiä raunioituneita linnoja siellä täällä, fairy tail -onnenpuita ja ihania sumuisia rantoja. Tyyni rauhallisessa ympäristössä kivien ja nummien keskellä korppien raakkuessa…