Blogit
Perinneruokaa prkl

Runebergin uudet kujeet: Runebergin kakku

Runebergin päivähän se kalenterin sivulta heiluttelee taas. Juuri äskenhän se oli? No, nopeasti on vuosi vierähtänyt. Mutta sehän tarkoittaa herkkujen aikaa taas. Runebergin tortut toki tuli tehtyä jo blogin vanhalle puolelle, joten nyt vielä ei viitsi ihan samaa toistaa. Ei kuitenkaan hätiä mitiä, sillä toinen Runebergin päivään liitetty leivonnainen on Runebergin kakku. Olkoonkin, että se on käytännössä sama asia, kuin nuo tortut, mutta vaan eri muodossa. Kakun suhteen on vähemmän virallista tuo malli, joten sen kanssa voi kokeilla mitä erilaisimpia juttuja. Kokki päätti kokeilla kuivakakkumuottia tällä kertaa.

Kakun teko alkaa sillä, että vaahdotetaan 200 grammaa voita ja 2 desiä sokeria. Tähän lisätään yksi kerrallaan kaksi kananmunaa, koko ajan edelleen sekoittaen. Lopuksi vielä kaadetaan mukaan puolikas desi puristettua appelsiinin mehua. raastetaan vähän appelsiinin kuorta ja kruunataan kaikki kahdella tipalla karvasmantelia.

Sitten siirrytään kuivien aineiden pariin. Valmistetaan jauheseos jauhamalla piparkakkuja ja hapankorppuja, sekä lisäämällä korppujauhoja. Seoksen kokonaismäärä on 2,5 desiä, mutta eri ainesten suhteet siinä saa itse päättää. Piparkakkua suosittaneen eniten, jos ihan perinteisillä linjoilla mennään. Tämän seoksen lisäksi tarvitaan 1,75 desiä mantelijauhetta (eli noin pussillinen), kaksi desiä vehnäjauhoja, teelusikallinen leivinjauhetta ja puolikas teelusikallinen kardemummaa. Valmis kuiva-aineseos sekoitetaan vaahtoon.

Taikinaseosta lapataan voideltuun kuivakakkuvuokaan pohjalle noin puolet. Sen jälkeen tehdään taikinan keskelle pieni ”vallihauta”, johon pursotetaan noin desi paistonkestävää vadelmamarmeladia. Marmeladin jälkeen lisätään loppu taikina päälle ja tasoitetaan pinta. Runebergin kakkua paistetaan 175-asteisessa uunissa noin tunnin verran.

Uunista tulleen kakun annetaan vähän jäähtyä, jonka jälkeen se kumotaan pois vuuasta. Tämän jälkeen se voidaan kostuttaa punssi-vesiseoksella. Seokseen siis laitetaan desi punssia ja desi vettä. Sitä valellaan kakun päälle.

Kostutuksen jälkeen voidaan tehdä kuorrute tomusokerista ja vadelmien mehusta. Vedestäkin sen voi tehdä, mutta käyttämällä vadelmien omaa mehua käyttämällä kuorrutteeseenkin saa vadelman maun (ja tietysti värinkin) luontaisesti. Perinteisestä poiketen siis kuorrutteesta tulee nyt vaaleanpunaista, eikä valkoista. Kuorrutuksen voi tehdä mieleisellään tavalla.

Siinähän se kakku on sitten valmiina ja enää ei malta olla maistamatta. Todella herkullinen kakku tästä tuli ja kakun sisältä löytyvä vadelmamarmeladi on mahtava asia. Kokki joutuu ehkä tekemään näitä vielä toisen, sillä tämä on aivan liian hyvää.

Runebergin kakku

Ainekset

Taikina
200 g
voita
2 dl
sokeria
0,5 dl
appelsiinin mehua
2 kpl
kananmunaa
0
appelsiinin kuorta raastettuna
2,5 dl
jauheseosta (sekoitus piparkakkua, hapankorppua ja korppujauhoa)
1,75 dl
mantelijauhetta
2 dl
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
0,5 tl
kardemummaa
Kakun sisään
1 dl
vadelmamarmeladia (paistonkestävää)
Kostutus
1 dl
punssia (arrakin makuista)
1 dl
vettä
Kuorrutus
0
tomusokeria
0
vadelman mehua
Muut ainesosat

Tee näin:

Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää kananmunat yksi kerrallaan, kokoajan vatkaten. Lisää appelsiinin mehu ja raasta mukaan appelsiinin kuorta, sekä halutessasi pari tippaa karvasmantelia.

Sekoita jauheseos piparkakuista, hapankorpuista ja korppujauhoista. Lisää mantelijauhe, leivinjauhe, kardemumma ja vehnäjauhot.

Pursota puolet taikinasta voideltuun kuivakakkuvuokaan. Kaiva keskelle ”oja”, joka täytetään paistonkestävällä vadelmamarmeladilla. Pursota loput taikinasta päälle. 

Paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin verra. Anna jäähtyä.

Kostuta kakku punssi-vesiseoksella.

Tee sokerikuorrute tomusokerista ja vedestä tai vadelmien mehusta.

 

Kommentit (9)

  1. Perinneruokaa Prkl

    Voi harmi, ettei tämä ehtinyt siihen ihan ajoissa. Mutta tämä odottelee kyllä ensivuoteenkin. 😉

  2. Perinneruokaa Prkl

    Täysin totta tuo. Ja jos ne maut ovat enemmänkin ne, mitkä merkitsevät, niin nehän tässä toki säilyvät. Ja hyvä huomio tuo ystävänpäivä. Miksipä ei tämä toimisi silloinkin. 🙂

  3. Perinneruokaa Prkl

    No mutta sehän on ihana kuulla. 🙂 Itsekin pidän todella paljon tuosta kuvasta. Tosin silti kakku on vielä parempi. 🙂 Ja nuo sinun gluteenittomat versiot vaikuttivat todella hyviltä. Tiedän, että uppoaisivat muutamille tuttaville erittäin hyvin.

  4. Tiibetti

    Ainesosaluettelosta puuttuu karvasmanteli, josta on kyllä maininta johdannossa. Tää ohje menee tänään kokeiluun!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *