Perinneruokaa prkl
Perinneruokaa prkl

Runebergin vohvelit

Runebergintortulta maistuvat vohvelit muuttuvat rapeiksi tötteriksi jäähtyessään. Täytä tötteröt tuorejuustolla maustetulla kermavaahdolla ja vadelmahillolla.

Runebergin päivä lähenee ja taas on aika kokeilla jotain uutta tortun muotoa. Runebergintorttu vääntyy yllättävän hyväksi vohveliksi, joka on jäähtyessään rouskuvan rapea. Oikeastaan näiden onnistuminen ensimmäisellä yrittämällä hieman yllätti, sillä ne pysyivät loistavasti kasassa. Vohvelit pitää rullata heti kuumina tötterön muotoon ja laittaa lasiin tai mukiin jäähtymään. Pyöräytin vielä ohuen nauhan alumiinifoliota ympärille, jotta ne pysyvät varmasti kasassa. Muutaman minuutin päästä tötteröt ovat jäähtyneet ja ovat valmiita täytettäväksi.

Täytteeksi vaahdotin kuohukermaa ja lisäsin joukkoon hieman tuorejuustoa sekä tomusokeria. Tästä syntyi hieman löysä massa, joten lisäsin vielä ruokalusikallisen limemehua, joka korjaa tilanteen. Kymmenisen minuutin kuluttua täyte oli jämähtänyt jääkaapissa sopivan paksuksi täyttämistä varten. Päälle vielä hieman vadelmahilloa ja ah, niin hyvät runeberginvohvelit ovat valmiit!

Lisää runebergintorttuja!

Runebergin vohvelit

Ainekset
( 4 Annosta )

2 kpl
kananmunia
1 dl
fariinisokeria
50 g
voita
1/2 dl
vehnäjauhoja
1/2 dl
mantelijauhoa
1/2 dl
murskattuja pipareita
1/4 tl
kardemummaa
1 tl
leivinjauhetta
1 tl
vaniljasokeria
Täyte
2 dl
kuohukermaa
100 g
tuorejuustoa
2 rkl
tomusokeria
1 rkl
limemehua
4 rkl
vadelmahilloa
50 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

Valmista taikina sekoittamalla kananmunat ja fariinisokeri keskenään. Lisää sulatettu voi. Sekoita loput ainekset sekaisin toissa kulhossa ja yhdistä märkiin aineksiin.

Paista taikinasta neljä vohvelia vohveliraudalla. Mikäli vohvelirautasi on säädettävää mallia, niin aseta se voimakkuudelle n. 3,5, jos maksimi lämptila on 5.

Kääri valmis vohveli tötteröksi ja aseta juomalasiin jäähtymään. Voit pyöräyttää pienen folionauhan ympärille, jos juomalasi ei ole tarpeeksi kapeaa mallia. Vohvelit ovat jäähtyessään rapeita.

Valmista täyte vaahdottamalla kuohukerma. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja tomusokeri. Lisää lopuksi limemehua, jotta massasta tulee paksua. Anna asettua jääkaapissa noin puolisen tuntia.

Täytä tötteröt vaahdolla ja vadelmahillolla.

 

Kommentit (10)

  1. Janne

    Juodaanko voi kokkauksen yhteydessä vai mitä sille tehdään?

    • perinneruokaa prkl

      Heh! Lisäsin sen nyt tuonne reseptiin. Oli jäänyt epähuomiossa pois 🙂

  2. Kipa

    Onko mantelijauho sama kuin mantelijauhe vai onko olemassa jauho erikseen ?

    • perinneruokaa prkl

      Moikka! Samaa ainetta ne kai on. Sallisen mantelijauhe on mielestäni kaikista hienojakoisinta, joten se toimii tässä parhaiten 🙂

  3. Kakkumonsteri

    Ihana ohje jälleen kerran! Etkö laita nestettä taikinaan ollenkaan? 🙂

    • perinneruokaa prkl

      Moikka! Kiitos 🙂 Tähän taikinaan ei tule muita nesteitä kuin kananmunat ja voi. Tämä on aika paksu taikina, josta tulee rapeita vohveleita jäähtyessään.

  4. Sari

    Ei siis niinkuin onnistunut ollenkaan! Palasina revin vohveliraudasta, vaikka olin huolellisesti voidellut ja rauta oli kuuma. Tein sitten kermavaahdon ja hillon kanssa Runebergin triflen 😉

    • perinneruokaa prkl

      OHO! Mikähän siinä sitten mahtoi oikein olla… Nämä vaatii hieman pidemmän kypsymisajan kuin tavalliset vohvelit, eli kannattaa paistaa pidempään ja unohtaa se merkkivalo.

  5. Sari

    Ei se mitään, taikinahan ei mennyt hukkaan ;-). Runebergin täytekeksit sen sijaan on napakymppi. I like!!

  6. perinneruokaa prkl

    Hyvä juttu! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *