Blogit
Perinneruokaa prkl

Runebergin tortun inspiroima kerrosjälkkäri

On taas se aika vuodesta, kun Runebergin tortut ovat enemmän kuin ajankohtaisia. Eipä niiltä voi oikein välttyä millään. Tässä viime vuosinna toki ollaan tehty jo nuo perinteiset Runebergin tortut sekä niistä johdettu herkullinen Runebergin kakku, mutta mitäs tälle vuodelle keksisi? Taitaa olla vähän kokeellisemman lähestymistavan aika. Oikeastaan voisi sanoa, että torttu toimii tässä innoittajana. 

Tämänkertainen resepti lähtee liikkeelle siitä oletuksesta, että tortut on jo leivottu. Jos näin ei ole, niin hopi hopi, toimeksi! Sekoita voi ja sokeri keskenään ja lisää kananmuna koko ajan vatkaten. Lisää appelsiinin mehu ja raasta mukaan appelsiinin kuorta, sekä halutessasi pari tippaa karvasmantelia. Tee jauheseos piparkakuista, hapankorpuista ja korppujauhoista. Lisää mantelijauhe, leivinjauhe, kardemumma ja vehnäjauhot. Paista taikina ihan vaikka vaan uunipellillä leivinpaperin päällä, eli torttujen näköisiä näistä ei tarvitse tulla. 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia ja valmista on. Kypsän taikinan annetaan jäähtyä. 

Torttutaikinan jäähtyessä työstetään muita osia. Vadelmat nakataan kattilaan ja mukaan menee sokeria ja pari ruokalusikallista vettä. Seos kiehautetaan kattilassa, sekoittaen huolella, ettei mitään pala pohjaan. Toisaalla taas vanhan ajan vaniljakastike pääsee tutustumaan sähkövatkaimen kanssa ja se siis vaahdotetaan. Tuossa purnukassa on kastiketta hieman reippaanlaisesti, joten maisteluvaraakin on. 

Murenna torttutaikina murusiksi. Ota tarjoilukulho (tai kulhot, jos teet valmiita annoksia) ja laita vuorotellen kerros torttujen murusia, vispattua vaniljakastiketta ja vadelmakastiketta. Päälle voi laittaa vielä esimerkiksi kokonaisia vadelmia. Ja valmista on! Nyt alkaa todellinen mässäilyhetki.

Tässä siis tällainen rento jälkiruoka, jossa Runebergin tortut toimivat idean isänä. Lisää erilaisia Runebergin torttuja löydät Maku-toimituksen blogista, joten eiköhän se mieleinen versio löydy itse kullekin. 

Runebergin kerrosjälkiruoka

Ainekset

Torttutaikina
100 g
voita
1 dl
sokeria
2 rkl
appelsiinin mehua
0
appelsiinin kuorta raastettuna
1 dl
jauheseosta (sekoitus piparkakkua, hapankorppua ja korppujauhoa)
1 dl
mantelijauhetta
1 dl
vehnäjauhoja
0,5 tl
leivinjauhetta
0,25 tl
kardemummaa
Vadelmakastike
200 g
vadelmia
0,5 0
sokeria
2 rkl
vettä
Vaniljakastike
330 g
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
Muut ainesosat

Tee näin:

Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää kananmuna kokoajan vatkaten. Lisää appelsiinin mehu ja raasta mukaan appelsiinin kuorta, sekä halutessasi pari tippaa karvasmantelia. 

Sekoita jauheseos piparkakuista, hapankorpuista ja korppujauhoista. Lisää mantelijauhe, leivinjauhe, kardemumma ja vehnäjauhot.

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Anna jäähtyä. 

Valmista vadelmakastike kiehautamalla vadelmat, vesi ja sokeri keskenään kattilassa. 

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. 

Murenna paistunut Runebergin torttutaikina muruiksi. 

Laita tarjoilukulhoon kerroksittain tortun muruja, vadelmakastiketta ja vispattua vaniljakastiketta. 

Koristele ja nauti hyvässä seurassa. 

Kommentit (1)

  1. Hellan ja viinilasin välissä

    Nyt on kyllä aika herkku ja mitkä kuvat!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *