Blogit
Perinneruokaa prkl

Kirpakka kaunotar – Karpalo-marenkipiirakka

Rapea pohja, raikas täyte ja makea marenkikuorrutus ovat tämän karpalopiirakan salaisuus. Marjat upotetaan täytteeseen jäisinä tavallisella ja vaniljasokerilla maustettuna.

Maku 5/2017 numerossa Perinneruokaa palstalla komeili herkullinen karpalopiirakka. Käytin piirakkaan runsaasti karpaloita, sillä halusin niiden muodostavan runsaan ja hapokkaan kerroksen makean marengin alle. Jäiset karpalot sulavat uunissa ja muuttuvat kirpsakaksi hilloksi. Lopuksi piirakan päälle valmistetaan marenki, joka koristellaan mantelilastuilla. Tämä piirakka voisi sopia hyvin joulupöydän raikkaaksi jälkiruuaksi vastapainoksi tuhdeille jouluruuille.

Karpaloita voi poimia syyskuun lopulta lumen tuloon saakka ja keväällä lumen altakin. Upota C-vitamiini- ja kuitupitoisia marjoja piirakan lisäksi hilloihin, marmeladeihin ja jälkiruokiin.

Katso täältä karpalo-marenkipiirakan ohje. 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huonekuusen marenkikoristeet

Huonekuusi on hauras, joten sen koristeet eivät voi painaa kovinkaan paljon. Valmista koristeet marengista ja koristele ne hopeapuuterilla. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa asuntoani koristaa huonekuusi. Viimevuoden muovinen joulukuusi saa jäädä nyt varastoon, sillä onhan aitoa…

Täytetyt pannusämpylät herkullisella dipillä

Kaupallinen yhteistyö: Arla Apetina

Kaupallinen yhteistyö: Arla Apetina Pannusämpylä on mitä parhain herkku illanistujaisiin. Repäise pala pinaatilla ja fetalla täytettyä sämpylää ja dippaa sitä tomaattiseen kastikkeeseen. Juuri tälläisistä ruuasta pidän, jossa kaikki kypsyy yhdessä astiassa uunin lämmössä. Reseptissä käytin…

Suolainen galette makkarasta

Galette on helppo ja näyttävän näköinen piiras, jossa taikina kaulitaan pyöreähköksi levyksi. Keskelle ladotaan täytteet, minkä jälkeen reunat taitellaan päälle. Mitä epämääräisimmin, sen jännittävämpi galetesta tulee. Kokeilen ensimmäistä kertaa valmistaa galettea ja tietenkin HK:n Sinisestä….

Tonttuovi piparista

Tämän vuoden hitti on ollut ehdottomasti tonttuovi. Ensin se nauratti itseänikin, mutta tässä se nyt sitten on – tosin piparista. Yleensä tonttuovi asetellaan lattianrajaan, mutta koska tämä on syötävä versio, niin se on kivempi pöydällä…

Täyteläinen kurpitsapizza

Tämän syksyn ja alkutalven trendikkäin pizza on oranssi. Kastike tehdään tomaatin sijaan paahdetusta myskikurpitsasta. Omena antaa kivaa raikkautta täytteeseen. Vaikka paras kurpitsa-aika onkin jo hieman takana, niin ainakin myskikurpitsaa on hyvin saatavilla kaupoissa – sitä…

Peltikalakukko valmistuu nopeammin kuin perinteinen

Valmista kalakukko pellille ohueksi levyksi. Peltikalakukko on helposti annosteltava ja maku on yhtä mehukas, kuin tavallisessa versiossa. Kaiken voi tehdä uunipellillä. Kokeilin tällä kertaa valmistaa kalakukkoa ohueksi kerrokseksi. Helpompi valmistustapa tuntuu toimivan mainiosti, eikä kalakukon…

Äidin hapankermakakku

Hyödynnä hapantunut kerma mehukkaaseen kuivakakkuun, joka sopii hyvin vaikkapa viikonlopun kahvipöytään. Viime viikonloppuna maalla isänpäivää viettämässä ollessani äiti oli pyöräyttänyt hapankermakakun, sillä jääkaappiin oli jäänyt vanha kermapurkki. Hapantunutta kermaa ei kannata heittää roskiin, vaan siitä…

Perinteiset joululaatikot uudella twistillä

Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen

Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen Joulu lähestyy ja samalla monella alkaa nousta perinteinen joulustressi. Valmiit joululaatikot ovat helppo ja herkullinen vaihtoehto juhlaan. Monelle perinteiset maut alkavat olla jo liiankin tuttuja, joten muokkasin neljä suosituinta joululaatikkoa uuteen muotoon….

Hopeatoffeekeksit

Hopeatoffee sopii mainiosti leivontaan ja varsinkin keksien kuorrutteeksi. Keksitaikinasta leivotaan pötkö Hopeatoffeesydämmellä, mikä jaetaan kekseiksi vasta uunista tultuaan. Helppoa ja nopeaa! Näiden keksien sydämmenä on Hopeatoffee-patukat, ne halkaistaan ja laitetaan keksitaikinan päälle. Keksitaikinan levitessä uunissa…

Pellillinen tyrnipiirakkaa marenkikuorella

Tämän suussa sulavan leivonnaisen viimeistelee marenki, joka tasapainottaa tyrnin kirpeyttä. Piirakkaa valmistuu kokonainen pellillinen, joten siitä riittää monelle. Pellillä valmistettavat piirakat ovat helppoja leipoa ja niistä riittää monelle syöjälle. Aiemmin blogissa ja myös Perinneruokaa prkl…