Blogit
Perinneruokaa prkl

Peltikalakukko valmistuu nopeammin kuin perinteinen

Valmista kalakukko pellille ohueksi levyksi. Peltikalakukko on helposti annosteltava ja maku on yhtä mehukas, kuin tavallisessa versiossa.

Kaiken voi tehdä uunipellillä. Kokeilin tällä kertaa valmistaa kalakukkoa ohueksi kerrokseksi. Helpompi valmistustapa tuntuu toimivan mainiosti, eikä kalakukon tarvitse olla uunissa niin pitkään.

Valmistus aloitetaan ruistaikinasta, joka saa levätä hetken jääkaapissa. Ruistaikina kaulitaan ohueksi levyksi ja nostetaan uunipellille leivinpaperin päälle. Muikut ladotaan pohjan päälle yhteen kerrokseen ja päälle levitetään siankylkiviipaleet siten että reunoille jää muutama sentti taikinaa. Taikinan reunat käännetään päälle ja reunat kostutetaan kunnolla, jotta päällitaikina tarttuu siihen kiinni. Reunat kannattaa painella huolella kiinni, jotta peltikalakukosta tulee mehukas.

Peltikalakukkoa paistetaan 250-asteisessa uunissa noin tunnin verran, minkä jälkeen pinta voidellaan voilla. Uunin lämpö lasketaan 150 asteeseen ja peltikalakukko peitellään foliolla tiukaksi paketiksi. Sitten vaan haudutellaan vielä muutama tunti ja ruoka on valmista. Tämä versio ei tarvitse siis niin pitkää haudutusta kuin perinteinen versio.

Muutama vuosi sitten valmistin peltikarjalanpiirakkaa, josta nousi monenlaisia mielipiteitä. Toiset rakastivat ja toiset vihasivat. Mitä mieltä olet, voiko kalakukkoa valmistaa tällä tapaa?

Katso myös blogin muut pellillä valmistettavat ruuat!

Peltikalakukko

Ainekset

Taikina
8 dl
ruisjauhoja
2 dl
vehnäjauhoja
1,5 tl
suolaa
4 dl
vettä
0,5 dl
rypsiöljyä
Täyte
1 kg
perattuja muikkuja
400 g
possunkylkeä
2 tl
suolaa
2 rkl
voita

Tee näin:

  1. Sekoita jauhot, suola ja vesi taikinaksi ja alusta öljyllä.
  2. Jaa taikina kahteen osaan. Levitä ruisjauhoja leivonta-alustalle ja kaulitse taikinasta hieman uunipeltiä isompi levy. Nosta taikinalevy uunipellille leivinpaperin päälle.
  3. Levitä perattuja muikkuja tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle ja mausta suolalla. Levitä päälle siankylkiviipaleet ja ripottele pinnalle suolaa. Käännä reunat päälle ja kostuta reunat huolellisesti vedellä.
  4. Kaulitse toinen puolikas taikinasta ja nosta päällimmäiseksi. Leikkaa ylimääräinen taikina ja painele reunat tiiviisti kiinni.
  5. Paista peltikalakukkoa 250-asteisessa uunissa noin tunti. Voitele pinta voilla ja peitä peltikalakukko huolellisesti foliolla. Jatka paistamista 150-asteisessa uunissa noin kaksi tuntia.
  6. Anna vetäytyä hetki folion sisällä ja leikkaa sopiviksi paloiksi.
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Äidin hapankermakakku

Hyödynnä hapantunut kerma mehukkaaseen kuivakakkuun, joka sopii hyvin vaikkapa viikonlopun kahvipöytään. Viime viikonloppuna maalla isänpäivää viettämässä ollessani äiti oli pyöräyttänyt hapankermakakun, sillä jääkaappiin oli jäänyt vanha kermapurkki. Hapantunutta kermaa ei kannata heittää roskiin, vaan siitä…

Perinteiset joululaatikot uudella twistillä

Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen

Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen Joulu lähestyy ja samalla monella alkaa nousta perinteinen joulustressi. Valmiit joululaatikot ovat helppo ja herkullinen vaihtoehto juhlaan. Monelle perinteiset maut alkavat olla jo liiankin tuttuja, joten muokkasin neljä suosituinta joululaatikkoa uuteen muotoon….

Hopeatoffeekeksit

Hopeatoffee sopii mainiosti leivontaan ja varsinkin keksien kuorrutteeksi. Keksitaikinasta leivotaan pötkö Hopeatoffeesydämmellä, mikä jaetaan kekseiksi vasta uunista tultuaan. Helppoa ja nopeaa! Näiden keksien sydämmenä on Hopeatoffee-patukat, ne halkaistaan ja laitetaan keksitaikinan päälle. Keksitaikinan levitessä uunissa…

Pellillinen tyrnipiirakkaa marenkikuorella

Tämän suussa sulavan leivonnaisen viimeistelee marenki, joka tasapainottaa tyrnin kirpeyttä. Piirakkaa valmistuu kokonainen pellillinen, joten siitä riittää monelle. Pellillä valmistettavat piirakat ovat helppoja leipoa ja niistä riittää monelle syöjälle. Aiemmin blogissa ja myös Perinneruokaa prkl…

Sushipizza – sushia nopeasti koko porukalle!

Sushihimon yllättäessä kannattaa kokeilla sushipizzaa. Se syntyy paljon nopeammin, kuin tavallinen sushi, mutta on silti yhtä hyvää – tosin ei valmiina suupaloina. Kokeillaampa nyt sushia ohuena lättynä, eli siis sushipizzana. Viime vuonna testaamani sushikakku oli…

Kurpitsapiirakan makuinen pirtelö

Kurpitsapiirakka on yksi syksyisistä suosikeistani. Nyt sama makumaailma kääntyy pirtelön muotoon. Uunissa paahdetut kurpitsat, piparkakkumauste ja vaniljajäätelö ovat vastustamaton yhdistelmä! Vielä riittää kurpitsaa, se onkin yksi lempikasviksistani. Monikäyttöinen kurpitsa taipuu moneen, niin suolaisiin kuin makeisiin…

Halloweenin karmeat naamakeksit

Nämä halloweenkeksit onnistuvat kaikilta. Oikeastaan ne onnistuvat sitä paremmin, mitä huonompi leipuri olet! Tarkoituksena oli leipoa mahdollisimman epämääräiset keksit, jotka samalla olisivat sopivan karmivat halloween-juhliin. Mielestäni lopputuloksesta tuli aivan mahtava ja kaiken lisäksi nämä olivat…

Uuniviikunat fetajuustolla

Uunissa paahtamalla tuoreet viikunat muuttuvat ihanan makeiksi. Viimeistele annos hyvällä fetajuustolla. Tässä herkku, joka valmistuu hetkessä. Uunissa paahtamalla tuoreista viikunoista saa paljon makua irti. Mausteiksi sopii rosmariini, hunaja ja valkosipuli. Tätä tehdessä taisin laittaa hieman…

Suppilovahvero-hirvikastike

Perinteinen hirvikastike saa lisämakua suppilovahveroista. Tarjoa kastike perunamuusin, suolakurkkujen ja puolukoiden kanssa.  Suppilovahveroista saa mukavaa lisämakua perinteiseen hirvikastikkeeseen. Parin viikon takaisesta suppilovahverosaaliista on vielä runsaasti jäljelle, joten ajattelin yhdistää niitä hirvikastikkeen joukkoon. Riista ja sienet…

Kurpitsa-kierrepullat

Valmista syksyiset kierrepullat täyttämällä ne viettelevällä kurpitsalla. Kansallinen korvapuustipäivä meni, eikä suunnitelmieni mukaiset korvapuustipannarit oikein onnistuneet kuten piti. Pullaa kuitenkin teki edelleen mieli, joten ajattelin yhdistää näihin kierrepulliin makean kurpitsatäytteen. Myskikurpitsa paahdetaan ensin uunissa ja…