Blogit
Perinneruokaa prkl

Täyteläinen kurpitsapizza

Tämän syksyn ja alkutalven trendikkäin pizza on oranssi. Kastike tehdään tomaatin sijaan paahdetusta myskikurpitsasta. Omena antaa kivaa raikkautta täytteeseen.

Vaikka paras kurpitsa-aika onkin jo hieman takana, niin ainakin myskikurpitsaa on hyvin saatavilla kaupoissa – sitä taitaa saada ihan ympäri vuoden. Tässä pizzassa riittää kurpizzan (heh, heh) makua, sillä myös kastike on valmistettu paahdetusta kurpitsasta. Maukkaan kurpitsakastikkeen salaisuus on viinietikka ja muskottipähkinä. Kastikkeeseen tarvittavat kurpitsan lohkot paahtuvat uunissa samalla kuin pizzataikina kohoaa, joten aloita taikinasta.

Pizzan täytteeksi kuutioidaan toinen puolikas myskikurpitsaa ja sitä kuullotetaan pannulla sipulin kanssa. Kasvisten hieman pehmennettyä joukkoon lisätään raikkaat omenakuutiot ja hienonnettu salvia. Sitten vaan täytteet pizzapohjan päälle ja reilusti mozzarellajuustoa päälle, jos haluaa hieman voimakkaamman makuisen, niin kannattaa kokeilla emmentaljuustoa. Itse tykkäsin enemmän mozzarellasta tässä, jotta kurpitsan maku pääsee paremmin esille.

Kurpitsapizzan resepti löytyy myös Maku-lehden numerosta 6/2017 Perinneruokaa-palstalta s. 19.

Blogin puolelle on kertynyt hirveän paljon erilaisia kurpitsareseptejä, eikä ihme sillä rakastan kurpitsasta valmistettuja ruokia. Katso myös nämä:

Kurpitsapizza

Ainekset

Pizzataikina
2 tl
kuivahiivaa
2 dl
vettä
1 tl
suolaa
4-5 dl
vehnäjauhoja
1/2 dl
oliiviöljyä
Kastike
500 g
myskikurpitsaa (1/2 kurpitsaa)
1 rkl
oliiviöljyä
1 rkl
omenaviinietikkaa
1 tl
sokeria
3/4 tl
suolaa
1/8 tl
muskottipähkinää
Täyte
500 g
myskikurpitsaa (1/2 kurpitsaa)
1 kpl
sipulia
1 rkl
oliiviöljyä
10 kpl
salvianlehteä
1/2 tl
suolaa
250 g
mozzarellajuustoa

Tee näin:

  1. Sekoita kuivahiiva 42-asteiseen veteen. Lisää joukkoon suola, sokeri ja jauhot. Vaivaa hetki ja alusta taikinaan oliiviöljyä. Kohota taikinaa liinan alla noin 30 minuuttia.
  2. Jaa myskikurpitsa kahteen osaan. Leikkaa toinen puolikas keskeltä halki. Poista siemenet lusikalla ja hiero palojen pintaa oliiviöljyä.
  3. Paahda puolikkaan kurpitsan paloja 225-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia.
  4. Lusikoi paahdettu kurpitsa pois kuorista kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää sekaan etikka, sokeri, suola ja muskottipähkinä. Lisää vettä tarvittaessa, jotta kastike on sopivan paksua.
  5. Valmista täytteet. Leikkaa toinen kurpitsan puolikas puolin sentin paloiksi.
  6. Kuori ja hienonna sipuli ja omena. Paista kurpitsan ja sipulin paloja öljyssä kauniin värisiksi. Nosta pannu liedeltä ja lisää omenakuutiot ja hienonnettu salvia. Mausta suolalla.
  7. Kauli tai painele taikina uunipellin kokoiseksi tai 2-3 pyöreäksi pohjaksi.
  8. Lusikoi pohjan päälle kastiketta. Lisää viipaloitu mozzarella ja kurpitsa-omenatäyte.
  9. Paista pizzaa 225-asteiseessa uunissa noin 15-20 minuuttia.

 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peltikalakukko valmistuu nopeammin kuin perinteinen

Valmista kalakukko pellille ohueksi levyksi. Peltikalakukko on helposti annosteltava ja maku on yhtä mehukas, kuin tavallisessa versiossa. Kaiken voi tehdä uunipellillä. Kokeilin tällä kertaa valmistaa kalakukkoa ohueksi kerrokseksi. Helpompi valmistustapa tuntuu toimivan mainiosti, eikä kalakukon…

Äidin hapankermakakku

Hyödynnä hapantunut kerma mehukkaaseen kuivakakkuun, joka sopii hyvin vaikkapa viikonlopun kahvipöytään. Viime viikonloppuna maalla isänpäivää viettämässä ollessani äiti oli pyöräyttänyt hapankermakakun, sillä jääkaappiin oli jäänyt vanha kermapurkki. Hapantunutta kermaa ei kannata heittää roskiin, vaan siitä…

Perinteiset joululaatikot uudella twistillä

Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen

Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen Joulu lähestyy ja samalla monella alkaa nousta perinteinen joulustressi. Valmiit joululaatikot ovat helppo ja herkullinen vaihtoehto juhlaan. Monelle perinteiset maut alkavat olla jo liiankin tuttuja, joten muokkasin neljä suosituinta joululaatikkoa uuteen muotoon….

Hopeatoffeekeksit

Hopeatoffee sopii mainiosti leivontaan ja varsinkin keksien kuorrutteeksi. Keksitaikinasta leivotaan pötkö Hopeatoffeesydämmellä, mikä jaetaan kekseiksi vasta uunista tultuaan. Helppoa ja nopeaa! Näiden keksien sydämmenä on Hopeatoffee-patukat, ne halkaistaan ja laitetaan keksitaikinan päälle. Keksitaikinan levitessä uunissa…

Pellillinen tyrnipiirakkaa marenkikuorella

Tämän suussa sulavan leivonnaisen viimeistelee marenki, joka tasapainottaa tyrnin kirpeyttä. Piirakkaa valmistuu kokonainen pellillinen, joten siitä riittää monelle. Pellillä valmistettavat piirakat ovat helppoja leipoa ja niistä riittää monelle syöjälle. Aiemmin blogissa ja myös Perinneruokaa prkl…

Sushipizza – sushia nopeasti koko porukalle!

Sushihimon yllättäessä kannattaa kokeilla sushipizzaa. Se syntyy paljon nopeammin, kuin tavallinen sushi, mutta on silti yhtä hyvää – tosin ei valmiina suupaloina. Kokeillaampa nyt sushia ohuena lättynä, eli siis sushipizzana. Viime vuonna testaamani sushikakku oli…

Kurpitsapiirakan makuinen pirtelö

Kurpitsapiirakka on yksi syksyisistä suosikeistani. Nyt sama makumaailma kääntyy pirtelön muotoon. Uunissa paahdetut kurpitsat, piparkakkumauste ja vaniljajäätelö ovat vastustamaton yhdistelmä! Vielä riittää kurpitsaa, se onkin yksi lempikasviksistani. Monikäyttöinen kurpitsa taipuu moneen, niin suolaisiin kuin makeisiin…

Halloweenin karmeat naamakeksit

Nämä halloweenkeksit onnistuvat kaikilta. Oikeastaan ne onnistuvat sitä paremmin, mitä huonompi leipuri olet! Tarkoituksena oli leipoa mahdollisimman epämääräiset keksit, jotka samalla olisivat sopivan karmivat halloween-juhliin. Mielestäni lopputuloksesta tuli aivan mahtava ja kaiken lisäksi nämä olivat…

Uuniviikunat fetajuustolla

Uunissa paahtamalla tuoreet viikunat muuttuvat ihanan makeiksi. Viimeistele annos hyvällä fetajuustolla. Tässä herkku, joka valmistuu hetkessä. Uunissa paahtamalla tuoreista viikunoista saa paljon makua irti. Mausteiksi sopii rosmariini, hunaja ja valkosipuli. Tätä tehdessä taisin laittaa hieman…

Suppilovahvero-hirvikastike

Perinteinen hirvikastike saa lisämakua suppilovahveroista. Tarjoa kastike perunamuusin, suolakurkkujen ja puolukoiden kanssa.  Suppilovahveroista saa mukavaa lisämakua perinteiseen hirvikastikkeeseen. Parin viikon takaisesta suppilovahverosaaliista on vielä runsaasti jäljelle, joten ajattelin yhdistää niitä hirvikastikkeen joukkoon. Riista ja sienet…