Perinneruokaa prkl
Perinneruokaa prkl

Kurpitsaiset kakkukahvit

Kaupallinen yhteistyö: Nespresso

Kurpitsasato on nyt parhaimmillaan. Mausteinen kurpitsakakku nautitaan yhdessä hyvän kahvin kanssa. Leivo helppo kakku piristämään arkea tai viikonlopun rentouttaviin kahvihetkiin.

Sain kokeiluuni uuden Nespresso Vertuo-kahvikoneen. Minusta uusien laitteiden kokeileminen on hauskaa ja etenkin arjen tasoa nostavat laitteet ovat mieleeni. Uudessa Nespresso Vertuossa on Centrifusion-kahvinvalmistusteknologia, joka tekee jokaiseen kuppiin kuohkean ja paksun creman eli vaahdon. Laitteen käyttäminen on todella helppoa, nappia painamalla laite tunnistaa käytetyn kapselin ja valmistaa halutunlaisen kahvin. Minusta uudessa laitteessa erityisen kivaa oli, että laitteesta on saatavilla 5 eri kuppikokoa, espressosta kunnon kokoiseen mukilliseen kahvia. Lisäksi kahvikoneeseen on saatavilla 25 erilaista kahvilaatua eli maisteltavaa riittää. Itse olen ainakin innoissani, kun valinnanvaraa on reilusti. Kaikki kahvilaadut on myös kätevästi tilattavissa Nespresso-mobiilisovelluksen tai verkkokaupan kautta vaikkapa lähimpään postiin.

Kahvikonekokeilujeni  seuraksi leivoin mausteisen kurpitsakakun kauden sadosta. Kurpitsa on yksi suosikkiraaka-aineistani makeissa leivonnaisissa, koska sillä saa helposti täyteläistä makua moneen leivonnaiseen. Rapea crumble ja raikas tuorejuustokuorrute kruunaavat kakun, joka muistuttaa maultaan ehkäpä hieman perinteistä porkkanakakkua. Kaiken lisäksi kakku syntyy käden käänteessä, vaikkapa piristämään arki-illan kahvihetkiä. Tämä kostea ja kuohkea kakku on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Nespresso-kahvikapselien käyttö on kyllä todella siistiä ja vaivatonta. Nappia painamalla saa mieleistään kahvia juuri sopivan määrän ja eri makujen kokeilu inspiroi maistelemaan erilaisia kahveja. Kapselikeitinten kapselien ekologisuus mietityttää monia, mutta kaikki Nespresso-kapselit ovat 100 % kierrätettäviä pienmetallin keräyspisteisiin. Lisäksi Nespresso on ollut yhteistyössä Rainforest Alliancen kanssa jo vuodesta 2003 ja Nespresso-kahveilla on Rainforest Alliance sertifikaatti, joka pyrkii edistämään kestävää kehitystä. Lue lisää Nespresso.com/rainforestalliance

Aina on hyvä syy syödä kakkua ja juoda kahvia. Suosittelen tutustumaan Vertuo-kahvikoneeseen, jos kaipaat arkeesi helppoa, maistuvaa ja nopeaa tapaa valmistaa kahvia. Laitteella valmistaa nopeasti kaikkiin tarpeisiin kahvin jos toisenkin.

Kurpitsapeltipiiras

Ainekset
( 12 Annosta )

400 g
paahdettua kurpitsaa (raakapaino n. 1 kg)
5 dl
vehnäjauhoja
2 tl
leivinjauhetta
1 tl
kanelia
1/2 tl
suolaa
1/2 tl
inkivääriä
2,5 dl
sokeria
150 g
voita
2 kpl
kananmunaa
1 dl
maitoa
Muru
50 g
voita
0,5 dl
sokeria
1 tl
kanelia
1 dl
vehnäjauhoja
50 g
pekaanipähkinöitä
Kuorrute
200 g
tuorejuustoa
50 g
voita
1 dl
tomusokeria
2 h 00 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 1 h 30 min

Tee näin:

Leikkaa kurpitsa kahdeksaan osaan ja poista siemenet. Nosta palat uunipellille ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes ne ovat kokonaan pehmeitä. Kuori ja soseuta palat sauvasekoittimella.

Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe. kaneli, suola ja inkivääri.

Vaahdota toisessa kulhossa sokeri ja voi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen. Lisää joukkoon jäähtynyt kurpitsasose ja maito.

Yhdistä ainekset keskenään ja sekoita tasaiseksi massasta. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 x 30 cm) ja tasoita pinta.

Valmista murut pinnalle sekoittamalla keskenään voi, sokeri, kaneli, vehnäjauhot ja hienonnetut pekaanipähkinät. Murustele seos piirakan päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30-40 minuttia.

Valmista kuorrute sekoittamalla tuorejuusto, voi ja tomusokeri keskenään. Pursota jäähtyneen kakkupohjan päälle 12 kekoa ja koristele halutessasi murskatuilla pekaanipähkinöillä.

 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kurpitsa-broilerikastike syksyn antimista

Kurpitsalla ja omenalla höystetty broilerikastike yhdistää syksyn antimet. Astetta kevyempi kanakastike syntyy ilman ylimääräistä rasvaa ja on myös gluteeniton.  Helpot, kevyet ja maukkaat kastikkeet maistuvat aina. Tämän syksyisen kanakastikkeen joukkoon hienonsin puolikkaan hokkaidokurpitsan ja muutaman omenan…

Luumu-pullapitko tuoreista luumuista

Fariinisokerilla maustetut luumut tekevät pullapitkosta raikkaan yllättäjän. Hieman kirpeä täyte ja päältä makea pulla täydentävät toisiaan. Kävin tällä viikolla maalla vähän sienestyspuuhissa. Kaikki paikat tien varsia myöten oli täynnä sieniä ja niitä pystyi poimimaan kerrankin…

Jättikaalikääryle uunivuoassa

Sama maku, mutta vähemmän vaivaa. Jättikaalikääryleestä riittää isommalle porukalle jaettavaa.  Kaaliruoat kuuluvat erottamattomasti syksyyn. Välillä pitää kokeilla perinteisistä poikkeavia valmistustapoja ja nyt valmistin yhen ison kaalikääryleen leipävuoassa. Ainakin tässä säätyy siltä käärimiseltä. Kokonainen kaali keitetään…

Omena-valkosuklaatäytteiset croissantit

Kardemummalla maustetut omena-valkosuklaatäytteiset croissantit valmistuvat hetkessä yllätysvieraille. Aina leivontaa ei tarvitse aloittaa taikinan tekemisellä, sillä kaupan croissant-valmistaikina on mielestäni todella hyvää. Siitä onnistuu helposti niin suolaiset kuin makeatkin leivonnaiset. Viime keväänä valmistin parsalla täytettyjä croissantteja,…

Kantarelli-kylmäsavulohikeitto

Yhdistämällä sieni- ja lohikeiton syntyy täynnä herkullista makua oleva syksyinen keitto. Kylmäsavustettu lohi ja kantarellit toimivat mitä parhaiten yhdessä.  Ilmat viilenevät ja alkaa tehdä jo mieli kuumia lämmittäviä keittoja sekä patoja. Tässä keitossa yhdistyvät kaksi suosikkikeittoani…

Karviaismuffinssit ja se paras muffinssitaikina

Paras muffinssitaikina syntyy tällä reseptillä. Herkulliset karviaiset sekä pinnalle ripoteltava muruseos tekevät näistä täydellisiä. Näiden muffinssien taikina on mielestäni yksi parhaista ja sen joukkoon voi laittaa melkeimpä mitä vain marjoja karviaisten sijaan. Muffinssien päälle ripotellaan…

Valkohomejuusto-karviaispiirakka

Suolakeksipohjainen valkohomejuustopiirakka makeilla karviaisilla on herkullinen yhdistelmä. Valmistus on helppoa, sillä tarvitset vain kuusi raaka-ainetta. Karviaiset alkavat pikkuhiljaa kypsyä  ja kävin poimimassa niitä vaarini kanssa mummolan marjapuskista. Karviaiset eivät ehkä ihan vielä olleet makeimmillaan, mutta…

Marja-valkosuklaakeksit

Mansikat ja mustikat sopivat myös kekseihin ja tekevät niistä valkosuklaan kanssa herkullista kesänaposteltavaa. Jaa taikina puoliksi ja kokeile molempia makuja.  Tämä keksitaikina on yksi luottoresepteistäni, jonka kaivan aina esiin, kun mieli tekee hyviä ja varmasti…

Kesäkurpitsaranskalaiset

Pyöräyttämällä kesäkurpisaviipaleet tryffeliöljyssä ja kierittelemällä ne parmesanissa syntyy jotain todella hyvää. Tarjoa kesäkurpitsa ranskalaisten kanssa esimerkiksi valkosipulimajoneesia.  Olen testannut kesäkurpitsaranskalaisia muutaman kerran ja tällä kertaa kokeilin pyöräyttää ne ensin tryffeliöljyssä. Se todellakin kannatti, sillä kesäkurpitsat…

Kesäkurpitsalasagnerullat

Jauhelihalla ja kolmella eri juustolla täytetyt kesäkurpitsarullat hautuvat herkullisiksi tomaattikastikkeessa. Tämän ruoan takia kannattaa uunikin lämmittää helteillä. Vaikka nyt onkin kovat helteet, niin päätin kuitenkin lämmittää uunin. Lopputulos oli kuitenkin sen arvoinen, ettei muutama hikikarpalo…