Blogit
Perinneruokaa prkl

Äidin hirvipata – parasta hiljaa haudutellen

Helpoin riistaruoka on varmasti tämä hirvipata, jonka salaisuus on katajanmarjat ja vaalea olut. Miedolla lämmöllä haudutellen padasta tulee uskomattoman mehukasta.

Äitini valmistaa usein hirviruokia, sillä pakastin on pullollaan hirvenlihaa paikallisen metsästysseuran toimesta. Maalla käydessäni vierailulla tarjolla onkin usein jotain hirvestä valmistettu ruokaa – välillä mehukasta ja välillä vähän kuivahkoa 🙂 Tämän kertaiseen hirvipataan pääsin tunkemaan sormeni mukaan ja muutamia pikku muutoksia siihen ”perinteiseen versioon” tuli tehtyä. Ehkä suurin muutos on tuo paistoaika, ettei liha pääse kuivahtamaan.

Hirvipadan tärkeimmät maut tulevat katajanmarjoista, oluesta ja riistafondista. On muuten ollut todella hyvä löytö tuo riistafondi, sillä olen tainnut käyttää sitä melkeimpä joka ruokaan – no ei nyt tietenkään ihan kaikkiin, mutta minne se nyt sopiikaan. Tuossa riistafondissa on myös sopivasti kantarellin vivahdetta. Mitä parhaimman ruskeankastikkeen tai jauhelihakastikkeen saa myös lorauttamalla fondia hieman joukkoon.

Äidin hirvipata

Ainekset

1 kg
hirvenpaistia
200 g
porsaan kylkiviipaleita
2 kpl
sipulia
10 kpl
katajanmarjoja
2 rkl
riistafondia
33 cl
vaaleaa olutta
1 tl
suolaa
1 tl
mustapippuria
Lisäksi
200 g
ranskankermaa
1/2 prk
persiljaa

Tee näin:

  1. Leikkaa hirvipaisti noin 2×2 cm kokoisiksi paloiksi.
  2. Viipaloi kylkiviipaleet ja ruskista niitä paistinpannulla. Nosta kylkipalat pataan. Ruskista hirvenliha pannulle syntyneessä rasvassa muutamassa erässä, jotta pannu ei jäähdy. Nosta ruskistetut lihat pataan.
  3. Lisää lihojen päälle kuoritut ja lohkotut sipulin palat. Lisää katajanmarjat, riistafondi ja olut. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  4. Nosta kansi päälle ja anna padan hautua 150-asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
  5. Tarjoile valmis pata vaikkapa perunamuusin kanssa. Lisää padan päälle halutessasi ranskankermaa ja persiljaa.
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirpakka kaunotar – Karpalo-marenkipiirakka

Rapea pohja, raikas täyte ja makea marenkikuorrutus ovat tämän karpalopiirakan salaisuus. Marjat upotetaan täytteeseen jäisinä tavallisella ja vaniljasokerilla maustettuna. Maku 5/2017 numerossa Perinneruokaa palstalla komeili herkullinen karpalopiirakka. Käytin piirakkaan runsaasti karpaloita, sillä halusin niiden muodostavan…

Huonekuusen marenkikoristeet

Huonekuusi on hauras, joten sen koristeet eivät voi painaa kovinkaan paljon. Valmista koristeet marengista ja koristele ne hopeapuuterilla. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa asuntoani koristaa huonekuusi. Viimevuoden muovinen joulukuusi saa jäädä nyt varastoon, sillä onhan aitoa…

Täytetyt pannusämpylät herkullisella dipillä

Kaupallinen yhteistyö: Arla Apetina

Kaupallinen yhteistyö: Arla Apetina Pannusämpylä on mitä parhain herkku illanistujaisiin. Repäise pala pinaatilla ja fetalla täytettyä sämpylää ja dippaa sitä tomaattiseen kastikkeeseen. Juuri tälläisistä ruuasta pidän, jossa kaikki kypsyy yhdessä astiassa uunin lämmössä. Reseptissä käytin…

Suolainen galette makkarasta

Galette on helppo ja näyttävän näköinen piiras, jossa taikina kaulitaan pyöreähköksi levyksi. Keskelle ladotaan täytteet, minkä jälkeen reunat taitellaan päälle. Mitä epämääräisimmin, sen jännittävämpi galetesta tulee. Kokeilen ensimmäistä kertaa valmistaa galettea ja tietenkin HK:n Sinisestä….

Tonttuovi piparista

Tämän vuoden hitti on ollut ehdottomasti tonttuovi. Ensin se nauratti itseänikin, mutta tässä se nyt sitten on – tosin piparista. Yleensä tonttuovi asetellaan lattianrajaan, mutta koska tämä on syötävä versio, niin se on kivempi pöydällä…

Täyteläinen kurpitsapizza

Tämän syksyn ja alkutalven trendikkäin pizza on oranssi. Kastike tehdään tomaatin sijaan paahdetusta myskikurpitsasta. Omena antaa kivaa raikkautta täytteeseen. Vaikka paras kurpitsa-aika onkin jo hieman takana, niin ainakin myskikurpitsaa on hyvin saatavilla kaupoissa – sitä…

Peltikalakukko valmistuu nopeammin kuin perinteinen

Valmista kalakukko pellille ohueksi levyksi. Peltikalakukko on helposti annosteltava ja maku on yhtä mehukas, kuin tavallisessa versiossa. Kaiken voi tehdä uunipellillä. Kokeilin tällä kertaa valmistaa kalakukkoa ohueksi kerrokseksi. Helpompi valmistustapa tuntuu toimivan mainiosti, eikä kalakukon…

Äidin hapankermakakku

Hyödynnä hapantunut kerma mehukkaaseen kuivakakkuun, joka sopii hyvin vaikkapa viikonlopun kahvipöytään. Viime viikonloppuna maalla isänpäivää viettämässä ollessani äiti oli pyöräyttänyt hapankermakakun, sillä jääkaappiin oli jäänyt vanha kermapurkki. Hapantunutta kermaa ei kannata heittää roskiin, vaan siitä…

Perinteiset joululaatikot uudella twistillä

Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen

Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen Joulu lähestyy ja samalla monella alkaa nousta perinteinen joulustressi. Valmiit joululaatikot ovat helppo ja herkullinen vaihtoehto juhlaan. Monelle perinteiset maut alkavat olla jo liiankin tuttuja, joten muokkasin neljä suosituinta joululaatikkoa uuteen muotoon….

Hopeatoffeekeksit

Hopeatoffee sopii mainiosti leivontaan ja varsinkin keksien kuorrutteeksi. Keksitaikinasta leivotaan pötkö Hopeatoffeesydämmellä, mikä jaetaan kekseiksi vasta uunista tultuaan. Helppoa ja nopeaa! Näiden keksien sydämmenä on Hopeatoffee-patukat, ne halkaistaan ja laitetaan keksitaikinan päälle. Keksitaikinan levitessä uunissa…