Perinneruokaa prkl
Perinneruokaa prkl

Poronkäristyskeitto ja puolukkavoi

Käristyslihasta valmistettu runsas keitto viimeistellään sulatejuustolla ja leipäjuustokuutioilla. Keiton kanssa maistuu ruisleipä, jonka kruunaa puolukkavoi!

Käristysliha on monikäyttöistä ja olen kokeillut sitä ainakin pizzan täytteenä ja kiusauksissa. Molemmissa se toimi erinomaisesti. Pitkään pakastimessa säilyvät pakkaukset on näppärä hätävara, sillä käristysliha ei kärsi pakastamisesta ja sen voi paistaa sulattamatta. Käristyslihaa löytyy monenlaista, niin poroa kuin saksanhirveäkin, joka on poroa halvempaa. Molemmat toimivat tässä keitossa yhtä hyvin, mutta parasta tulee tietysti porosta.

Tämä keitto saa lisää makua Koskenlaskija-juustosta ja leipäjuustosta, eli aika perinteisillä mauilla mennään. Keiton kanssa kannattaa ehdottomasti valmistaa myös puolukkavoita, joka on täydellistä jälkiuunileivän päällä. Happamat puolukat ja kermainen keitto täydentävät toisiaan mukavasti! 

Poronkäristyskeitto

Ainekset
( 4 Annosta )

240 g
käristyslihaa
1
sipuli
500 g
perunoita
1 L
vettä
1 rkl
riistafondia
2
laakerinlehteä
5
maustepippuria
125 g
Koskenlaskija-juustoa (voimakas)
1/2 tl
suolaa
100 g
leipäjuustoa
Puolukkavoi
1 dl
puolukoita
50 g
voita
35 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

Lisää kattilaan rypsiöljy ja kaada joukkoon jäiset käristyslihat. Ruskista lihoja hieman ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli.

Lisää vesi ja kuutioidut perunat.

Mausta keitto riistafondilla, laakerinlehdillä, maustepippureilla. Anna kiehua kunnes perunat ovat lähes kypsiä.

Lisää joukkoon sulatejuusto ja mausta tarvittaessa suolalla. Viimeistele annos leipäjuustokuutioilla ja hienonnetulla persiljalla.

Valmista puolukkavoi sekoittamalla puolukat ja pehmeä voi keskenään esimerkiksi haarukalla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Veriappelsiiniuunijäätelö

Retro uunijäätelö on helppo ja herkullinen jälkiruoka. Leikkaa jäätelö siivuihin ja täytä välit raikkailla veriappelsiiniviipaleilla!  Lapsuudessani uunijäätelöt olivat suosittuja jälkiruokia, mutta nykyisin ne ovat vain kadonneet johonkin. En edes muista koska olisin viimeksi syönyt tätä…

Lämpimät kanakerrosleivät

Nämä herkulliset kerrosleivät ovat lämpimien leipien parhaimmistoa! Suussa sulava broileritäyte, pinaatti-juustokuorrute ja päällä löysäksi paistettu kananmuna ovat yhdessä vastustamattomia.  Lämpimät voileivät ovat jotain johon en varmastikaan kyllästy ikinä. Yleensä ne kuitenkin syntyvät jo jääkaapissa valmiiksi olevista…

Piparjuurella maustettu lehtikaali-kalakeitto

Perinteinen kalakeitto saa lisämakua lehtikaalista ja piparjuurituorejuustosta. Talven helppo ja maistuva herkkukeitto syntyy vaikka pakasteseidistä. Maistuvat keitot ovat mitä parhaimpia ruokia talvella. Viikonloppuna ajatukset pyörivät kalakeiton ympärillä ja ajattelin kokeilla valmistaa keiton lapsuuden inhokistani pakasteseidistä….

Broilerin koipinuijat veriappelsiinilla ja fetajuustolla

Kasvispedillä lepäävät broilerin koipinuijat saavat päälleen veriappelsiinipeitteen. Uunin lämmössä mehukkaaksi hautunut vuoka viimeistellään fetajuustolla ja persiljalla. Mehukkaiden veriappelsiinien sesonki on taas käsillä ja niitä tarttuukin huomaamatta mukaan jokaisella kauppareissulla. Kaupassa oli myös edullisia broilerin koipinuijia,…

Lumilinna marengista

Marengista valmistettu lumilinna on hauska vaihtoehto piparkakkutalolle! Pursota ”lumipallot” uunipellille seiniksi ja kokoa yhteen sulatetulla valkosuklaalla. Idea marengista valmistettuun lumilinnaan tuli äidiltäni ja se kuulosti heti niin hyvältä idealta, että se piti toteuttaa jouluksi. Marengin…

Joulun täydellisin ruokalahja

Kaupallinen yhteistyö: Jozo

Joulupallo kätkee sisälleen pehmeää tuorejuustoa ja saa kaverikseen itse tehtyjä suolakeksejä. Joulupöydän viimeiset tarjottavat mietitään nyt. Kehittelin joulupöydän koristeeksi tuorejuustosta tehdyn joulupallon, joka koristellaan pähkinöillä ja kuivatuilla hedelmillä. Makeat hedelmät ovat herkullinen kaveri yrttiselle tuorejuustolle….

Taatelikakku rullalla

Kaupallinen yhteistyö: Sunnuntai

Joulupöydän klassinen taatelikakku muuntuu meheväksi kääretortuksi ja saa sisälleen suklaatäytteen. Täydellinen tarjottava joulupäivien glögihetkiin. Sieltä se joulu lähestyy kovaa vauhtia. Tuntuu, että joulukuu menee aina sellaisessa hujauksessa, että ei oikein ymmärräkään, kun yhtäkkiä onkin jo…

Jallumantelitäytepulla

Pullahullun ystäväni Emmin reseptillä valmistetut pullat ovat mitä parhaimpia. Voit valmistaa jallumantelitäytettä kaikenlaisiin pulliin, kokeile esimerkiksi pikkupullien täytteenä tai bostonkakussa.

Piparkakkupizza ja rukiinen silakkapizza

Kaupallinen yhteistyö: JP Chenet

Joulunajan hauskimmat pizzat ovat ruispohjainen silakkapizza ja piparkakkupohjainen pizza, joka saa täytteekseen homejuustoa, pähkinöitä ja hilloa. Pizzojen kanssa nautitaan lasillinen hyvää luomuviiniä.  Juuri kun luulin kokeilleeni ruoanlaitossa lähes kaikkea, niin sain idean valmistaa pizzaa aivan…

Rapeat ruis-joulutortut savulohitäytteellä

Karjalanpiirakkataikinasta muotoillut joulutortut paistuvat uunissa ihanan rapeiksi. Uunista tultuaan ne voidellaan voisulalla ja täytetään piparjuurella maustetulla savulohitahnalla.  Tänään ajattelin kokeilla viikolla päässäni pyörinyttä ruis-joulutorttureseptiä. Perinteisen joulutorttutaikinan sijaan otin ohjeen Mummon parhaat karjalanpiirakat reseptistä. Hyvin vaivattu…