Vanhanajan mustikkapiirakka

Tämä mustikkapiirakka vie makumuistot lapsuuteen. Sen salaisuus on pehmeä pullapohja ja erittäin mehukas mustikkatäyte. Parasta piirakka on vielä hieman lämpöisenä kylmän maidon kanssa.

mustikkapiirakka

Yksi mustikkapiirakka on ylitse muiden ja se valmistetaan pullataikinaan. Tämä oli aina se loppukesän odotetuin herkku, kun mustikat alkoivat vähitellen kypsymään. Pehmeä kardemummainen pohja ja hieman valuva mustikkatäyte hipovat täydellisyyttä. Mustikkapiirakka on parasta tuoreista mustikoita valmistettuna, mutta se onnistuu myös pakastetuista lähes yhtä hyvin.

Viime viikonloppuna maalla ollessani kävin äitini kanssa mustikassa ja leivoimme iltapäiväkahville tätä herkullista mustikkapiirakkaa. Halusin kuitenkin hieman muuttaa täytettä ja lisäsin siihen kokeeksi vaniljasokeria, joka toimi mustikoiden kanssa täydellisesti. Ei mikään dramaattinen muutos, mutta kuitenkin kiva lisä. Itse pidän tästä mustikkapiirakasta vielä hieman lämpöisenä ja sen kanssa sopii täydellisesti lasillinen kylmää maitoa.

Vanhanajan mustikkapiirakka

Ainekset (25 annosta)

3 dl
maitoa
25 g
hiivaa
1
kananmuna
1 dl
sokeria
2 tl
kardemummaa
1 tl
suolaa
8-9 dl
vehnäjauhoja
100 g
voita tai margariinia
Täyte
1 L
mustikoita
2 dl
sokeria
2 rkl
vaniljasokeria
2 rkl
perunajauhoja
2 h 00 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 1 h 30 min

Tee näin:

Valmista pullataikina kuumentamalla maito kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hiiva, muna, sokeri, kardemumma ja suola.

Alusta taikinaan vehnäjauhot vähän kerrallaan. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi. Vaivaa taikina kimmoisaksi.

Kohota pullataikina peitettynä kaksinkertaiseksi. Kumoa se jauhotetulle alustalle. Ota pullataikinasta noin viidesosa talteen taikinaristikoita varten.

Kauli isompi osa pullataikinasta hieman uunipeltiä suuremmaksi. Nosta pullataikinalevy kaulimen avulla leivinpaperin päälle uunipellille ja leikkaa reunat suoriksi.

Valmista mustikkapiirakan täyte. Yhdistä kulhossa mustikat, sokeri ja perunajauhot. Levitä seos taikinapohjalle.

Kauli ylimääräinen pullataikina levyksi ja leikkaa se taikinapyörällä suikaleiksi. Tee suikaleista ristikko täytteen päälle. Voitele ristikko ja mustikkapiirakan reunat munalla. Ripottele taikinan päälle raesokeria.

Paista mustikkapiirakkaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla 25–30 minuuttia, kunnes se on kypsä ja saanut kauniin värin. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *