Perinneruokaa prkl
Perinneruokaa prkl

Kesälaatikko kauden raaka-aineista

Kesän herkullisin uuniruoka valmistuu kauden kasviksista. Uusista perunoista, erilaisista kasviksista, kylmäsavulohesta ja kantarelleista muhii uunissa herkullinen kesälaatikko. 

Ajattelin kokeilla miten kauden kasvikset, kylmäsavulohi ja kantarellit toimisivat samassa uunivuoassa. Liemeksi tähän laatikkoon käytin dijon-sinapilla maustettua ruokakermaa, mikä kokoaa mukavasti kaikki maut yhteen. Ehdottomasti kokeilun arvoinen uuniruoka, joka sisältää paljon hyviä kesän makuja. Kesälaatikon voi kypsentää täysin kypsäksi, jolloin perunat alkavat jo hieman hajota, mutta itse jätin laatikon hieman ”raa’aksi”, mikä toimii uuden sadon kasviksien kanssa mielestäni parhaiten.

Tätä tehdessä ei vielä tuoreita kantarelleja ollut saatavilla, joten turvauduin purkkitavaraan. Ihan hyviä nekin ovat, vaikka eivät tuoreita päihitä. Tänään kaupassa käydessä tuoreita olikin jo saatavilla ja pakkohan niitä oli heti ostaa (harmittaa hieman, sillä ne eivät nyt tähän laatikkoon päässeet mukaan). Seuraava ruoka blogiin onkin vähän kesäkeiton ja kantarellikeiton välimaastosta.

Kesälaatikko

Ainekset
( 4 Annosta )

500 g
uusia perunoita
150 g
varsiparsakaalia
2 kpl
uuden sadon porkkanaa
2-3 kpl
kesäsipulia varsineen
100 g
kantarelleja
100 g
kylmäsavulohta
1 rkl
voita vuoan voiteluun
2 dl
ruokakermaa
2 rkl
dijon-sinappia
1 tl
suolaa
1/2 tl
mustapippuria
1 dl
tilliä hienonnettuna
1 h 15 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 45 min

Tee näin:

Pese ja viipaloi uudet perunat. Leikkaa varsiparsakaalit muutamaan osaan. Viipaloi porkkanat ja sipulit. Nosta kaikki kasvikset kulhoon.

Paista kantarelleja paistinpannulla kunnes niistä on haihtunut kaikki neste. Lisää kantarellit kasvisten joukkoon.

Viipaloi joukkoon myös kylmäsavulohi ja kaada kaikki ainekset voideltuun uunivuokaan.

Sekoita keskenään ruokakerma, dijon-sinappi, suola, mustapippuri ja hienonnettu tilli. Kaada liemi kasvisten päälle uunivuokaan.

Paista kesälaatikkoa 200-asteisessa uunissa noin 35-45 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leipävanukas – helppo ja herkullinen jälkiruoka

Leipävanukas on todella helppo valmistaa ja lopputulos onnistuu varmasti. Tarjoile leipävanukas tuoreiden marjojen kanssa! Jäikö kaappiin hieman kuivahtanutta paahtoleipää? Tämä jos mikä on parasta, mitä niistä voi valmistaa. Vanukas onnistuu myös ihan tuoreista paahtoleivistä, joten…

Herne-pastasalaatti

Tuoreista herneistä valmistettu pastasalaatti on raikas ja pirteän vihreä, joten se sopii mainiosti erilaisten grilliruokien kanssa.  Herneet toimivat yllättävän hyvin salaatissa, kunhan vain jaksaa perata herneenpalkoja tarpeeksi. Isosta hernepussista ei loppujen lopuksi jää kovinkaan paljoa…

Tomaatti-mozzarellagalette

Erilaisilla tomaateilla täytetty galette kätkee alleen reilusti mozzarellaa. Pinjansiemenillä ja basilikan lehdillä  viimeistelty piirakka syntyy hetkessä uunipellillä.   Kauppojen tomaattivalikoima on suuremmissa kaupoissa valtava. Tähän piirakkaan halusin kokeilla täytteeksi niitä kaikkia. Haaveilin myös vihreistä tomaateista,…

Grillatut kurkku-lohivartaat

Avomaankurkku maistuu myös grillattuna! Marinoi halkaistut kurkut ja sujauta väliin lohisiivu. Grillaa kuumassa grillissä ja valele vartaat lopuksi raikkaalla yrttiöljyllä. Grillattua avomaankurkkua on näkynyt vähän joka paikassa viime vuosina, joten pitihän sitä itsekin kokeilla. Ihan…

Juhannuksen makein misu

Kaupallinen yhteistyö: Löfbergs Lila

Mistä on keskikesän makein misu tehty? Mansikoista, raparperihillosta, savoiardi-kekseistä ja mascarpone-kermavaahdosta. Juhannusmisu tarjoillaan tietenkin hyvän kahvin kera. Kohta on taas aika viettää keskikesän juhlaa ja kokoontua perheen sekä ystävien kanssa viettämään saman pöydän ääreen. Juhannuksen…

Lämmin voileipäkakku

Tästä lämpimästä voileipäkakusta riittää monelle syöjälle. Irtopohjavuokaan ladotut paahtoleivät saavat väliinsä tomaattikastiketta, salamia, ananasta ja aurajuustoa. Tämä muistuttaa aika pitkälti aiemmin tekemääni pizzakakkua, mutta valmistuu kuitenkin paljon nopeammin, sillä pohjana käytetään tavallista paahtoleipää. Väliin keittelin…

Pellillinen täytettyjä kasviksia

Erilaiset täytetyt kasvikset ovat helppoja valmistaa. Fetalla maustettu tomaattinen jauhelihatäyte sopii mainiosti paprikan, kesäkurpitsan, munakoison ja tomaattien kanssa. Valitse pellille siis runsaasti erilaisia kasviksia. Nyt on ollut pientä taukoa blogissa, sillä kevät on ollut yllättävän…

Kesäkeitto thaimaalaisittain

Kaupallinen yhteistyö: Knorr

Perinteinen kesäkeitto saa uutta potkua, kun maidon korvaa kookosmaidolla ja liemeen sujauttaa Knorrin Thaifondia. Tuoreet kasvikset ja thaimaalainen makumaailma ovat kuin tehty yhteen. Kesäkeitto on yksi kaikkien aikojen suosikkikeittojani. Olen syönyt sitä lapsesta asti ja…

Suussa sulavat Korvapuustivohvelit

Kaupallinen yhteistyö: Becel

Kesä on herkuttelun parasta aikaa ja mikä on sen parempaa kuin vohvelit. Pienillä muutoksilla monista herkuista saa hieman terveellisempiä ja kuitenkin ihan yhtä maukkaita. Korvapuustivohveleissa yhdistyy perinteinen herkku helppoon valmistustapaan. NAM! Vohvelit ovat aina yhtä…

Kokonaisena grillattu nieriä nokkostäytteellä

Nokkosilla ja sitruunaviipaleilla täytetty kokonainen nieriä kypsyy herkulliseksi grillissä. Nosta kala halsterissa pöytään ja tarjoile lisukkeena keitettyjä uusiaperunoita. Rento kesäruoka on valmis! Halsterissa kokonaisena valmistettu kala on loistava ruoka kesäiltaan. Tällä kertaa valitsin kalatiskiltä nieriän,…