Marulla
Marulla

Unelmien hinta & ja tuhlaajatytön säästösuunnitelma

Kaupallinen yhteistyö: OP -pankki

Mediassa on puhuttu aktiivisesti viime syksystä saakka säästämisestä ja etenkin naisten rahankäytöstä. Ihailen monia tarinoita sijoittajista ja niistä, jotka pystyvät ostamaan asunnon pitkäjänteisen säästämisen ansiosta, mutta tiedättekö mitä, olen itse niitä tyyppejä, joilla rahat eivät pääse lojumaan tilillä toimettomana.

Tunnustan. Olen huithapeli ja elän rahan suhteen hyvin stressitöntä elämää. Ihan kaikki meidän taloudessa ei suhtaudu rahankäyttöön yhtä kepeästi kuin minä ja se aiheuttaa kotioloissa suhteellisen usein melko tiukkasanaista keskustelua.

Samaan aikaan kuitenkin suunnittelen säästämistä ja haaveilen sen myötä tuomaa vakautta ja vapautta. Raha ei tee onnelliseksi, mutta helpottaa monessa paikassa ja sen avulla pystyy toteuttamaan myös omia unelmiaan. Kuten hypätä oravanpyörästä ja ryhtyä yrittäjäksi, remontoida koti vastaamaan omia haavekuvia tai ostaa uusi. Kukapa ei toivoisi kunnon kylppäriremonttia, toimivampaa kodinhoitohuonetta tai pientä eteisen fiksausta?

Remonttilainat ovat kuitenkin kalliita, sillä ne myönnetään usein kulutuslainana ja tällöin korot ovat suuremmat kuin esimerkiksi asuntolainoissa. Säästäminen on ehdottomasti paras vaihtoehto kattaa remontin tuomat kulut ja tuntuuhan se paljon paremmalta toteuttaa kodin muutostyöt tai isommat hankinnat ihan omalla rahalla.

Siksi päätin ottaa itseä niskasta kiinni ja panostaa hetkessä elämisen sijaan myös hiukan säästämiseen.

Unelmien hinta

Unelmoin remonttikuntoisen kodin löytämisestä ja siitä, että saisin upottaa kädet kunnolla saveen ja suunnitella tulevan kodin raamit täysin omia tarpeita vastaavaksi. Löydettiin alkuvuodesta yksi potentiaalinen omakotitalo ja tehtiin tarjous, mutta myyjän kanssa näkemyksemme hinnasta ja myyntiprosessista eivät kohdanneet, joten laitettiin homma toistaiseksi jäihin.

Jos haaveissa on esimerkiksi ammattilaisen tekemä kylpyhuone- ja saunaremontti, on siihen varattava budjettia plusmiinus 10 000€. Keittiöön menee helposti toinen mokoma ja sitten jos halutaan panostaa materiaaleihin, niin budjettia toki täytyy tässä tapauksessa venyttää. Keittiöön saa kivipinnoilla ja laadukkailla kodinkoneilla helposti uppoamaan yli 20 000, pelkkiin materiaaleihin.

Jos haaveilisin 10 000€ kylpyhuoneremonttia toteutettavaksi parin vuoden päähän, täytyisi kuukaudessa saada rahaa syrjään reilu 400€. Jos säästökuuri toteutetaan pariskuntana, olisi säästöön kummankin saatava kuukausittain tästä puolet, eli 200€. Kuulostaa paljolta etenkin näin keskituloisen kukkarolle, mutta jos tästä 200€ tavoitemäärästä saisi edes osan livautettua tilille kuin huomaamatta, niin hommaan tulisi kummasti lisämotivaatiota.

OP säästölipas

Osuuspankki on lanseerannut uuden säästölipas -palvelun, jonka avulla pystyt säästämään joko perinteisempään tyyliin kertamaksulla kuukausittain tai vaivattomasti samalla, kun teet maksuja maksukortilla.

Jos esimerkiksi laitat säästösummaksi kaksi euroa ja käytät korttiasi kuukaudessa 30 kertaa, säästöjä kertyy kuukausitasolla kuusikymmentä euroa. Vuodessa se tarkoittaisi 720 euroa. Näin säästöjä kertyy huomaamattoman helposti eikä ostaminenkaan tunnu ihan niin pahalta, kun samalla laittaa pienen summan myös omaan pussiin.

Omien remonttihaaveiden myötä siirrän kuitenkin kuukausittain tilille vielä sen satasen, niin korttimaksujen yhteydessä toimiva parin euron maksu toimii ikään kuin pienenä kuukausikohtaisena extrana.

Rahastosäästäjäksi helposti

Kun kuukausikohtainen säästäminen on otettu haltuun, on siitä hyvä ja luonteva tie jatkaa rahastosäästäjäksi, sillä säästötavoitteen täyttymisen jälkeen osa rahasta menee suoraan haluamaasi rahastoon. Ylimääräistä ei kannata makuuttaa tilillä, vaan laittaa rahat töihin! Indeksirahastoissa varasi sijoitetaan osakemarkkinoille, joten pidemmällä aikavälillä rahastojen tuotto-odotus on parempi kuin tilillä.

Rahastosäästäminen joustaa helposti elämäntilanteesi mukaan ja rahastoasi hoitaa osuuspankin ammattilaiset, joten voit hyvillä mielin antaa ammattilaisten hoitaa hommat. Kuulostaa ainakin omaan korvaan ihan varteenotettavalta vaihtoehdolta, sillä omalla sijoituskokemuksella tämän kaltaiset rahastosäästämiskuviot kuulostaa ilman ammattilaisen apua lähinnä ahdistavilta.

Voit lisäksi muuttaa korttimaksuista menevää summaa, laittaa säästämisen tauolle hetkeksi tai vaikka vaihtaa rahastoa, johon säästät. Jos sinulle tulee tarve säästössä oleville varoille, voit lunastaa omistuksesi ja saat rahat tilillesi normaalisti yhdessä pankkipäivässä.

Säästämiseen pätee sama onnellisuuden tuoma tunne kuin moneen muuhunkin pitkäjänteisyyttä vaativaan projektiin. Ei kukaan juokse maratoniakaan ilman, että kokee matkan varrella pientä tuskaa ja hampaiden kiristystä. Lopussa odottaa palkinto, jonka jälkeen viimeistään oppii arvostamaan myös matkaa.

Ja hei, aivan kuten urheiluun, on myös säästämiseen vaarana jäädä koukkuun.

-Maru

. . . . . . . . . . . . . . . .

Säästölipas on käytettävissä OP Ryhmän pankkien käyttötileillä, OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

Pyyhin tomut, tiskaan tiskaan

Pitkältä ja pimeältä tuntuneen kauden jälkeen kodista on kuoriutunut varsin valoisa ja kehityskelpoinen yksilö. Luonnonvalo tekee tosin kirjaimellisesti ihmeitä, kun auringon alhaalta paistavat säteet tunkeutuvat kotiin ja menevät paljastamaan kaikki pinnoille kertyneet liat ja pinttymät….

Maalaus

Meille kotiutui maalaus. Itseasiassa kaksikin, mutta se suurempi ei mahtunut lasten täyttämään autoon ja odottelee vielä kotiin pääsyä työhuoneella. Olohuoneen seinä odottelee myös taulujen kiinnityskohtia ja pikku hiljaa olen kerryttänyt tauluja sen verran, että voin…

Pari sanaa luovuudesta ja portinvartijoista

Viime aikoina olen pohtinut paljon luovuutta ja kuvavirtojen vaikutusta meidän tekemiin sisustusvalintoihin. Reilu viikko sitten pidin yhdessä Katja, Rillan ja Ilonan kanssa täällä Jyväskylässä Luovan sisustamisen -illan ja halusin nostaa siellä käsiteltyä teemaa myös tänne…

Kaivattuja muutoksia lastenhuoneessa

Meillä on jo jonkin aikaa ollut täällä lastenhuoneessa sellainen tilanne, että pojat ovat kieltäneet äitiä tulemasta. Ei ole kelvannut äidin sisustussilmä, joten en ole puuttunut poikien oman huoneen puuhasteluihin juurikaan. Siis siivousta lukuunottamatta. Pari viikkoa…

Gate sängynpääty

Kirpsakkaa pakkasaamua kaikille! Ulkona on mielettömän kaunista ja kauneudesta huolimatta olisin todellakin voinut aamulla jäädä vällyjen väliin lämpimään. Siitäpä tulikin sitten mieleen, että en ole täällä kertonut makkarin sängynpäädyn pienestä entraus -projektista. Askartelin sängynpäädyn makkariin…

Fiilispohjalta

Vaikka loppiainen oli ja meni, niin jostain syystä olen halunnut nauttia joulun tunnelmasta hieman pidempään – pitää tähden ikkunassa ja enkelikellon keittiön hyllyllä. Etenkin tuo Granitista ostettu kynttelikkö on niin ihana, että taidan pitää sitä…

Vastasin kyllä!

Siivouspuuskassa olen pitänyt parin päivän ajan koulutusta (myös sille vanhimmalle sekä ennen kaikkea itselle) ja hokenut mantraa ”tavara, vie se omalle paikalleen”. En tiedä onko teillä muilla, mutta meidän perheessä on tuntunut siltä, että asiat…

Asiat tarvitsevat oman aikansa

Viime aikoina olen pyrkinyt välttämään heräteostoksia. Ne kun tuppaavat olemaan niitä, jotka eivät yksinkertaisesti tule kestämään aikaa. Totta puhuakseni, olen pyrkinyt välttelemään myös monia sisustusfoorumeita, sillä tällä hetkellä omaan ajattelumalliin ei sovi keskustelun aloitukset: ”ostin…

Kuntoilua ja kuohuviiniä

Viime kerrasta onkin taas hetki. Tuntuu, että pari kuukautta olen aloittanut blogitekstit aina samalla lauseella. Totta se kuitenkin on, että työkiireet ovat vieneet mennessään ja lapsiperheen arki osoittautunut hektisyyden lisäksi myös äärimmäisen uuvuttavaksi – etenkin…

Rintamamiestalon keittiö ennen ja jälkeen

Lapsuudenkodissani on tehty melko hurjaa remonttia jo useampi vuosi. Vanhempieni sijaan lapsuudenkodissani asuu nykyisin pikkuveljeni perheineen ja kesän aikana talo on saatu sisätiloista melkolailla valmiiksi, kun keittiö ja oleskelutila purettiin hirsirunkoa lukuun ottamatta kokonaan. Keittiöstä…