Blogit
Lunni leipoo

Valkosuklaa-limeblondiet

Leivonnaisten suhteen olen kallellani eurooppalaisen tyylin suuntaan, ja erityisesti ranskalainen leivontakulttuuri kiinnostaa minua toisaalta yksinkertaisuutensa ja toisaalta haastavuutensa vuoksi. Amerikkalaisesta leivonnasta en ole välttämättä yhtä innostunut huiman sokerin käytön ja buttercream-kuorrutusten takia, mutta amerikkalaisessa leivontakulttuurissakin on ehdottomasti omat tähtensä: cookiet ja browniet. Ja blondiet, nuo brownieiden vaaleat sisarukset, joita päädyin tällä kertaa leipomaan. Browniet ja blondiet on niin helppo valmistaa ja niitä voi harvoin sössiä. Suklaiset browniet ovat aivan takuuvarma vieminen juhliin, mutta blondietkin ovat varmasti monen makuun.

Näissä blondie-leivonnaisissa yhdistin valkosuklaan limeen, joka on sitruunan lisäksi yksi kestosuosikeistani leivonnassa. Limeä ei tarvitse paljoakaan laittaa taikinaan, kun se antaa sille jo tunnistettavan maun ja tuoksun. Blondieita, kuten ei brownieitakaan, kannata paistaa liian kypsiksi. Leivosten tulee olla hieman möhnäisiä ja kosteita sisältä, jolloin ne myös maistuvat paremmilta.

Vinkki! Pirkallakin on valkosuklaa- ja maitosuklaahippuja, jotka on tosi käteviä leivonnassa. Blondieihin voi aivan hyvin käyttää rouhittua valkosuklaata, mutta esimerkiksi cookieihin tykkään käyttää tasakokoisia suklaahippuja. Lopputuloksesta tulee heti paljon huolitellumpi, ja olenko ainut jos minun mielestäni suklaan rouhiminen veitsellä on tosi ärsyttävää puuhaa?

Valkosuklaa-limeblondiet

Ainekset

175 g
voita
1 1/2 dl
fariinisokeria
1 dl
sokeria
3 kpl
munaa
1 kpl
limen raastettua kuorta
1 rkl
limen mehua
300 g
vehnäjauhoja (reilu 4 1/2 dl)
1 tl
leivinjauhetta
120 g
valkosuklaata
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota voi ja munat ajoissa huoneenlämpöön.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Vaahdota voi sokereiden kanssa vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi (n. 3 minuutin ajan). Lisää munat joukkoon yksi kerrallaan samalla vatkaten. Pese lime ja kuivaa, raasta sen kuori vaahdon joukkoon ja purista limen mehu, sekoita. 

Yhdistä toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Rouhi valkosuklaa. Sekoita jauhot vaahdon joukkoon, lisää valkosuklaa sekoituksen loppuvaiheilla. Lopeta sekoittaminen juuri kun ainekset ovat yhdistyneet.

Vuoraa n. 20×20-senttinen (tai hieman suurempi) neliövuoka leivinpaperilla, levitä taikina tasaisesti vuokaan. Paista uunin keskitasolla n. 30-35 minuuttia, riippuen vuoan koosta (suuremman vuoan kanssa lyhyempi paistoaika riittää). Valmis blondie on saanut hieman väriä pintaan mutta tuntuu vielä pehmeältä.

Anna jäähtyä täysin, ensin vuoassa ja sen jälkeen ritilällä, ennen kuin leikkaat paloiksi.

Kommentit (11)

  1. annamaria

    No jopa on harmi! Minulla jää tuolla paistoajalla melko raa’aksi!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *