Lunni leipoo
Lunni leipoo

Tuhti pätkiskakku

Isänpäivänä järjestimme pienimuotoisen brunssin meillä kotona, ja minä olin vastuussa makeasta puolesta. Tein uusimmasta Maku-lehdestä kannen täytetyn kuivakakun, mutta suklaasta pitävä isäni harvoin ainakaan pettyy, jos pöydässä on suklaakakku… Googlailin ohjeita kuumeisesti, ja tämä Maku-resepti vaikutti täydelliseltä.

Tein pätkiskakusta puolitetun ja helpotetun version: paistoin taikinan yhdessä 20-senttisessä vuoassa kahden vuoan sijaan ja puolitin ainekset. Kuorrutteesta olisi voinut vaikka vain kolmasosan, mutta ainakin jäi kipon nuolijoille herkkua…

Olen Fazerin sivuilta bongannut, että Pätkiksestä on tulossa seuraavaksi suklaalevy. En malta odottaa! Suklaalevyä odotellessa leivotaan Pätkiskakkua paloista tai patukoista!

Tuhti pätkiskakku (12 annosta)

Kakkupohja

  • 150 g tummaa suklaata
  • 100 g voita
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 kpl munaa
  • 3/4 dl tomusokeria
  • 1 3/4 dl vehnäjauhoja

Kuorrutus

  • 100 g voita
  • 200 g Philadelphia-tuorejuustoa
  • 2 dl tomusokeria
  • 140 g Pätkis-patukoita (n. 4-5 isoa pätkistä)
  • 85 g tummaa suklaata

Tee näin

Vuoraa 20-senttisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele ja jauhota vuoka.

Valmista kakkupohja. Sulata suklaa varovaisesti mikrossa, anna jäähttyä.

Vatkaa pehmeä voi ja sokerit kulhossa kuohkeaksi.

Erottele munanvalkuaiset ja -keltuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdossa teräskulhossa, lisää tomusokeri vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on valkoista ja kiiltävää.

Lisää keltuaiset voi-sokerivaahtoon yksitellen edelleen vatkaten.

Pese ja kuivaa vatkaimet. Vatkaa valkuaiset kuivassa, puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi.

Lisää voi-sokerivaahtoon suklaasula ja jauhot. Kääntele taikinaan lopuksi valkuaisvaahto niin, että sekoitata ensin n. 1 dl vaahtoa voimakkaasti joukkoon ja loput käännellen varovaisesti.

Kaada taikina vuokaan ja tasoita lastalla. Paista kakkupohjia 175-asteisen uunin keskitasolla n. 50 minuuttia. Testaa kypsyys tikulla.

Anna kakun jäähtyä vuoassa, irroita hieman jäähtyneenä ritilälle jäähtymään täysin.

Valmista kuorrutus. Vatkaa pehmeä voi ja jääkaappikylmä tuorejuusto tasaiseksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi.

Sulata pätkispalat ja paloiteltu maitosuklaa varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa, välillä sekoitellen. Pätkis sulaa aika hankalasti, joten sekoittele välillä. Ei haittaa, vaikka suklaasula jäisi melko tönköksi.

Anna hieman jäähtyä ja sekoita vatkaimella kuorrutteen joukkoon. Laita hetkeksi kylmään jähmettymään.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja sahalaitaisella veitsellä kahteen osaan.

Levitä palettiveitsellä kuorrutusta kakkulevyjen väliin ja päälle. Voit halutessasi kuorruttaa myös reunat.

Anna pätkiskakun vetäytyä jääkaapissa mielellään muutama tunti ennen tarjoilua. Säilytä kylmässä.

Kommentit (4)

  1. Annika

    Kokeilin kakkua. Sen täyte oli ihana, mutta minusta pohja oli sen verran kuiva että kostutin.

    • annamaria

      Hyvä että kostutit jos se kaipasi sitä! 🙂 Minulla kakku jäi meheväksi, sitä ei kannata paistaa liian kuivaksi!

  2. Suvi

    Säilyyköhän kakku jääkaapissa hyvänä, jos sen tekee tarjoilua edellisenä päivänä? 🙂 Tarkoitus olisi kaverille leipoa synttärikakku ja tää olisi täydellinen, mutta en samana päivänä ehdi leipoa.

    • annamaria

      Ehdottomasti säilyy, kakku paranee kun saa hetken levähtää. Kannattaa ottaa silti ajoissa kylmästä!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *