Blogit
Lunni leipoo

Trio-jäätelön inspiroima täytekakku

Tänä viikonloppuna vietetään minun ja kahden kaverini yhdistettyjä 75-vuotissyntymäpäiviä, koska olemme kaikki syntyneet vuoden loppupuolella. Mikä voisikaan olla parempaa kuin hyvä syy kutsua kaikki meidän tärkeimmät ystävät ja tuttavat koolle ja hoitaa vielä kolme kärpästä samalla iskulla. Olemme kaikki kolme syntymäpäiväsankaria hyvän ruoan ja herkkujen ystäviä, joten juhlissa on yllättäen pöydät täynnä sekä suolaisia ja makeita herkkuja. Minun tehtävänäni oli hoitaa kakut (tämä + paistettu juustokakku), ja sen lisäksi tarjolla on maailman parasta focacciaa, feta-sipuli-paprikapiirakkaa, kolmen suklaan brownieita, talvista karpaloboolia sekä naposteltavia. 

Olen aina halunnut järjestää lastenkutsut ja leipoa oikein kunnon täytekakun strösseleineen ja värjäittyine kuorrutteineen. Nyt kun ollaan vasta 25-vuotiaita, miksen voisi tehdä yhteissynttäreillekin oikein lapsellisen ja söpön täytekakun. Olen netissä törmännyt usein neapolitan-nimisiin leivoksiin, joissa on kolme kerrosta ja kolme makua: suklaata, mansikkaa ja vaniljaa. Nämä mauthan ovat suoraan klassisesta trio-jäätelöstä, jota minä ainakin olen pienenä vedellyt kiitettävän paljon. Suomessa tätä kolmen maun yhdistelmää ei kutsuta napolilaiseksi, joten minä nimesin tämän täytekakun trio-täytekakuksi. 

Paistoin kolme eri väristä kakkupohjaa 15-senttisessä kakkuvuoassa, yksi kerrallaan. Minulla on tällä hetkellä vain yksi 15-senttinen kakkuvuoka, joten jaoin leipomisen kahdelle päivälle. Jos sinulla on kolme tai kaksikin saman kokoista kakkuvuokaa, homma helpottuu huomattavasti… Jäähtyneet kakkupohjat kääräisin yksitellen tuorekelmuun ja laitoin jääkaappiin odottamaan kuorruttamista.

Päädyin klassiseen voikreemiin (buttercream), vaikka yleensä suosinkin tuorejuustopohjaisia kuorrutteita. Tykkään voikreemin levittyvyydestä ja helppoudesta: tomusokeria tulee aina suunnilleen kaksi kertaa yhtä paljon kuin voita. Levitin joka kerroksen väliin hennon vaaleanpunaiseksi värjättyä voikreemiä ja levitin lopuksi kreemiä reunoille ja kakun päälle. Tässä vaiheessa tarkoitus on levittää kuorrutetta tasaisesti kaikkialle, jotta myöhemmässä vaiheessa kakunmuruja ei tule näkyviin eikä kakkupohja paista läpi kuorrutteesta. Jos kakkupohjat ovat tummia, kuorrutusta pitää laittaa melko reilukin kerros. Tämän kerroksen levittämisen jälkeen (crumb coating, Youtubesta löytyy paljon videioita) laitoin kakun jääkaappiin hetkeksi, jotta kuorrute jähmettyisi hiukan. 

Viimeistelyä varten säästin vajaan desin kuorrutetta, jonka levitin mahdollisimman tasaisesti kakun reunoille ja päälle. Muovinen kakkulasta on hyvä apuväline, ja halutessaan voi tehdä vaikka palettiveitsellä kuvioita reunoille ja kakun pinnalle. Minä pidin kakun hyvin yksinkertaisena ja ripottelin päälle vain sateenkaaren värisiä strösseleitä lastenkutsutyylin hengessä.

Ainiin, on muuten pakko tuskastella yhtä bloggaaja-ongelmaa: jos teen kakun jonnekin juhliin ja haluan julkaista ohjeen kuvineen blogissa, minun pitää aina joko leikata kakusta pala ennen juhlia ja kuvata se tai sitten kuvata leikattu kakku kesken juhlien. Jälkimmäinen vaihtoehto ei tule talvella yleensä kysymykseenkään, koska jo kolmelta alkaa olla liian pimeää minkäänlaiseen kuvaamiseen. Onneksi nyt läheisimmät ystävät ymmärtävät tämän problematiikan, ja esimerkiksi tämäkin kakku olisi ollut vähän ikävä esitellä tähän tyyliin: ”Koittakaa nyt sielunne silmin kuvitella, miltä kakun kolme eri väristä kerrosta näyttävät.” Mitä te muut bloggaajat teette: viettekö leikatun kakun pokalla juhliin?

Trio-täytekakku

Ainekset

Mansikkapohja
25 g
voita
1 dl
sokeria
75 g
vehnäjauhoja
1/4 tl
leivinjauhetta
1/2 kpl
munaa (n. 30 g)
4 rkl
maitoa
2 rkl
mansikkasosetta
0
punaista elintarvikeväriä (geelimäistä)
Vaniljapohja
25 g
voita
1 dl
sokeria
1 kpl
kananmunan valkuaista
75 g
vehnäjauhoja
1/4 tl
leivinjauhetta
4 rkl
maitoa
1/2 tl
vaniljauutetta (tai 1/2 vaniljatanko)
Suklaapohja
25 g
voita
1 dl
sokeria
1/2 kpl
munaa (n. 30 g)
50 g
vehnäjauhoja
15 g
kaakaojauhetta
1/4 tl
leivinjauhetta
4 rkl
maitoa
Voikreemi
260 g
tomusokeria
130 g
voita
0
punaista elintarvikeväriä (geelimäistä)
Lisäksi
3 rkl
strösseleitä
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista ensin mansikkapohja. Vuoraa 15-senttisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla, voitele reunat. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Sokeria on paljon suhteessa voihin, joten seos jää hieman rakeiseksi. Sekoita joukkoon puolikas huoneenlämpöinen muna.

Toisessa kulhossa siivilöi vehnäjauhot ja leivinjauhe yhteen, lisää sen jälkeen jauhoseosta ja huoneenlämpöistä maitoa taikinaan vuorotellen aina välissä sekoittaen.

Soseuta mansikat (muutama iso mansikka riittää) ja lisää mansikkasose taikinaan. Jos haluat kirkkaamman punaisen värin, lisää muutama tippa punaista geelimäistä elintarvikeväriä.

Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunissa n. 15-20 minuuttia tai kunnes keskelle työnnettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä ensin hetken vuoassa, ota sitten vuoasta ja anna jäähtyä täysin ritilällä. Kääräise jäähtynyt kakkupohja tuorekelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan.

Valmista seuraavaksi vaniljapohja. Valmistele taas 15-senttinen vuoka samaan tapaan kuin mansikkapohjan kanssa. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa kuohkeaksi. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen munanvalkuainen. Lisää vaniljauute tai puolikkaan vaniljatangon siemenet.

Toisessa kulhossa siivilöi vehnäjauhot ja leivinjauhe yhteen, lisää sen jälkeen jauhoseosta ja huoneenlämpöistä maitoa taikinaan vuorotellen aina välissä sekoittaen.

Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes keskelle työnnettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä ensin hetken vuoassa, ota sitten vuoasta ja anna jäähtyä täysin ritilällä. Kääräise jäähtynyt kakkupohja tuorekelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan.

 Valmista viimeisenä suklaapohja. Valmistele taas 15-senttinen vuoka samaan tapaan. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa kuohkeaksi. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen puolikas muna. 

Toisessa kulhossa siivilöi vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe yhteen, lisää sen jälkeen jauhoseosta ja huoneenlämpöistä maitoa taikinaan vuorotellen aina välissä sekoittaen.

 

Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes keskelle työnnettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä ensin hetken vuoassa, ota sitten vuoasta ja anna jäähtyä täysin ritilällä. Kääräise jäähtynyt kakkupohja tuorekelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan.
 
Valmista voikreemi (buttercream). Vaahdota huoneenlämpöistä voita hetken aikaa kunnes se on hieman kuohkeampaa, lisää sitten tomusokeri joukkoon muutamassa erässä samalla vatkaten. Vatkaa kunnes kreemi on sileää ja väriltään melko vaaleaa. Jos haluat, voit lisätä tilkan maitoa, jolloin kuorrutteesta tulee hieman pehmeämpää. Lisää myös halutessasi vaniljauutetta ja muutama tippa geelimäistä elintarvikeväriä.
 
Kokoa kakku. Aseta suklaapohja alimmaiseksi kakkualustalle, levitä sen päälle reilu nokare voikreemiä ja tasoita. Kreemiä saa mennä hieman reunojenkin yli. Aseta seuraavaksi päälle mansikkapohja, levitä pinnalle samalla tavalla voikreemiä. Viimeiseksi aseta vaniljapohja päällimmäiseksi ja levitä pinnalle melkein kaikki kuorrutteesta, jätä kuitenkin n. 1/2 dl – 1 dl kuorrutuksen viimeistelyä varten. Levitä kuorrute tasaisesti kakun päälle ja reunoille, käytä palettiveistä. Tämän vaiheen tarkoitus on kuorruttaa kakku tasaisesti kaikkialta ja varmistaa, ettei kuorrutteen läpi tule kakunmuruja (englanniksi crumb coating). Laita kakku jääkaappiin hetkeksi, jotta kuorrutus jähmettyy hieman.
 
Lisää tämän jälkeen loput kuorrutteesta kakun päälle ja reunoille, käytä lastaa tai muuta apuvälinettä jotta saat kuorrutteen tasaiseksi pinnalle. Voit tehdä palettiveitsellä myös kuvioita kuorrutteen pinnalle. Viimeistele halutessasi strösseleillä.

Kommentit (12)

  1. Minna_A

    Onnittelut! Hieno kakku ja idea.

  2. annamaria

    Minna: Kiitän kovasti!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *