Blogit
Lunni leipoo

Sitruunajuustokakku valkosuklaapohjalla ja sisko 24 vuotta!

Tänä viikonloppuna emännöin Oulussa asuvan pikkusiskoni syntymäpäiviä minun 29-neliöisessä yksiössäni, ja kyllä meitä ainakin 15 tänne mahtui sulassa sovussa. Minulla oli sopivan rento viikonloppu ja ehdin keskittyä leipomiseen oikein kunnolla: tein lauantain päiväkahvitteluille synttärikakun ja illaksi sekä vaaleanpunaisia popcorneja ja mustikkakuppikakkuja (ohje tulossa myöhemmin). Lisäksi illalla tarjolla oli juustoa, hedelmiä, suolakeksejä, limoncello-drinkkejä ja patonkia levitteineen. 

Syntymäpäiväkakun suhteen pikkusiskolla ei ollut kovin tarkkoja toiveita: kakku saisi kuulemma olla joko suklainen tai märkä (?!). Märän tulkitsin hyydytettynä juustokakkuna ja lisätoiveena sain jonkin kirpeän maun. Sitruuna toimii aina, joten tein aika tavallista hyydytettyä sitruunajuustokakkua. Pienenä erikoisuutena tässä juustokakussa on valkosuklainen paistettu pohja ainaisen Digestive-pohjan sijasta. Tein ohjeen päästäni, joten pohjasta tuli hieman odotettua paksumpi 20-senttiselle vuoalle tehtynä. Puolitin pohjan määrät tähän ohjeeseen, jotta pohjasta tulisi hieman sopivampi juustokakkuun.

Kakku ei ole kovinkaan makea, ja sitruunaa on lisätty kakkuun kolmessa eri muodossa: lemon curdina, sitruunamehuna ja sitruunan kuoriraasteena. Makea pohja on todellakin kivaa vaihtelua keksipohjalle, joka tosin toimii aina yhtä hyvin sekin.

Ei sitä usein pääse samaan kuvaan Victoria’s Secretin mal-… eikun pikkusiskon kanssa! Kuten kuvasta näkyy, meissä ei ole ulkonäöllisesti juuri mitään samaa pari vuotta nuoremman siskon kanssa. On meissä silti paljon samaakin: meidät molemmat kuulemma tunnistaa äänestä (sen korkeudesta vai voimakkuudesta, sitä en osaa sanoa) ja ollaan molemmat hyvän ruoan ja juoman ystäviä. Pikkusisko on tosin enemmän kunnostatunut ruoanlaitossa kuin leivonnassa ja on yleensä enemmän kaikkien suolaisten herkkujen perään.

Sitruunajuustokakku valkosuklaapohjalla

Ainekset

Pohja
40 g
valkosuklaata
50 g
voita
1 kpl
munaa
1 dl
vehnäjauhoja
1/4 tl
leivinjauhetta
Täyte
400 g
tuorejuustoa
200 g
sitruunarahkaa
3/4 dl
sitruunatahnaa (lemon curd)
1 kpl
sitruunan raastettu kuori (luomu)
1/2 dl
sitruunamehua
4 kpl
liivatelehteä
Lisäksi
2 rkl
sitruunatahnaa (lemon curd)
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista ensin pohja. Ota muna ajoissa huoneenlämpöön ja laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Sulata suklaa ja voi mikrossa tai vesihauteessa, anna hieman jäähtyä. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. 

Sekoita muna voin ja suklaan sekaan tasaisesti, lisää sitten jauhoseos ja sekoita kunnes seos on sileää. Kaada leivinpaperilla vuoratun, 20-senttisen irtopohjavuoan pohjalle ja tasoita. 

Paista uunissa n. 10-15 minuuttia tai kunnes pohja on hieman saanut väriä. Anna jäähtyä.

Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi. Pese sitruunan kuori ja purista mehu. 

Vatkaa kulhossa tuorejuusto, sitruunarahka, lemon curd ja sitruunan raastettu kuori sileäksi.

Lämmitä sitruunan mehu kiehuvan kuumaksi, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sekoita ne yksi kerrallaan sitruunamehun joukkoon. Varo jättämästä klimppejä! 

Kaada neste tuorejuuston sekaan ohuena nauha samalla vatkaten. 

Levitä jäähtyneen pohjan päälle vielä lemon curdia ja kaada sitten täyte pohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä muutaman tunnin ajan tai mielellään yön yli. 

Ota huoneenlämpöön hieman ennen tarjoamista, koristele esimerkiksi pensasmustikoilla.

Kommentit (4)

  1. Celebration Treats 4U

    Lemon curd ja sitruuna kuuluu omiin suosikkimakuihin, joten tämä kakku olisi osunut ja uponnut itselle paremmin kuin hyvin. Valkosuklaa on makeaa, joten rahka ja runsas tuorejuuston käyttö sitruunan kanssa yhdessä, muodostavat varmaan juuri sopivan kombon.

  2. annamaria

    Celebration Treats 4U: Samoin minun suosikkimakuihini, oikeastaan kaikki missä näitä kahta on, on mieleeni. Tämä kakku oli kyllä juuri sopivan kirpeänmakea!

  3. Salli kokkaa

    Ihana ja raikkaan oloinen kakku! Olisikohan tähän ollut mahdollista saada ohjetta? 🙂

  4. Salli kokkaa

    No joo, hätähousu kun olen ni löysin ohjeen heti viestin lähettämisen jälkeen…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *