Lunni leipoo
Lunni leipoo

Raparperipiirakkaa italialaiselle

Sain eilen italialaisen vieraan, jolle piti tietysti leipoa jotakin suomalaista ja mahdollisesti jotakin sellaista, mitä italialainen ei välttämättä ole koskaan maistanut tai nähnytkään. Kauden mukaisesti päädyin perinteiseen raparperipiirakkaan, jossa on ranskankermaa täytteessä. Lisäsin suomalaisuuskerrointa korvaamalla osan pohjan vehnäjauhoista ruisjauhoilla, ja käyttämäni ohje olikin pitkälti sama kuin tämä Maku-saitin hyväksi todettu perusohje.

Italialainen  ei ollut ilokseni ja hämmästyksekseni koskaan maistanut edes raparperia saati sitten tiennyt minkälaisesta kasvista on kyse, mutta piirakka näytti uppoavan hyvin. Tarjosin kirpeän raparperipiirakan kyljessä onneksi makeaa vaniljajäätelöä, jotta makuelämys ei olisi liian villi ensikertalaiselle.

Käykääpä nyt kaupassa hakemassa suomalaista raparperia ja tehkää perinteistä raparperipiirakkaa – oli ulkomaalaisia vieraita tai ei! Kannattaa koittaa myös raparperi-tuorejuustokakkua, jos perinteinen piirakka ei sytytä.

Perinteinen raparperipiirakka

Ainekset

Pohja
100 g
voita
1 1/4 dl
vehnäjauhoja
1/2 dl
ruisjauhoja
1/2 dl
kaurahiutaleita
1 dl
sokeria
1 tl
leivinjauhetta
1 kpl
munaa
Täyte
500 g
raparperia
200 g
ranskankermaa (rasvaa 28 %)
1 dl
sokeria
2 tl
vaniljasokeria
1 kpl
munaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Valmista pohja nyppimällä pehmeä voi kuivien aineiden kanssa tasaiseksi, murumaiseksi seokseksi. Lisää sitten muna ja sekoita. Taputtele taikina voidellun n. 24-senttisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin.

Pese raparperinvarret ja poista kuivat päät. Pilko n. sentin paksuisiksi paloiksi.

Sekoita kulhossa keskenään ranskankerma, muna, sokeri ja vaniljasokeri.

Paista pohjaa pelkiltään uunissa n. 5 minuutin ajan. Ota pohja sitten uunista ja ripottele pohjalle raparperinpalat. Kaada täyte päälle ja paista uunissa n. 30 minuutin ajan tai kunnes reunat ovat saaneet väriä ja täyte on keskeltäkin hyytynyt.

Anna piirakan hieman vetäytyä ennen leikkaamista. Tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (7)

  1. Anne P.

    Raparperipiirakka aloittaa kesän, ihanan mehevän näköinen piirakka 🙂

  2. Tiina Garvey

    Täydellisen näköinen tapaus! Ranskankerma tai kermaviili sopii raparperipiirakkaan ihanasti.

  3. Vierailija

    Hei, ja ihan alkuun kiitos inspiroivasta blogista ja aina niin kauniista ja houkuttelevista kuvista! Jälleen ihana ohje jota täytyy ehdottamasti kokeilla! 🙂

    Kysyisin kivannäköisestä farkkuliivistä, joka näkyy tuossa sivupalkissa Instagramin puolella, mistä tuollaisen löytäisi? 😉 Aurinkoista kesää sinulle toivoen!

  4. annamaria

    Heippa! Paljon kiitoksia, kylläpä on kiva kuulla. :)) Ja farkkuliivi on vähän aikaa sitten ostettu H&M:ltä, niitä varmaankin on vielä myynnissä!

  5. annamaria

    Kiitoksia Tiina! Kermaviilikin on tosi ihanaa, vähän hapokkaampaa kuin ranskankerma.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *