Blogit
Lunni leipoo

Pull apart -kanelipulla

style=”height: 1049px; width: 700px;”>

Ihanaa kansallista korvapuustipäivää kaikille pullan ystäville! Lunttasin netistä, että kanelbullens dagia on vietetty Ruotsissa vuodesta 1999 asti, ja Wikipedian mukaan päivän tarkoitus on juhlistaa korvapuustia (uppmärksamma kanelbullen) ja traditiona kaikessa yksinkertaisuudessaan syödä korvapuusteja (äta kanelbullar, tykkään monikosta). Mielestäni aitoa, alkuperäistä suomalaista korvapuustia ei voita mikään, mutta halusin kokeilla tehdä korvapuustia tämän juhlapäivän kunniaksi hieman eri tavalla. Eräs kommentoija vinkkasi hetki sitten Joy the Bakerin pull apart -kanelipullasta, ja innostuin kokeilemaan ensimmäistä kertaa pull apart -tyylistä pullaa. 

Joy the Bakerin ohjeessa käytetään kananmunaa, jota en yleensä tykkää laittaa pullataikinaan, joten tein taikinan omalla ohjeellani. Täytteen ohjeen otin suunnilleen Joylta, ja ruskistettu voi maistuu sekä tuoksuu aivan taivaalliselta pullan täytteessä. Tällä tavalla paistettu pulla säilyttää kivasti mehekkyytensä, joten suosittelen kokeilemaan välillä tavallisenkin korvapuusin sijasta. Sitä paitsi varsinkin lämpimästä pullasta on ihana repiä sopivan kokoisia siivuja.

style=”height: 1049px; width: 700px;”>

style=”height: 1049px; width: 700px;”>

Pull apart -kanelipulla

Ainekset

Taikina
2 1/4 dl
kevytmaitoa
25 g
hiivaa
120 g
voita
3/4 dl
sokeria
8 dl
vehnäjauhoja
Täyte
55 g
voita
1 dl
sokeria
1 rkl
kanelia
Muut ainesosat

Tee näin:

Sulata voi ja anna jäähtyä.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Sekoita joukkoon myös sokeri ja voisula, lisää puolet jauhoista puuharukalla voimakkaasti sekoittaen.

Alusta loput jauhot joukkoon vähän kerrallaan lisäten. Vaivaa pullataikinaa n. 10 minuuttia tai kunnes se on kimmoisaa ja siinä on hyvä sitko.

Anna taikinan kohoa peitettynä n. 30 minuuttia tai kunnes se on kaksinkertaistunut kooltaan.

Sillä aikaa kun taikina kohoaa, sulata täytteen voi kattilassa ja anna kuplia kunnes se ruskistuu. Varo polttamasta voita! Sekoita yhteen kaneli ja sokeri.

Kauli kohonnut taikina jauhotetulla alustalla n. 50×30-senttiseksi levyksi. Sivele ruskistettu voisula levyn päälle pullasudilla, ripottele pinnalle kaneli-sokeriseos tasaisesti.

Leikkaa pitsaleikkurilla taikinalevy pystysuunnassa kuuteen yhtä paksuun osioon. Pinoa levyt päällekkäin ja leikkaa pino taas kuuteen osaan. Voitele leipävuoka (22×12-senttinen) ja asettele palat pystyyn tiiviisti vuokaan. (Katso kuvasta mallia.) 

Anna kohota vielä n. 30 minuuttia, paista sitten 175-asteisessa uunissa n. 25-35 minuuttia tai kunnes pulla on saanut selvästi väriä ja näyttää kypsältä.

Anna pullan jäähtyä hetki vuoassa, poista se sitten varovaisesti vuoasta ritilälle jäähtymään. Nauti lämpöisenä vaikka maidon tai kahvin kanssa.

Kommentit (14)

  1. annamaria

    Minna: Oi miten ihanalta kuulostaa!

  2. annamaria

    Niin, onhan bostonkin omalla tavallaan pull apart -leivonnainen, varmaan se ihan ensimmäinen! Mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla tälläkin tyylillä. : ) Ja kiitoksia paljon, tule ihmeessä uusintavisiitille!

  3. annannanna

    Todella hyvää! Leivoin eilen ja tänään sitä ei enää olekaan 😀 Poikkeuksena sinun ohjeeseesi laitoin kardemummaa ja suolaa. Sekä hieman vähemmän vehnäjauhoja. Ihanan pehmeää. Itsellä aina pullien tekemisessä ärsyttää se leipomisvaihe. En koskaan saa kauniita pullia. Tässä sitä ongelmaa ei ollut 😀

  4. annamaria

    annannanna: Hahaa, mahtavaa että siellä pulla hävisi noinkin nopeasti! Meillä on vielä pieni pätkä pakastettuna, kun joskus alkaa tehdä pullaa toden teolla mieli. Kardemumma sopii aivan mainiosti, ja suolaakin on hyvä lisätä jos voista ei saa tarpeeksi. : )

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *