Blogit
Lunni leipoo

Parmesanpiirakka

Teen yllättävän harvoin suolaisia piirakoita, vaikka ne ovatkin täydellistä tarjottavaa illanistujaisiin ja käyvät hyvin nopeasta välipalasta. Tätä parmesanpiirakkaa olen kuitenkin syönyt lukemattomia kertoja äitini valmistamana, enkä varmaan koskaan kyllästy piirakkaan. Olen lisäksi julkaissut joskus vanhassa blogissa ohjeen, mutta yksi lempipiirakkani ansaitsee uuden postauksen paremmilla kuvilla. Parmesanpiirakan hyvän maun salaisuus on yksinkertaisuus, rasvaisuus ja suolaisuus – itse tykkään kaikista kolmesta piirteestä yhtä paljon! Ohjeen alkuperästä ei ole mitään tietoa, äiti on saanut sen yhdeltä sukulaiselta aikoinaan.

Vaikka piirakkaan tarvitsee tehdä kaksi erillistä vaahtoa, aineksia on loppujen lopuksi ihan muutama, eikä valmistamisessa menee kauaakaan aikaa. Pohjaa ei tarvitse välttämättä esipaistaa, koska täytteessä ei ole kauheasti nestettä, mutta rapeammasta pohjasta pitävä voi esipaistaa pelkkää pohjaa uunissa n. 10 minuutin ajan ja paistaa sen jälkeen täytteen kanssa n. 25-30 minuuttia.

Parmesanpiirakka

Ainekset

Pohja
100 g
voita
3 dl
vehnäjauhoja
1 kpl
munaa
2 rkl
kylmää vettä
Täyte
100 g
parmesanjuustoa
2 kpl
kananmunan valkuaista
2 dl
kuohukermaa
0
mustapippuria
1/4 tl
suolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista pohja. Nypi kylmä voi jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää muna, kylmä vesi ja sekoita nopeasti kiinteäksi taikinaksi jauhotetulla alustalla. Kääräise taikina kelmuun, litistä ja anna levätä kylmässä vähintään 30 minuuttia.

Kauli viilentynyt piirakkataikina jauhotetulla alustalla ohueksi, nosta kaulimen avulla 20-24-senttisen piirakkavuoan päälle. Aseta taikina pohjalle ja reunoille mutta varo venyttämästä taikinaa. 

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Raasta parmesan. Vaahdota kulhossa valkuaiset kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Toisessa kulhossa vaahdota kermavaahto pehmeäksi. Yhdistä vaahdot ja lisää joukkoon parmesan, suola ja mustapippuri.

Levitä täyte pohjan päälle. Paista piirakkaa uunissa n. 30 minuutin ajan tai kunnes se on saanut kauniin ruskean värin. Anna jäähtyä ja tarjoile vaikka salaatin kanssa.

Kommentit (6)

  1. annamaria

    Sari: Toivottavasti on mieleen, minä ainakin tykästyin jo nuorena tähän!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *