Blogit
Lunni leipoo

Makeat skonssit

Olen viettänyt yhtenä kesänä kuukauden Edinburghissa erään skotlantilaisen naisen luona ja jos jotakin matkallani opin Skotlannista, niin ainakin sen että skotlantilaiset pitävät paitsi haggiksesta, myös shortbreadista ja skonsseista. Visiittini aikana sain kunnian maistaa itse leivottuja suolaisia skonsseja ja makeita versioita nautiskelin eräänä sateisena iltapäivänä afternoon tealla viihtyisässä kahvilassa.

Skonssit Edinburghilaisessa Eteaket-kahvilassa

Suolaisia skonsseja olen tehnyt Skotlannista saamallani ohjeella lukuisia kertoja, mutta makeita en ollut vielä koittanut kunnon ohjeella ennen tätä. Mielessäni on hyvin tarkka kuva siitä, miten pehmoisilta ja kermaisilta skonssit iltapäiväteellä maistuivat, ja lähdin hakemaan samaa makuelämystä. Skonsseista tuli kieltämättä todella onnistuneita: ilmavia ja selvästi kerman makuisia. Skonssitaikinan tekemisessä on omat niksinsä, mutta valmistaminen on todella nopeaa ja helppoa, kun huomioi muutamat tärkeät seikat. Lisäksi skonssit ovat mielestäni syötävä samana päivänä, varsinkin nämä makeat versiot, koska seuraavana päivänä osa kevedestä ja mehevyydestä on jo poissa. Mielestäni näitä voi leipoa jo ihan siitä syystä, että ulkona on kamalan masentavaa ja pimeää ja märkää. Kun leipoo satsin pehmeitä skonsseja, keittää kylkeen pannullisen hyvää teetä ja katsoo vaikka jakson brittisarjaa Downton Abbeyta, päivä paranee heti roimasti. 

Makeat skonssit

Ainekset

450 g
vehnäjauhoja (n. 7 dl)
85 g
voita (kylmänä)
4 tl
leivinjauhetta
1/2 dl
sokeria
1 1/2 dl
kermaa (tai maitoa)
1 1/2 dl
maitoa
1 dl
rusinoita (tai kuivattuja karpaloita)
1 kpl
munaa (voiteluun)
Muut ainesosat

Tee näin:

Leikkaa kylmä voi kuutioiksi, voit antaa voikuutioiden olla hetken esimerkiksi pakastimessa.
Siivilöi jauhot voikuutioiden sekaan, lisää myös sokeri. Nypi taikina kylmillä käsillä nopeasti murumaiseksi seokseksi, voit käyttää myös monitoimikonetta. Varo tällöin ylityöstämästä taikinaa.
Lisää leivinjauhe ja sekoita joukkoon.
Lisää kylmä kerma ja maito kerralla joukkoon, sekoita nopeasti ja kevyesti sitkeäksi taikinaksi.
Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja painele taikinaa kevyesti ja vain muutaman kerran, kunnes siitä tulee hieman kiinteämpää.
Painele tai kauli taikina 1-2 cm paksuiseksi levyksi. Leikkaa levystä 5 cm kokoisia skonsseja esimerkiksi keksimuotilla tai lasin pohjalla (teräväreunaisempi keksimuotti sopii paremmin).
Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Nosta skonssit leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille, anna seistä n. 10 minuutin ajan.
Voitele skonssit munalla ja paista uunissa n. 10 minuutin ajan.
Tarjoile esimerkiksi hillon ja teen kanssa lämpiminä tai jäähdytettyinä. Säilytä huoneenlämmössä ilmatiiviisti.

Kommentit (8)

  1. Painted By Cakes – Emma Iivanainen

    Näyttävät herkullisilta! Ei olekaan koskaan tullut tehtyä skonsseja, joten näitä täytyy kokeilla 🙂

  2. annamaria

    Sweety: Hei mahtavaa kuulla, hyvä vain jos vinkeistä on ollut apua! Kyllä pursottaminen on vähän välineistäkin kiinni, ja hyvä jos pääsit nyt haluamaasi lopputulokseen. Porkkanakuppikakut ruusupursotuksella kuulostavat aivan täydellisiltä…

  3. annamaria

    Emma: Voi kiitos! Tämä ohje on moneen kertaan hyväksi todettu, joten suosittelen kokeilemaan. : )

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *