Lunni leipoo
Lunni leipoo

Kurpitsaskonssit

Halloween alkaa olla nurkan takana, kivaa! Kaikki teemajuhlat kiinnostavat ruokaintoilijaa, ja oma vuoteni aina rytmittyy juuri erilaisten raaka-aineiden ja ruokalajien avulla. Mikä tuntuu enemmän syksyltä kuin kurpitsaleivonnaiset? Ainut huono puoli Halloweenin leivontapuuhissa on se, että Suomesta ei meinaa löytyä kurpitsasosetta tai -säilykettä, jota tarvitsisi esinerkiksi kurpitsapiiraan tekemiseen.

Tietysti kurpitsasosetta voi keitellä itse, mutta minä tein rohkean kokeilun ja käytin kurpisasalaattia, jonka huuhtelin, valutin ja soseutin. Tein tällä kertaa makeita kurpitsasaskonsseja, joissa maistuvat kurpitsan lisäksi kaneli, inkivääri ja muskotti. Skonssit viimeistellään saman makuisella tomusokerikuorrutteella.

Viime vuonna tein kurpitsakuppikakkuja, kurkkaa ohje täältä! Osaako joku kertoa saako jostakin kaupasta kurpitsasosetta tai kurpitsasäilykettä?

Kurpitsaskonssit

Ainekset

5 dl
vehnäjauhoja
1 dl
sokeria
1 rkl
leivinjauhetta
1/2 tl
kanelia
1/2 tl
jauhettua muskottipähkinää
1/2 tl
jauhettua inkivääriä
85 g
voita
3 rkl
kermaa
1 dl
kurpitsaa (soseena)
1 kpl
munaa
Tomusokerikuorrute
2 1/2 dl
tomusokeria
1/4 tl
kanelia
1/4 tl
jauhettua muskottipähkinää
1/4 tl
jauhettua inkivääriä
2 rkl
kermaa
1 rkl
maitoa
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuutioi voi ja laita se hetkeksi pakkaseen.

Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja mausteet.
Yhdistä kurpitsasose, muna ja kerma toisessa kulhossa.
Lisää kuutioitu voi jauhojen sekaan, yhdistä jauhojen joukkoon joko veitsen avulla tai nopeasti sormin nyppien. Voi ei saa pehmetä, jotta skonsseista tulisi mahdollisimman mureita.
Yhdistä nesteet jauhoihin, kun voi on nypitty joukkoon. Älä sekoita liikaa – vain niin, että ainekset ovat juuri yhdistyneet.
Kumoa taikina jauhotetulle leivonta-alustalle, taputtele se halkaisijaltaan n. 15-senttiseksi kiekoksi. Leikkaa pitsaleikkurilla 8 osaan, nosta skonssit leivinpaperille ja voitele munalla. Paista 220-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes skonssit ovat kauniin ruskeita.

Yhdistä kuorrutteen aineet keskenään, sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa tomusokeria tai nestettä, kunnes saat sopivan jämäkän rakenteen. Pursota tai valuta jäähtyneiden skonssien päälle. Nauti skonssit mielellään samana päivävä.

Kommentit (7)

  1. Pipsaa

    Onpa ihanan näköisiä! Kurpitsaleivosaika taitaakin olla kuumimmillaan 🙂 Ainakin isoissa K-kaupoissa Helsingissä, esim Kampin K-supermarket, myydään kurpitsasosetta!

  2. Hanna-Leena

    Tampereelta löytyy ainakin Stockalta. Hinta tosin on törkeän kallis.

  3. Kaijakka

    Miks ihmeessä ostaa valmista, kun nyt on tarjolla kurpitsoja joka kaupassa. 😮 Kaikista helpointa ja herkullisinta on itsetehty sose. Sen kun paloittelee lohkot uuniin ja paahtoa 225 asteessa puolisen tuntia, siemet lusikalla pois ja ilman kuoria kurpitsaliha kulhoon… Soseeksi. :);)

  4. Outipapu

    Helpointa? Meillä on varmaan erilainen käsitys helppoudesta 😀 Kaupasta ostetun purkin avaaminen on meinaan _todella_ paljon nopeampaa ja helpompaa kuin paloitella, paahtaa ja soseuttaa kurpitsa. Tiskiäkään ei kerry.

  5. annamaria

    Viimeksi keittelinkin itse kurpitsasoseen, mutta en ihan viitsinyt siihen ryhtyä nyt 1 dl:n vuoksi. Tietty olisi voinut ison satsin tehdä ja käyttää loput muuhun!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *