Blogit
Lunni leipoo

Kotitekoiset suklaavaahtokarkit

Kammosin kauan vaahtokarkkien tekemistä, koska minulla oli kauan joku inhotus sokeriliemen ja lämpömittarin kanssa temppuiluun. Rohkaisin itseni kuitenkin jokin aikaa sitten ja tein alusta asti itse vaniljavaahtokarkkeja. Kokemus ei ollut todellakaan niin kammottava kuin olin ajatellut, päinvastoin! Tykkään eniten vaniljavaahtokarkeista, mutta olen halunnut aina kokeilla myös suklaavaahtokarkkien tekemistä.

Sopivaa ohjetta ei löytynyt netistä niin helposti kuin olisi voinut kuvitella, joten jouduin soveltamaan vanhan hyväksi todetun ohjeen pohjalta. Sekoitin perusvaahtokarkkimassaan sulatettua suklaata, mutta koska väri ja maku oli vielä hieman valju, lisäsin vähän tummaa kaakaojauhetta joukkoon. Viimeistelin vaahtokarkit vielä kunnon kerroksella kaakaojauhetta, ja lopputulos oli paljolti odotusten mukainen. 

Täytyy silti sanoa, että olen edelleenkin vaniljavaahtokarkkien kannalla, mutta suklaaversiot sopivat mainiosti esimerkiksi kuuman kaakaon sekaan tai kahvin kaveriksi. Itse tehdyt suklaavaahtokarkit olisivat varmasti myös kiva joululahja suklaan ystävälle!

Suklaavaahtokarkit

Ainekset

110 g
kananmunan valkuaista (n. 4 kpl)
17 g
liivatejauhetta (n. 5 tl)
2 dl
kylmää vettä (120 ja 80 ml)
200 g
sokeria (reilu 2 dl)
100 g
glukoosisiirappia (n. 3/4 dl)
100 g
suklaata
1 rkl
kaakaojauhetta
Lisäksi
2 rkl
kaakaojauhetta
2 rkl
maissitärkkelystä
1 1/2 dl
tomusokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota valkuaiset ajoissa huoneenlämpöön. Vuoraa 20×20-senttinen neliövuoka leivinpaperilla.

Mittaa kulhoon 120 ml kylmää vettä ja liivatejauhe, älä sekoita. Anna seistä n. 10 minuuttia. Sulata suklaa varovaisesti mikrossa ja laita sivuun.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi puhtaassa kulhossa. Aloita vatkaaminen pienellä teholla ja lisää tehoa loppua kohden.

Mittaa kattilaan 80 ml vettä, sokeri ja glukoosisiirappi. Sekoita yhteen ja anna ainesten liueta toisiinsa keskilämmöllä. Lisää sitten lämpöä reilusti ja anna seoksen poreilla, kunnes lämpötila on 118 astetta. Älä sekoittele poreilemisen aikana.

Ota 118-asteinen siirappi pois levyltä ja kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon samalla vatkaten.

Kaavi liivatemössö juuri käyttämääsi kattilaan ja anna seoksen sulaa levyn jälkilämmöllä. Sekoita tasaiseksi ja kaada vaahtoon ohuena nauhana samalla vatkaten.

Sekoita vaahtoon sulatettu suklaa ja siivilöi lopuksi joukkoon kaakaojauhe. Vatkaa seosta vielä n. 5–10 minuuttia tai kunnes se on huoneenlämpöistä.

Yhdistä keskenään kaakaojauhe, maissitärkkelys ja tomusokeri. Siivilöi valmistellun vuoan pohjalle reilu kerros seosta ja kaada sitten vaahto vuokaan. Ripottele päälle vielä hieman tomusokeriseosta. Säästä loput tomusokeriseoksesta myöhempään. Anna jähmettyä vähintään 4 tuntia tai mielellään yön yli peittämättömänä.

Leikkaa n. 40 palaan esimerkiksi pitsaleikkurilla. Pyörittele palat tomusokeriseoksessa ja hölskyttele vaahtokarkeista ylimääräinen jauhe siivilässä. Voit halutessasi vielä siivilöidä vaahtokarkkien pinnalle pelkkää tummaa kaakaojauhetta.

Säilyä vaahtokarkit huoneenlämmössä ilmatiiviisti. Vaahtokarkit säilyvät ainakin viikon.

Kommentit (2)

  1. Minna_A

    Minäkään en ole vielä rohjennut vahtokarkkien tekoa kokeilla, mutta jos sitä joulun kunniaksi rohkaistuisi.

  2. annamaria

    Minna: Kannattaa rohjeta, on kyllä sen arvoista!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *