Blogit
Lunni leipoo

Keväiset (ja tuhdit) sitruunakierrepullat

Mielestäni blogini yksi onnistuneimpia ohjeita on spinnyt eli amerikkalaiset kanelikierrepullat. Olen varsinainen pullan ystävä, ja tällä ohjeella olen monen monet kerrat tehnyt mehevää pullaa, joka ei jätä ketään makean ystävää kylmäksi. Jenkkityyliset tuorejuustolla kuorrutetut spinnyt eivät ole ujon herkuttelijan mieleen, sen myönnän!

Halusin keväisen viikonlopun kunniaksi tehdä yhdestä lemppariohjeestani keväisen ja sitruunaisen version, ja lopputulos on tuorejuustolla ja sitruunalla täytetyt kuorrutetut kierrepullat. Ohje toimi taas hyvin, paitsi että ängin pullat vähän liian pieneen vuokaan (koska se oli niin kiva, sydämenmuotoinen) ja pullat olisivat kaivanneet väljemmän vuoan jolla kohota ja paistua tasaisemmin. Älkää siis tehkö liian pieneen vuokaan pullia, vaikka 20-senttiseen pyöreään vuokaan tai mieluummin vaikka lasagnevuokaan. Tiiviisti yhdessä paistuneet pullat pysyvät mehevinä, mutta liian tiiviisti yhdessä olleet pullat eivät paistu täysin kypsiksi!

Sitruunakierrepullat

Ainekset

120 g
voita
2 1/4 dl
maitoa
25 g
hiivaa
3/4 dl
sokeria
8 dl
vehnäjauhoja
Täyte
50 g
voita
50 g
tuorejuustoa
1 1/2 dl
sokeria
1 kpl
sitruunan raastettua kuorta
Kuorrute
50 g
tuorejuustoa
15 g
voita
1 rkl
sitruunan mehua
1/2 dl
tomusokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista ensin pullataikina. Sulata voi ja anna jäähtyä hetken. Ota täytteen ja kuorrutteen voi huoneenlämpöön.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva joukkoon, sekoita. Lisää sokeri, voisula ja noin puolet vehnäjauhoista. Sekoita puuhaarukalla voimakkaasti, kunnes seos on tasaista. Lisää loput vehnäjauhot vähän kerrallaan joukkoon, alusta taikinaa käsin tai koneella kunnes se on kimmoisaa eikä tartu alustaan tai kulhoon.

Anna taikinan kohota liinalla peitettynä n. 30 minuuttia tai kunnes se on kaksinkertaistunut kooltaan. Yhdistä kulhossa voi, tuorejuusto, ja sitruunan raastettu kuori.

Jauhota leivinalusta, kauli taikinasta n. 50×30-senttinen ohuehko levy. Levitä täyte tasaisesti levyn päälle, ripottele pinnalle sokeri. Jätä taikinasuorakaiteen alareunasta n. sentti paljaaksi.

Rullaa taikinalevy pitkittäissuunnassa kireälle rullalle, koita saada rullasta mahdollisimman tasapaksu ja venytä tarvittaessa valmista rullaa pidemmäksi. Rullan pitää olla tiukka, jotta pullat kohoavat tasaisesti.

Leikkaa pötköstä n. 4-senttisiä paloja, asettele pullat pystyyn 20×20-senttisen vuoan pohjalle tasaisesti. Anna pullien kohota peitettyinä vielä n. 30 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Paista kohonneet pullat uunin keskitasolla n. 30 minuutin ajan.

Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Lisää tarvittaessa maitoa, mikäli haluat juoksevamman rakenteen. Valuta kuorrute hieman jäähtyneiden pullien päälle, nauti. Jos et syö kaikkia pullia heti, säilytä ne kylmässä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *