Lunni leipoo
Lunni leipoo

Jenkkityylinen kanelileipä (cinnamon bread)

Happy Fourth of July! Tänään rapakon toisella puolella vietetään rakettien ja puna-sinisten leivonnaisten siivittämää juhlapäivää, kun Yhdysvallat täyttää omien laskujeni mukaan 242 vuotta. Suomessa tätä juhlaa ei luonnollisestikaan huomioida, mutta englanninopettajana ja leivonnan ystävänä heinäkuun neljäs on minulle aina Amerikka-teemainen.

Tällä kertaa tarjoilen jenkkityylisen kanelileivän (Cinnamon Breadin) reseptin. Mitään tekemistä tällä ei sinänsä ole leivän kanssa, paitsi että makea herkku paistetaan leipävuoassa ja joissakin resepteissä käytetään hiivaa. Minun reseptini on helppo ja hiivaton – piimä ja ruokasooda hoitavat kohottamisen. Jenkkityylisen reseptistä tekee reilu kaneli-sokeri – sokeria ei nimittäin säästellä.

Miten kanelileipää sitten syödään? Vaikka aamupalaksi, koska kuinka helppoa on pukea tämä kakku leiväksi! Suosittelen kokeilemaan paahtamista ja voimariinia päälle. Lisäksi kanelileivän voi nauttia kuten kakun, eli kahvin kanssa, tai vaikka mustikka-curdilla höystettynä, kuten kuvassakin. Mustikka-curdin ohjeen löydät täältä.

Kurkkaa aikaisempien vuosien Fourth of July herkut täältä ja täältä.

Kanelileipä

Ainekset
( 15 Annosta )

5 dl
vehnäjauhoja
2 tl
leivinjauhetta
1/2 tl
ruokasoodaa
1 tl
kanelia
2 1/2 dl
piimää
50 g
voita
2 dl
sokeria
2 kpl
munaa
Kaneli-sokeriseos
3/4 dl
sokeria
1 rkl
kanelia
1 h 15 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 1 h 00 min

Tee näin:

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Sekoita keskenään kaneli-sokeriseos. Voitele leipävuoka (n. 1,7-litrainen) voilla ja käytä pieni määrä kaneli-sokeria vuoan ”jauhottamiseen”. Säästä loput kaneli-sokerista myöhempää varten.

Sulata voi ja anna hieman jäähtyä.

Yhdistä voisulan joukkoon piimä ja sokeri. Riko joukkoon muna yksi kerrallaan.

Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja kanelia. Kaada kuivat aineet märkien joukkoon ja sekoita. Varo ylisekoittamista, jolloin koostumuksesta ei välttämättä tule niin kuohkea.

Kaada puolet taikinasta vuokaan. Lisää n. 2/3 jäljelle jääneestä kaneli-sokerista taikinan päälle. Kaada päälle loput taikinasta ja ripottele loput kaneli-sokeriseoksesta päälle.

Paista uunissa n. 50-60 minuutin ajan. Kun taikinan keskelle työnnettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa, kanelileipä on kypsää.

Anna jäähtyä vuoassa n. 5 minuuttia, kippaa sitten ritilälle jäähtymään täysin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *