Lunni leipoo
Lunni leipoo

Haastaja klassiselle suolaisen piirakan pohjalle

Teen suolaisen piirakkapohjan melkein aina samalla ohjeella: nypin kylmän voin jauhojen kanssa, lisään tilkan vettä ja varon vaivaamasta taikinaa yhtään liikaa. Annan taikinan levätä kylmässä, sen jälkeen kaulin sen (toivottavasti) onnistuneesti ja nostan sen (toivottavasti) ehjänä piirakkapohjan päälle. Esipaiston jälkeen piirakkapohja on toivottavasti valmis täytettäväksi.

Tein tällä kertaa piirakkapohjan suolaiseen piirakkaan hieman eri ohjeella kuin yleensä. Tämän ohjeen, ainakin jos muistin sen oikein, olen saanut kaveriltani, jonka tekemänä tätä piirakkapohjaa olen lukuisia kertoja syönyt ja siihen ihastunut. Jos tekee piirakkapohjan itse, ei voi odottaa pääsevänsä mitenkään ihan älyttömän helpolla, mutta tämä pohja valmistuu vähän mutkattomammin kuin klassinen piirakkapohja. Kaikki ainekset sekoitetaan yhteen, eikä ainesten tarvitse olla välttämättä kylmiä. Sämpyläjauhoja käyttämällä pohjaan saa kivaa makua ja rouheutta, ja esipaistamisenkin voi malttamattomin leipuri jättää pois välistä (olen onnistunut sekä esipaiston kanssa että ilman, riippuu myös täytteen juoksevuudesta). 

Tällä ohjeella tulee riittävästi taikinaa kahteen 20-24-senttiseen piirakkavuokaan. Jos ei tee heti kahta piirakaa tai yhden ison, hieman paksummalla pohjalla olevan, pakkasessa on kätevä olla aina yksi piirakkapohja odottamassa paistamista.

Pohja on mukavan rasvainen (kuinka yllättävää!) ja jotenkin lehtevä. Yllä olevassa kuvassa minulla on pinaatin ja aurinkokuivatun tomaatin makuista piirakkaa, joka upposi hyvin neljälle nälkäiselle naiselle. Piirakan täytteen teen usein melkein samoilla aineksilla: 2 munaa, 2 dl (ruokakermaa), kasviksia tai muita täytteitä valinnan mukaan, suolaa, pippuria ja juustoa n. 100 grammaa.

Rahka-voipohja suolaiseen piirakkaan

Ainekset

250 g
voita
250 g
maitorahkaa
4 1/2 dl
sämpyläjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuutioi voi kulhoon, kuumenna varovaisesti jotta voi pehmenee (älä kuitenkaan sulata). Sekoita joukkoon rahka, jauhot ja leivinjauhe.

Lisää jauhoja tarvittaessa, kunnes taikina on rakenteeltaan helposti käsiteltävää. 

Jaa taikina kahtia ja laita toinen puoli jääkaappiin/pakastimeen myöhempää käyttöä varten.

Taputtele taikina 20-24-senttisen piirakkavuoan pohjalle huolellisesti, myös reunoille. Laita kylmään odottamaan n. 30 minuutiksi.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pistele pohjaan varovaisesti reikiä haarukalla, esipaista pohjaa n. 10 minuuttia uunissa. Tämän jälkeen tee haluamasi täyte ja paista täytteestä riippuen 20-30 minuuttia.

Kommentit (2)

 1. Tuija Haukijärvi

  Minkälainen leivonta ohje on sellainen jossa sanotaan ”lisää jauhoja tarvittaessa”? Eikö tätä ole kokeiltu?
  Leivonta ohjeethan ovat aina tarkkoja, siis grammalleen.

  1. annamaria

   Tottakai on kokeiltu ja monta kertaa tehty, mutta tarvittava jauhojen määrä riippuu mm. jauhojen laadusta ja tuoreudesta. Käsin tuntee, kun taikima on sopivaa eli kun sitä pystyy helposti käsittelemään. Tsemppiä leivontapuuhiin. 😉

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *