Blogit
Lunni leipoo

Jouluiset cookiet joulukuun kunniaksi

Ihanaa joulukuuta kaikille herkkusuille! Pimeän marraskuun jälkeen on ihana siirtyä joulukuuhun ja joulun odotukseen oikein kunnolla. Olen yleensä aloittanut jouluhömptykset vasta itsenäisyyspäivän jälkeen, mutta tänä vuonna olen ehtinyt jo paistaa joulutorttuja (jo aikoja sitten), syödä pipareita aurajuustolla (ja pudonnut laskuista), keittää riisipuuroa ja juoda jo pari pulloa Blossa-glögiä (selvennykseksi: sitä alkoholitonta versiota). Syyttäkää jouluhulluksi, mutta tätä pimeyttä on tänä vuonna tarvinnut kompensoida oikein kovin ottein.

Lauantaiaamuna heräsin mielessäni inspiraatio piparinmakuisista, jouluisista cookieista. Halusin ottaa makumaailman pipareista, mutta rakenteen ja olemuksen sitkeistä cookiesta, ja niin syntyivät joulucookiet. Kekseistä tuli juuri visioideni mukaisia, mikä on leivonnassa aika harvinaista ainakin minulle, joskaan en löytänyt haluamiani fudgepaloja leivontahyllystä. Korvasin Dr. Oetkerin luottotuotteeni lehmätoffeella, joka odotetusti kesti uunia todella huonosti. Käytä siis hyväksi todettuja Dr. Oetkerin fudgepaloja, jotka kestävät paiston mainosti!

Sitkeää mutta rapsakkaa

Joulucookiet

Ainekset

115 g
voita
75 g
sokeria (0,9 dl)
80 g
fariinisokeria (0,9 dl)
1 kpl
munaa
1 tl
vaniljatahnaa
170 g
vehnäjauhoja (2,6 dl)
1/2 tl
kanelia
1/4 tl
jauhettua neilikkaa
1/4 tl
jauhettua inkivääriä
1/4 tl
kardemummaa
1/2 tl
ruokasoodaa
1/4 tl
leivinjauhetta
100 g
fudgepaloja

Tee näin:

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön.

Vatkaa pehmeä voi sokereiden kanssa kuohkeaksi vaahdoksi, muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon muna ja vatkaa huolellisesti. Lisää vaniljatahna.

Yhdistä kulhossa jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja mausteet. Vatkaa kuivat aineet vaahdon joukkoon juuri ja juuri sekaisin.

Kääntele sekoittamisen loppuvaiheilla joukkooon fudgepalat.

Ota taikinasta reilun ruokalusikallisen kokosia könttejä, asettele ne leivinpaperille muutaman sentin välein. Laita jääkaappiin viilenemään hetkeksi.

Laita sillä välin uuni lämpenemään 190 asteeseen. Paista keksejä n. 10 minuutin ajan uunin keskitasolla tai kunnes ne ovat kohonneita ja saaneet väriä reunoille.

Laita jäähtymään ritilälle.

Säilytä ilmatiiviisti huoneenlämmössä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mansikkakierrejuustokakku

Mieheni täytti viime viikonloppuna 30 vuotta, ja kakkukahveja varten piti leipoa kakku, jonka voisi leipoa päivää-paria aikaisemmin. Juustokakku on mieheni herkkua, ja varsinkin uunissa paistettu juustokakku vain paranee jääkaapissa mehevöityessään, joten päädyin perinteiseen New Yorkin…

Tuhti pätkiskakku

Isänpäivänä järjestimme pienimuotoisen brunssin meillä kotona, ja minä olin vastuussa makeasta puolesta. Tein uusimmasta Maku-lehdestä kannen täytetyn kuivakakun, mutta suklaasta pitävä isäni harvoin ainakaan pettyy, jos pöydässä on suklaakakku… Googlailin ohjeita kuumeisesti, ja tämä Maku-resepti…

Hauskat emoji-kuppikakut

Hauskaa Halloween-viikonloppua! Lunnin keittiöstä ei tänä vuonna valmistunut mitään kummitus- tai luurankoaiheista herkkua, mutta voit kurkata viime vuoden helpot muumiotryffelit täältä. Välillä teemaleivonnaisia on kiva väkertää, mutta tällä kertaa nautin itse enemmän muiden luomusten ihastelusta….

Makea päärynä-kinuskipiirakka

Haaveenani olisi osata luoda varsinaisia taideteoksia piirakoista erilaisilla punoskansilla, koristuksilla ja teksteillä. Esime rkiksi Instagram-käyttäjät @piegirlbakes ja @jojoromancer tekevät piirakoista todellista taidetta! Kaikista tärkeintä piirakoiden koristelussa on huolella tehty piirakkataikina, ja voit kurkata täältä minun…

Kaneli ja Sokeri -kuvaukset ja uusi blogialusta

Heippa vanhat ja uudet lukijat! Kuten huomaatte, Lunni on siirtynyt uudelle blogialustalle. Sivuston nimi on Meillä kotona, ja joukossa on meidän Maku-bloggaajien lisäksi myös esimerkiksi sisustusaiheisia blogeja. Toivottavasti tykkäätte uudesta alustasta, ja jos alkuun jokin…

Makumuisto: Peltilihapiirakka

Peltilihis eli peltilihapiirakka edustaa minulle hyvin perinteistä leivontaa. Tätä herkkua on saanut viimeksi joskus pienenä, ja reseptin hienous piileekin perinteisyydessä ja vanhanaikaisuudessa. Kun peltilihapiirakka on uunissa, ilmassa leijailee hyvin tuttu ja turvallinen tuoksu. Reseptejä perinteiseen…

Juustokakku puolukasta ja suolakinuskista

Ihanaa, puolukat ovat täällä! Älkää ihmeessä väheksykö puolukan käyttömahdollisuuksia: tuosta kirpsakasta marjasta voi tehdä visparin lisäksi puolukkamehua, jäädykettä, puolukka-toscapiirakkaa sekä vaikka puolukkajuustokakkua. Puolukka sopii mitä parhaiten kinuskin kanssa, ja kehittelin unelmankevyen juustokakun, jossa yhdistyvät makeus,…

Omppu-unelmia x3

Oletteko jo leiponeet omenasta? Minä olen innostunut varsinkin juustokakkuisista omenaleipomuksista, kun leivoin viime viikolla sekä omenapiirakka-juustokakkupaloja ja kuvassa yläpuolella näkyvän Roy Faresin omenajuustokakun. Ohje löytyy Baking of Marian blogista, kurkkaa täältä! Minun omenapiirakan ja juustokakun…

Ihastuttava juustokakku hapatetusta kermasta

Kaupallinen yhteistyö / Arla Arlan uudessa Lempi-tuotesarjassa on sellaisia tuotteita, joita olen itse rehellisesti kaivannut markkinoille. Pakettien kyljestä ei löydy kuin pari raaka-aineitta – ei uutteita tai mitään muuta keinotekoista. Syksyn uutuus on Arla Lempi…

Juustokakku+omenapiirakka

Yksi syksyn lemppareistani on perinteinen omenapiirakka – joko kannellisena versiona tai muropohjaisena piirakkana. Mitään ihan perinteistä omenapiirakkaa en kuitenkaan raaskinut tehdä, koska leivon vain harvoja juttuja useammin kuin kerran, joten halusin yhdistää piirakan juustokakkuun. Mitä…