Blogit
Lunni leipoo

Tuhti pätkiskakku

Isänpäivänä järjestimme pienimuotoisen brunssin meillä kotona, ja minä olin vastuussa makeasta puolesta. Tein uusimmasta Maku-lehdestä kannen täytetyn kuivakakun, mutta suklaasta pitävä isäni harvoin ainakaan pettyy, jos pöydässä on suklaakakku… Googlailin ohjeita kuumeisesti, ja tämä Maku-resepti vaikutti täydelliseltä.

Tein pätkiskakusta puolitetun ja helpotetun version: paistoin taikinan yhdessä 20-senttisessä vuoassa kahden vuoan sijaan ja puolitin ainekset. Kuorrutteesta olisi voinut vaikka vain kolmasosan, mutta ainakin jäi kipon nuolijoille herkkua…

Olen Fazerin sivuilta bongannut, että Pätkiksestä on tulossa seuraavaksi suklaalevy. En malta odottaa! Suklaalevyä odotellessa leivotaan Pätkiskakkua paloista tai patukoista!

Tuhti pätkiskakku (12 annosta)

Kakkupohja

  • 150 g tummaa suklaata
  • 100 g voita
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 kpl munaa
  • 3/4 dl tomusokeria
  • 1 3/4 dl vehnäjauhoja

Kuorrutus

  • 100 g voita
  • 200 g Philadelphia-tuorejuustoa
  • 2 dl tomusokeria
  • 140 g Pätkis-patukoita (n. 4-5 isoa pätkistä)
  • 85 g tummaa suklaata

Tee näin

Vuoraa 20-senttisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele ja jauhota vuoka.

Valmista kakkupohja. Sulata suklaa varovaisesti mikrossa, anna jäähttyä.

Vatkaa pehmeä voi ja sokerit kulhossa kuohkeaksi.

Erottele munanvalkuaiset ja -keltuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdossa teräskulhossa, lisää tomusokeri vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on valkoista ja kiiltävää.

Lisää keltuaiset voi-sokerivaahtoon yksitellen edelleen vatkaten.

Pese ja kuivaa vatkaimet. Vatkaa valkuaiset kuivassa, puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi.

Lisää voi-sokerivaahtoon suklaasula ja jauhot. Kääntele taikinaan lopuksi valkuaisvaahto niin, että sekoitata ensin n. 1 dl vaahtoa voimakkaasti joukkoon ja loput käännellen varovaisesti.

Kaada taikina vuokaan ja tasoita lastalla. Paista kakkupohjia 175-asteisen uunin keskitasolla n. 50 minuuttia. Testaa kypsyys tikulla.

Anna kakun jäähtyä vuoassa, irroita hieman jäähtyneenä ritilälle jäähtymään täysin.

Valmista kuorrutus. Vatkaa pehmeä voi ja jääkaappikylmä tuorejuusto tasaiseksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi.

Sulata pätkispalat ja paloiteltu maitosuklaa varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa, välillä sekoitellen. Pätkis sulaa aika hankalasti, joten sekoittele välillä. Ei haittaa, vaikka suklaasula jäisi melko tönköksi.

Anna hieman jäähtyä ja sekoita vatkaimella kuorrutteen joukkoon. Laita hetkeksi kylmään jähmettymään.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja sahalaitaisella veitsellä kahteen osaan.

Levitä palettiveitsellä kuorrutusta kakkulevyjen väliin ja päälle. Voit halutessasi kuorruttaa myös reunat.

Anna pätkiskakun vetäytyä jääkaapissa mielellään muutama tunti ennen tarjoilua. Säilytä kylmässä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hauskat emoji-kuppikakut

Hauskaa Halloween-viikonloppua! Lunnin keittiöstä ei tänä vuonna valmistunut mitään kummitus- tai luurankoaiheista herkkua, mutta voit kurkata viime vuoden helpot muumiotryffelit täältä. Välillä teemaleivonnaisia on kiva väkertää, mutta tällä kertaa nautin itse enemmän muiden luomusten ihastelusta….

Makea päärynä-kinuskipiirakka

Haaveenani olisi osata luoda varsinaisia taideteoksia piirakoista erilaisilla punoskansilla, koristuksilla ja teksteillä. Esime rkiksi Instagram-käyttäjät @piegirlbakes ja @jojoromancer tekevät piirakoista todellista taidetta! Kaikista tärkeintä piirakoiden koristelussa on huolella tehty piirakkataikina, ja voit kurkata täältä minun…

Kaneli ja Sokeri -kuvaukset ja uusi blogialusta

Heippa vanhat ja uudet lukijat! Kuten huomaatte, Lunni on siirtynyt uudelle blogialustalle. Sivuston nimi on Meillä kotona, ja joukossa on meidän Maku-bloggaajien lisäksi myös esimerkiksi sisustusaiheisia blogeja. Toivottavasti tykkäätte uudesta alustasta, ja jos alkuun jokin…

Makumuisto: Peltilihapiirakka

Peltilihis eli peltilihapiirakka edustaa minulle hyvin perinteistä leivontaa. Tätä herkkua on saanut viimeksi joskus pienenä, ja reseptin hienous piileekin perinteisyydessä ja vanhanaikaisuudessa. Kun peltilihapiirakka on uunissa, ilmassa leijailee hyvin tuttu ja turvallinen tuoksu. Reseptejä perinteiseen…

Juustokakku puolukasta ja suolakinuskista

Ihanaa, puolukat ovat täällä! Älkää ihmeessä väheksykö puolukan käyttömahdollisuuksia: tuosta kirpsakasta marjasta voi tehdä visparin lisäksi puolukkamehua, jäädykettä, puolukka-toscapiirakkaa sekä vaikka puolukkajuustokakkua. Puolukka sopii mitä parhaiten kinuskin kanssa, ja kehittelin unelmankevyen juustokakun, jossa yhdistyvät makeus,…

Omppu-unelmia x3

Oletteko jo leiponeet omenasta? Minä olen innostunut varsinkin juustokakkuisista omenaleipomuksista, kun leivoin viime viikolla sekä omenapiirakka-juustokakkupaloja ja kuvassa yläpuolella näkyvän Roy Faresin omenajuustokakun. Ohje löytyy Baking of Marian blogista, kurkkaa täältä! Minun omenapiirakan ja juustokakun…

Ihastuttava juustokakku hapatetusta kermasta

Kaupallinen yhteistyö / Arla Arlan uudessa Lempi-tuotesarjassa on sellaisia tuotteita, joita olen itse rehellisesti kaivannut markkinoille. Pakettien kyljestä ei löydy kuin pari raaka-aineitta – ei uutteita tai mitään muuta keinotekoista. Syksyn uutuus on Arla Lempi…

Juustokakku+omenapiirakka

Yksi syksyn lemppareistani on perinteinen omenapiirakka – joko kannellisena versiona tai muropohjaisena piirakkana. Mitään ihan perinteistä omenapiirakkaa en kuitenkaan raaskinut tehdä, koska leivon vain harvoja juttuja useammin kuin kerran, joten halusin yhdistää piirakan juustokakkuun. Mitä…

Mustikkaspinnyt

Työkaverini oli leiponut yksi päivä töihin ihana pehmeitä pullia, ja minuun iski heti pullanleivontahimo pitkästä aikaa. Tein mustikkaisen version yhdestä lemppariohjeestani, amerikkalaisista kanelikierrepullista eli spinnyistä. Jätin vain kanelin tällä kertaa pois ja lisäsin sen sijaan…

Samettinen mustikka-chiapuuro

Hyvää viikonloppua! Viikonloppuna parasta on herätä silloin kun huvittaa, keittää vähän tavallista enemmän kahvia ja istuskella aamiaispöydän ääressä arkiaamuja pidempään. Vielä ihanempaa on, jos ei tarvitse rehkiä aamupalan kanssa, ja tämä herkullinen mustikka-chiatuorepuuro valmistuukin yön…