Lunni leipoo
Lunni leipoo

Halloween-donitsit

Syksy ja halloween ovat todella tunnelmallista aikaa! Olin onnekas, kun sain fiilistellä halloweenia viikko sitten viikonloppuna Kööpenhaminan Tivolissa. Suosittelen tekemään syyslomamatkan Kööpenhaminaan ja vierailemaan upeasti koristellussa 175-vuotiaassa huvipuistossa. Liikkeellä oli paljon lapsiperheitä ja pariskuntia, ja tunnelma oli vertaansa vailla illan pimetessä, kun koristevalot pääsivät oikeuksiinsa.

Kotona halloween-juhlinta rajoittuu yleensä leivontatouhuihin, ja viikonlopun makeannälkään auttoivat oranssilla valkosuklaalla kuorrutetut uunidonitsit. Uunidonitsit valmistuvat niin helposti (tätä en voi liiaksi korostaa!) ja lopputulos on kuitenkin juhlallisempi kuin esimerkiksi tavallisia muffineita leipoessa. Taikinassa märät aineet sekoitetaan kuiviin, ja koristelussa saa käyttää vapaasti mielikuvitusta. Käytin tällä kertaa Suklaapossun uunidonitsien ohjetta, joka oli täydellinen.

Käyttämäni Pirkan valkoinen leivontasuklaa ei reagoinut kauhean hyvin nestemäiseen elintarvikeväriin, kun taas tiivistetty pastaväri sopi hyvin värjäykseen. Sain kökköytyneen suklaan pelastettua öljyllä, ja tämä vinkki kannattaakin ottaa itselleen talteen. Ilmeisesti kuitenkin valkosuklaata on paras värjätä tomuväreillä, vai osaako joku viisaampi kertoa lisää?

Viimeistelyyn käytin Dr. Oetkerin upeita mustia rouheisia strösseleitämusta-kultaisesta strösselipurkista. Täytyy myöntää, etten malta odottaa pääseväni joulun leivontakoristelujen pariin seuraavaksi…

Ota talteen myös viime vuosina tehtyjen halloween-leivonnaisten ohjeet:

Helpot muumiotryffelit

Kurpitsaskonssit

Kick-patukoilla kuorrutetut lepakkokeksit

Valkosuklaalla kuorrutetut halloween-donitsit

Ainekset
( 12 Annosta )

1 1/4 dl
piimää
1 kpl
munaa
1/2 dl
öljyä
1 dl
sokeria
1 tl
vaniljasokeria
3 dl
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
1/2 tl
ruokasoodaa
Kuorrutus
200 g
valkosuklaata
tomumaista elintarvikeväriä (oranssia tai punaista+keltaista)
mustia strösseleitä
40 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

Ota muna ja piimä huoneenlämpöön ajoissa.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Siivilöi kulhoon venhnäjahot ja leivinjauhe, lisää vaniljasokeri ja sokeri.

Toisessa kulhossa vatkaa munan rakenne rikki, lisää piimä ja öljy.

Yhdistä märät aineet kuiviin nopeasti sekoittaen, älä ylivatkaa taikinaa.

Voitele 12-koloinen donitsipelti voilla ja pursota taikina koloihin. Täytä kolot taikinalla hieman vajaiksi.

Paista uunissa n. 8 minuutin ajan tai kunnes donitsien reunoille on tullut hieman väriä.

Anna jäähtyä hetken vuoassa, ota donitsit sitten ritilälle jäähtymään pariksi minuutiksi.

Kun donitsit ovat jäähtyneet, sulata valkosuklaa varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa. Värjää valkosuklaa oranssiksi joko punaista ja keltaista tai oranssia elintarvikeväriä käyttämällä. Suosittelen käyttämään tomumaista elintarvikeväriä!

Voit lisätä suklaaseen öljyä, jos se tuntuu liian paksulta. Dippaa donitsit sulaan suklaaseen ja laita ritilälle jähmettymään. Viimeistele koristelu strösseleillä kun kuorrute on vielä märkää.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Cookies and cream: Oreo-juustokakku

Yksi lempimakuyhdistelmistäni on cookies and cream eli keksinmuru ja kerma. Jäätelömauista (McFlurry!) valitsen cookies and creamin aina kun mahdollista, samoin suklaaseen mielestäni keksinmurut sopivat täydellisesti. Esimerkiksi uusin Fazerin Dominomuruilla maustettu suklaa on älyttömän hyvää. Tajusin,…

Kuohkea puolukkapannari

Onpa ollut ikävä leipomaan ja reseptejä kirjoittelemaan! Syksy on mennyt tällä lukion opettajalla lähinnä aineita korjatessa ja yo-kokeiden kanssa hääriessä, ja ei ole toivoakaan että olisi ehtinyt leipoa mitään. Eineksiin on jouduttu turvautumaan, myönnetään, joten…

Omenasiideri-kanelimuffinit

Nyt kun ollaan jo syyskuun puolella, pitänee luovuttaa kesän suhteen ja myöntää, että olemme siirtyneet kesästä syksyyn. Omena ja kaneli ovat vahvasti tämän siirtymäkauden makuyhdistelmä, josta tulee mieleen alkusyksyn pimenevät illat ja kynttilänvalo. Näissä syksysissä…

Simppeli omena-kaurakakku

Hyvä esimerkki positiivisesta ongelmasta on se, että omenapuusta tulee niin paljon omenia ettei niitä meinaa ehtiä syödä. Ylijäämäomenoista voi keittää sosetta tai omenat voi viedä työpaikalle piristämään työkavereita – tai sitten omenoista voi leipoa. Eilen…

Rustiikkinen galette pensasmustikoista

Vaikka ollaankin jo elokuussa, kesäisten leivonnaisten ja marjaherkkujen aika ei suinkaan ole ohi. Nyt alkaa olla mm. herukoiden ja pensasmustikoiden paras sesonki. Pidän kovasti sekä metsämustikoista että pensasmustikoista ja tykkään käyttää molempia leivonnassa, koska nämä…

Vaivattomat vadelmablondiet

Olette varmasti kuulleet suklaisista brownieista, ja niin myös varmaankin niiden vaaleista siskoista, blondieista? Blondie, kuten brownie, on rasvainen, makea ja mehevä leivonnainen jonka voi maustaa melkein millä tahansa. Vaaleaan blondieen tulee tumman suklaan sijasta valkosuklaata,…

Sitruunainen tiramisu eli sitruunamisu

Sitruunaisia terveisiä Italian Amalfin rannikolta! Tiesin jo ennen reissuamme, että Sorrento on tunnettu limoncellostaan ja että Amalfissa kasvaa jättimäisiä sitruunoita, mutten osannut odottaa sellaista sitruunoiden ilotulitusta mitä saimme Amalfin rannikolla kokea. Oli melkein surrealistista nähdä…

Jenkkityylinen kanelileipä (cinnamon bread)

Happy Fourth of July! Tänään rapakon toisella puolella vietetään rakettien ja puna-sinisten leivonnaisten siivittämää juhlapäivää, kun Yhdysvallat täyttää omien laskujeni mukaan 242 vuotta. Suomessa tätä juhlaa ei luonnollisestikaan huomioida, mutta englanninopettajana ja leivonnan ystävänä heinäkuun…

Mustikka-curd

Marja-aika on parhaimmillaan, ja kaupastakin saa edullisia marjoja ja hedelmiä. Minulla on nyt päällä jonkinlainen mustikkavillitys – syön sekä pensasmustikoita että pakastemustikoita monessa eri muodossa aamusta iltaan. Halusin kehitellä mustikkainnostuksissani lemon curdin mustikkaisen pikkusiskon eli…

Neljä erilaista herkkua juhannukseksi

Ihanaa juhannusta, nyt on aika tyhjentää lähikauppa makkarapaketeista ja syödä kotimaisia mansikoita, vaikka hieman kirpeitä vielä olisivatkin! Juhannuksena kaikki hiljenee, mikä on ihanaa ja harvinaista tänä päivänä. Pääsee lähelle luontoa herkuttelemaan, vaikka keli ei olisikaan…