Lunni leipoo
Lunni leipoo

Kevään juhlat ja keveä raparperi-entremet

Kaupallinen yhteistyö: Freixenet

Onko valmistujaisia tiedossa ja kakku vielä mietinnässä? Raparperiaika on juuri alkanut, ja ehdottomasti paras valmistujaiskakku syntyy mielestäni kirpsakasta ja hienostuneesta raparperista. Kuohari ja moussekakku – tällä makuparilla et voi mennä pieleen! Itse yhdistin kakun pariksi uuden Freixenetin rosékuohuviinin, jonka pullo on kaunis kuin juhlakakku. Unelmankeveä raparperimoussekakku kätkee sisälleen yllätyksen, nimittäin vadelmamoussea kauniina puoliympyröinä. Tämän juhlakakun maulla ja yllätyksellisyydellä hurmaat kaikki juhlavieraat!

Ranskalaistyylisen entremet-leivoksen idea on kätkeä leivoksen sisään eri kerroksia ilman, että eri komponentit näkyvät leivoksen ulkopuolelta. Raparperi paritetaan usein mansikan kanssa, mutta myöskin hapokas vadelma sopii mainiosti raparperin kanssa. Entremet-leivoksen valmistaminen voi olla hyvinkin yksinkertaista, ja tähän kakkuun tarvitset normaalin irtopohjavuoan lisäksi vain puolipallomuotin. Vadelmamousse annostellaan puolipallomuottin ja jäädytetään, jolloin pallot saa kätevästi kätkettyä raparperimoussen alle.

Freixenetin tuoteperheen uusi Italian Rosé on yhtä höyhenenkevyt kuin kakkukin. Olen suuri rosékuohuviinin ystävä, ja erityisesti kuiva rosékuohari sopii täydellisesti yhteen hapokkaan raparperi-vadelmakakun kanssa – makuyhdistelmää voisi kuvailla kirpeän kuplivaksi. Freixenetin kuohuviini on kauniin pullonsa vuoksi myös täydellinen valmistujaislahja. Lue lisätiedot täältä.

Raparperi-entremet

Ainekset
( 15 Annosta )

Pohja
140 g
Digestivejä
50 g
voita
Vadelmamousse
100 g
vadelmia
1 1/2 rkl
sokeria
1 dl
kuohukermaa
2 kpl
liivatelehtiä
Raparperimousse
350 g
raparperia (pilkottuna)
2 dl
sokeria
1 tl
vaniljasokeria
1/2 dl
vettä
3 dl
kuohukermaa
200 g
tuorejuustoa
5 kpl
liivatelehtiä
2 h 45 min
{
AKTIIVINEN 45 min
PASSIIVINEN 2 h 00 min

Tee näin:

Valmista ensin vadelmamousse. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

Soseuta vadelmat, mittaa puolet vadelmista kattilaan ja kiehauta kuumaksi sokerin kanssa. Purista liivatteesta ylimääräinen vesi ja sekoita yksi kerrallaan vadelmasoseen joukkoon.

Vaahdota kerma kuohkeaksi. Yhdistä kuumentamaton ja kuumennettu vadelmasose toisiinsa, kääntele kermavaahdon joukkoon.

Lusikoi mousse puolipallovuokaan (yhden pallon halkaisija n.2-3 cm) ja laita pakkaseen.

Valmista pohja. Murskaa keksit hienoksi, sulata voi ja sekoita keskenään. Pingota 20-22-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja aseta reunoille reunakalvo. Painele päälle keksi-voiseos tasaisesti. Laita kylmään odottamaan.

Laita täytteen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.

Valmista raparperisose pilkkomalla raparperit ja laittamalla ne kattilaan veden, sokerin ja vanljasokerin kanssa. Keitä raparpereita kunnes ne ovat pehmenneet, soseuta.

Vielä kun raparperisose on kuumaa, sekoita liivatelehdet joukkoon yksi kerrallaan.

Vaahdota kerma kuohkeaksi, lisää joukkoon huoneenlämpöinen tuorejuusto. Yhdistä raparperisose kermavaahtoon.

Kaada hieman täytettä pohjan päälle ja aseta pinnalle vadelmamoussesta tehtyjä puolipalloja kahteen riviin. Kaada loput täytteestä päälle ja anna jähmettyä ensin n. 15 minuuttia pakastimessa. Anna sen jälkeen hyytyä jääkaapissa n. 2 tuntia tai mielellään yön yli.

Koristele esimerkiksi tuoreilla kukilla tai raparperisuiroilla.

Keväinen sitruunakakku ja läkkipeltivuoka

Kaupallinen yhteistyö: GastroMax

Kevät on varsinaista kakkujen juhlaa – pääsiäistä ja vappua seuraavat äitienpäivä ja kevään valmistujaisjuhlat. Kaikkien juhlakakkujen tärkein osa on onnistunut kakkupohja, ja laadusta tarkalle leipojalle GastroMax on lanseerannut kestävät läkkipeltivuoat. Läkkipeltivuoassa taikina paistuu tasaisesti, kun…

Vapun sitruunaiset strösseli-cupcaket

Ihanaa, pitkä viikonloppu ja maanantaina vappuaatto! Minun vappuuni kuuluu aina äidin tekemä sima, leivonnaiset ja metrilaku. Myös vähän hyvää proseccoa saatan maistella! Olen monena vuonna tehnyt donitseja tai munkkeja, ja uppopaistettujen herkkujen tuoksu tuo heti…

Oppo – vastakohtien jäätelö testissä

Jäätelöhyllyt ovat mielestäni kokeneet huiman muutoksen viime vuosien aikana. Meille tuttujen Ben&Jerry’sien ja Aino-jäätelöiden rinnalle tuli ensin luonnonmukaisempia käsityöläisjäätelöitä, kuten Kolmen Kaverin jäätelöt Jymy-luomujäätelöt. Sen jälkeen mielestäni oli havaittavissa proteiinijäätelöiden buumi, joka on vieläkin kovasti…

Kaksivärinen tulppaanipursotus

Nyt seuraa ohjeistus step-by-step kaksiväriseen tulppaanipursotukseen. Ostin vähän aikaa sitten Confetista kätevän oloisen tulppaanityllan, jolla saa kuorrutteesta suoraan tulppaanin muotoisia koristuksia. Erikoistyllilla saa tehtyä vaikka minkälaisia kukkia terälehti kerrallaan, mutta halusin kokeilla kuinka tämä taikatylla…

Mangomurupiirakka

Pääsiäisen herkutteluista on jo siirrytty eteenpäin, mutta jatketaan silti keväisillä mauilla. Kaupasta saa nyt todella meheviä syöntikypsiä mangoja, jotka ovat hyviä ihan sellaisinaan ja myös leivonnassa. Minulta oli jäänyt pääsiäisen mämmiherkutteluista vaniljakastiketta, joten halusin tehdä…

Namuin koristeltu sitruuna-rahkapiirakka

Karkkeja tulee kyllä syötyä sellaisenaan useinkin, mutta ihan liian harvoin sitä tajuaa käyttää makeisia leivonnaisten koristeina. Viimeksi kirjoittelin M&M’s-rakeilla koristellusta karkkikakusta, ja tällä kertaa luvassa on pääsiäiseen sopiva ohje. Sitruuna-rahkapiirakka on kirpeän ystävän helppo ykkösvalinta…

Helppo M&M’s-kakku

Tämä kakku sopii täydellisesti pienemmän sankarin synttärikakuksi – tai vaikka vähän isommankin karkkien ystävän kesteille. Koristelu hoituu vaivattomalla suklaakuorrutteella ja pussillisella M&M’s-suklaarakeita. Kakun täytteeksi tein todella perinteisen kerma-rahka-mansikkatäytteen, koska varsinkin lapsille suklaatäyte olisi aivan liian…

Keväinen rahkapersikkatorttu

Törmäsin Facebookin Leivotaan-sivustolla varmasti kevään söpöimpään leivokseen: persikkamehiläisillä koristeltuun rahkapersikkatorttuun! Rakastan pääsiäisen ja kevään leivonnaisia ja kaikkia rahka-aiheisia torttuja ja piirakoita. Tässä tortussa on helppo muropohja ja täytteenä persikkainen rahkatäyte. Jujuna ovat kuitenkin persikanpuolikkaista, suklaasta…

Ystävänpäivän suklaavanukas

Ihanaa ystävänpäivää! Tänään saa muistaa rakkaita – tai ihan vaikka itseään – ihanilla herkuilla. Kevät on kyllä varsinaista leivonnaistan juhlaa, kun laskiainen ja Runebergin päiväkin vasta olivat. Ystävänpäivänä voisi heittäytyä vaikka kuinka villiksi vaaleanpunaisen ja…

Manteliset laskiaispullat

Ihanaa laskiaissunnuntaita! Laskiaiselle osui ihana keli, ja pienen ulkoilun jälkeen laskiaispulla maistuu kaikista parhaimmalta. Viime vuosina olen julkaissut erilaisia versioita laskiaispullasta, mm. Nutellalla täytetyt laskiaispullat ja laskiaistuulihatut. Tällä kertaa pitäydyin melko perinteisessä pullareseptissä, mutta mantelin…