Blogit
Kasvihormoni

Monsterikasvi pihassa?

sinivalkoinen_kasvihormoni.fi-8Pohjoispuolen rinteen reunassa on kukkinut kauniisti kohta pari viikkoa. Tähän aikaan vuodesta maisema on sini-valkoinen, sillä rönsyakankaali peittää maan pintaa ja kaverina loistaa valkoinen vuokko. Vuokko on saatu taimivaihdossa ja silloin minua on varoiteltu, että se valtaa kaiken. Onko kyseessä kanadanvuokko vai arovuokko, sitä en osaa sanoa varmuudella, mutta näköjään olen osannut valita oikean paikan, sillä vuokon leviäminen on ollut hillittyä. sinivalkoinen_kasvihormoni.fi-1Yleensä voimakaskasvuisille kasveille kehotetaan tekemään rajattu kasvualue tai istuttaa monsterit pönttöön kasvamaan. Helpotusta leviävän kasvin hillitsemiseen saa myös istuttamalla sen muiden voimakaskasvuisten kasvien viereen. Kun laittaa kaksi bodaria pieneen bussin penkkiin, ne pysyvät aisoissa, eivätkä mahdu pullistelemaan liikoja.

sinivalkoinen_kasvihormoni.fi-2Meillä parhaaksi kasvunhillitsijäksi on osoittautunut savensekainen moreenimaa, jossa on erinomaista kasvualustaa vain paikoin. Moni kasvi vaikuttaa vähän hitaalta kasvamaan, mutta se nyt johtuu vaan siitä, että kasvien pitää tunkea juurensa tiukan maan läpi päästäkseen uusiin asemiin. Osalle kasveja tämä sopii, ja vuokkokin on jotain ihan muuta kuin hillitön, kaiken valtaava monsteri.

Lisäksi vieressä kuunliljat ja havut torppaavat leviämistä, joten vuokko on saanut viedä juurakkoaan eteenpäin juuri sen verran kuin se haluaa. Halua ei ole ollut ainakaan toistaiseksi vielä liikaa, ja hyvä niin, tällaisenaan vuokko saa kasvaa ja kukoistaa ihan vapaasti.

Omat kikkani voimakkaasti leviäville kasveille ovat siis kokemuksen perusteella seuraavat:

 1. Valitse paikka, jossa kasvin leviäminen ei ole ongelma, esimerkiksi leikattavaan nurmeen rajautuva alue on hyvä.
 2. Istuta kasvi vertaistensa joukkoon, eli voimakaskasvuisen viereen vain muita voimakaskasvuisia lajeja.
 3. Valitse maa, joka hillitsee luonnostaan voimakaskasvuisen kasvin kasvua: joko hieman jäykkä ja savinen tai hieman kuiva ja vähäravinteinen. Istutuskohtaan voi tehdä pienille taimille otollisemmat olot lisäämällä siihen kasvin himoitsemaa maalaatua.
 4. Rajaa leviävät kasvit tarvittaessa kasvamaan vain tietylle alueelle esimerkiksi upottamalla maahan pohjaton muovisaavi estämään juurakon leviämistä.

Mikäli kasvi kuitenkin osottautuu monsteriksi, ole valmis poistamaan se ja vaihtamaan tarvittaessa koko maa, jossa kasvi kasvoi. Muista, että et vie omaa ongelmaasi naapurin maille toisten riesaksi.

sinivalkoinen_kasvihormoni.fi-3Hyvänen aika, onhan tämä kesäkuun alku kuitenkin ihan superviehättävä tässä erilaisten voimakkaiden mostereiden asuttamassa pohjoispuolen reunassa! sinivalkoinen_kasvihormoni.fi-4

Blue and white North side of the garden is delightful at this time of the year! The soil is stiff and consists too much of clay which keeps the anemone growing in one spot.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (6)

 1. Puutarhamyyrä

  Minullakin kasvaa tuota kanadanvuokkoa metsäpuutarhassani ja ei se ole liiaksi päässyt leviämään. Hyvä vaan, kun alkaisi kunnolla peittäämään metsäpuutarhan vielä monesta paikkaa paljaana olevan maan rikkaruohojen ulottuvilta.

  Puutarhamyyrä Kasveja siellä ja täällä -blogista

  • Sini K.

   Tunnistit siis kasvini kanadanvuokoksi? Kiva! Kai se on pitkälti kiinni siitä, missä kasvaa. Niinhän se on muidenkin kasvien kanssa: otolliset olosuhteet saa kukoistamaan, vähän heikommassa kasvu ei ota onnistuakseen samassa määrin.

 2. Virpi

  Arovuokko on matalampi ja isompikukkainen, tosi kaunis sekin. Arovuokkokin leviää kovasti.

  • Sini K.

   Mahtavaa, tunnistusapu on aina paikallaan!

 3. Matara

  Minäkin veikkaan, että tuo on kanadanvuokko. Meillä on pihassa arovuokkoa eikä se ole ainakaan vielä innostunut suuremmin (tässä tapauksessa tarpeeksi) leviämään. Meidän pihan ehdoton monsterikasvi on syysasteri (se semmoinen maatiaisversio), sen viereen ei kannata hennompia kasveja laittaa, ei edes arovuokkoa. Oikeassa paikassa ja rajattuna se on kyllä ihan kelpo kasvi, kestävä ja vehreyttävä, kukkii syksyllä eikä todellakaan tarvitse esimerkiksi vuohenputkea sen viereltä kitkeä, se kyllä pitää huolen reviiristään 🙂

  • Sini K.

   Reviirinvaltaajat ovat hyviä, kun ne pistää oikeaan paikkaan! Voi olla, että meillekin ilmestyy tuollaista syysasteria, kunhan kyllästyn todelliseen monsteriin eli kortteeseen. Jos asteri on korkea, ei se yllä latvoihin asti ja kerrankin se jäisi jalkoihin. Kiitos sullekin tunnistusavusta!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *