Blogit
Kasvihormoni

Viherkatetta kasvimaalle

kasvimaankate_kasvihormoni-2
Kasvimaan sato alkaa jo valmistua! Kasvikset ja marjat pysyvät puhtaina ruohokatteen keskellä kasvaessaan.

Kesäruoan ihanin puoli lienee se, kun sitä saa omalta pihalta. Toukokuussa oli jo raparperi ja nyt sen jälkeen satoa on saatu salaatista. Kohta alkaa myös marjakausi (vaikka puolukka vasta kukkiikin), nam!heinakate_kasvihormoni.fi-2

Itsekasvatetun ruoan epämiellyttävin puoli on multaroiskeet sateen jälkeen. Kaikki on pestävä niin tarkkaan! Kaupasta ostettaessahan lehtien välistä löytyvä multakokkare on harvinaisuus ja löytyneestä etanasta saatetaan tehdä uutinen. Luonnollisia asioitahan ne ovat, mutta meidät on opetettu steriilissä ympäristössä (jopa lasivillassa) kasvaneeseen ruokaan, joka on ulkomuodoltaan yhtä puhdasta kuin pikkuvauva kylvyn jälkeen.

Taikatemppuni itsekasvatettujen kasvisten puhtauteen on sekä kasvisten pesu (tietysti) että heinäsilppu, jota levitän kasvimaalle kymmenen sentin kerroksen. Tadaa!

heinakate_kasvihormoni.fi-1Nurmialueelta kerätty vihersilppu tietysti vähentää nurmen omaa ravinnemäärää, mutta jos on muutoinkin sellainen ruohonleikkuri, joka sylkee ruohon alleen, näyttää kokkaroituvat ruohotuppaat melko epäsiistiltä. eivätkä ne tahdo hävitä sinne kasvavan ruohon sekaan. Meillä robotti leikkaa nurmen niin, että siitä ei jää kerättävää kasvimaalle, mutta nurmisilppua saa silti helposti kyselemällä muilta.

Vihersilppukatteen hyvät puolet

 • ravitsee ja toimii lannoitteena
 • kuohkeuttaa maata, estää kuorettumisen
 • pitää kosteuden maassa
 • pitää vihannekset ja marjat puhtaana
 • Estää rikkaruohojen kasvua

Aluksi silppu on vihreää, mutta ei mene kuin viikko, ja sen pinta on muuttunut kasvimaan reunalautojen kanssa saman värisiksi.

Vihreään(kin) silppupintaan silmä tottuu nopeasti: Koska toisessa kasvimaan laatikossani kasvaa siemenistä kukkia, en laittanut vihersilppua koko laatikkoon. Näkyviin jäänyt ruskea multapinta alkoi häiritä jo toisena päivänä katteen levittämisestä! Kun siemenet ovat itäneet ja taimettuneet, myös tuon toisen pään multapinta tulee saamaan katteen silpusta, tällöin siemenrikatkaan eivät pääse valtaamaan uutta multapintaa.

kasvimaankate_kasvihormoni-1

First crop is ready to be harvested, it’s our own salads from now on. I’ve mulched the soil with grass cuttings which helps the food to stay clean (amongst other good qualities).

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (2)

 1. Puutarhamyyrä

  Itsekin olen ruohosilpulla kattanut kasvimaata ja kasvihuoneenkin multapintaa. Sen ainut huono puoli on, että se meinaa houkutella etanoita ja kotiloita.

  • Sini K.

   Noita nilviäisiähän se houkuttelee, mutta laatikoissa niiden vaara on vähäinen (varsinkin, kun meillä on kotiloita olematon määrä).

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *