Blogit
Kasvihormoni

Viherkasvit hydrosorassa

hydrosora-1Viime kuussa hankkimani viherkasvit siirtyivät ostoruukkua isompaan kasvutilaan. Tällä kertaa en istuttanut kasveja multaan, vaan testaan jotain luultavasti helpompaa kasvatustapaa. Puolihydrokasvatusta. Tämän kuun kestäneen testauksen perusteella olen vakuuttunut!

Hankin säkillisen hydrosoraa ja vedenpinnan korkeudesta kertovat mittarit ja istutin kasvit juniorin kanssa tähän helppoon kasvatusalustaan. Käytin apuna niin Viherlandian kuin Kukka & kaali -blogin Pauliinan neuvoja siitä, kuinka puolihydro onnistuu.

hydrosora-2Tässä vinkit tiivistettynä:

 1. Hanki umpipohjainen ruukku, mikä tahansa kippo noin lähtökohtaisesti kelpaa. Mikäli se ei ole vedenpitävä tai vaarana on, että se ruostuu, laita ruukun sisälle muovikippo tai -pussi.
 2. Laita ruukun pohjalle parin sentin kerros hydrosoraa ja tökkää siihen vedenpintamittari.
 3. Karistele istutettavasta kasvista ylimääräinen multa pois, huuhtoa ei tarvitse.
 4. Laita kasvi ruukkuun ja täytä ruukku hydrosoralla. Koristele pinta halutessasi koristekivillä, itse jätin hydrosoran näkyviin.
 5. Mittaa soran pintaan hydrosoralnnoitetta paketin ohjeen mukainen määrä.
 6. Kastele kasvi, kunnes mittarin vedenpinnanosoitin on noussut maksimi-kohtaan.

hydrosorakasvatus-kasvihormoni.fi-1Innostuin puolihydrokasvatuksen helppoudesta niin, että vaihdoin pian myös kaupasta ostamani basilikan kasvamaan hydropurkkiin. Siinä se kasvaa ja muhkeutuu, kun tavallisesti kaupan basilika kestää meillä viikon. Tällä yksilöllä on ollut myös kasvivalo antamassa kasvuvauhtia, sillä tuohon seinän viereen ei tule valoa ikkunasta kuin nimeksi.

Kävin jopa hakemassa vesitasomittareita lisää, sillä tämä istutustapa on niin helppo. Sen kun merkkaa kalenteriin muistutuksen siitä, milloin on seuraavan kolmikuukautislannoituksen vuoro, muutoin selviää pelkällä veden lisäyksellä. Vähän nuo kasvit tuntuvat hörppivän tässä menetelmässä enemmän vettä kuin mullassa altakasteluruukussa, mutta kasvu näyttää kauniimmalta ja tiiviimmältä kuin multaversiossa. Tähän mennessä kuivia kasvinosia ei puolihydrossa ole syntynyt lainkaan.

Uskon, että loma-aikoina vieraiden kasteltavaksi jätetyt kasvit selviävät huollosta nätisti ilman ongelmia, kun mittari antaa vinkin siitä, minkä verran vettä tarvitsee laittaa kasville.

Tosi innostavaa!

viherkasvit_kasvihormoni.fi-3

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (5)

 1. Pauliina

  Wau! Kiva kun innostuit kokeilemaan. Nähtyään minun viherkasvini ei-viherpeukalo siskoni innostui 2-3 v sitten istuttamaan kasvin puolihydroon. Käydessäni nyt heillä siskoni viittasi kasviinsa ja sanoi: ”Tuo on kuin muovikukka, yhtä helppohoitoinen.” Itse vaihdan kaikki saamani ja ostamani kasvit mahdollisimman nopeasti puolihdroon etten ehdi tappamaan niitä 😉

  • Pauliina

   Ai niin, tuosta lannoituksesta ajattelin vain sanoa, että itse lannoitan vasta sitten kun istutuksesta on kulunut pari viikkoa. Se rakeinen lannoite tosin on kai sellaista, ettei sitä voi annostella liikaa. Joka tapauksessa varmempi minusta on antaa kasvin ekaks vähän tottua uusiin oloihin.

  • Sini K.

   Minä olen tähän asti vaihtanut kasvit altakasteluruukkuun, mutta siinä tahtoo unohtua tuo lannoitus. Puolihydrossa tämä tapahtuu ainakin ajatuksen tasolla helpommin, katsotaan, unohtuuko ajan kanssa lisätä lannoitetta. Ja hyvä kuulla tuosta rakeisesta lannoitteesta, että ei voi laittaa liikaa, sitä tässä juuri pohdin. Purkista nimittäin puuttui suomenkieliset ohjeet ja saksa ei todellakaan ole vahvin kieleni, onneksi on Googlen kääntäjä, joka helpotti selvittämään, että mitenkäs sitä nyt pitäisi laittaa.

   Nyt pohdin, voisinko vaihtaa isoimmatkin puuni puolihydrokasveiksi. Ne kun vaativat mullan vaihdon ja olisi tuota soraa tarjolla…

 2. Puutarhamyyrä

  Mielenkiintoinen tapa istuttaa viherkasvit. Pitää joskus kokeilla:)

  • Sini K.

   Seuraavassa mullanvaihdossa ostaakin pussillisen hydrorakeita eikä multaa, niin sillä sen saa helposti kokeiltua. Suosittelen!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *