Blogit
Kasvihormoni

Uusi puu pihassa

suklaakirsikka_kasvihormoni.fi-1Joka on istuttanut puun, ei ole elänyt turhaan.

Kerroin viime torstaina, että meidän pihassa oleva luumu ei ole tehnyt juurikaan satoa, vaikka se kukkii joka kevät ylenpalttisesti. Överisti.

Vaikka meidän luumun lajikuvauksessa luvataan osittainen itsepölytteisyys, ei yksi luumu tuhatta kukkaa kohti ole mielestäni riittävä sato, vaikka täytyykin myöntää, että luumut ovat ’Podarok’-lajilla mielettömän hyviä. Toivoisin kuitenkin saavani sen kuudenkymmenen kilon sadon, jota välytellään yhden huippuhyvän herkkuluumupuun satomahdollisuuksissa.

Siispä hankin jo toukokuun puolella lähistölle toisen, ainoastaan ja vain sadonvarmistus mielessä ostetun luumupuun. Puun tärkeimpiä ominaisuuksia oli minulle yhtäaikainen kukinta sen herkullisen, jo olemassaolevan puun kanssa enkä edes kiinnittänyt sen lajikkeeseen huomiota. Hupsis.

Koska tänä vuonna kehotetaan istuttamaan Suomi 100 -kuusia tai rekisteröimään Puutarhaliiton listaukseen muu juhlavuoden puu, tämä on virallinen panostukseni aiheeseen. Juhlamusiikkia en soittanut, mutta mieleni soi kauneutta ja kunniaa koko työn ajan.

Istutin luumupuun näin

 1. Laitoin puun juuripaakun likoamaan vesiämpäriin muutamaksi tunniksi.puunistutus_Kasvihormoni.fi-4
 2. Kaivoin noin 80 x 80 cm montun, johon vaihdoin ravinteikasta multaa. (Koska puolet kasvupaikasta oli jo valmiiksi hyväravinteinen, riitti, että sekoitin siihen osaan kasvualustaa pitkävaikutteista lannoitetta, maan vaihtoa ei tarvinnut tehdä.)
 3. Kastelin mullan ämpärillisellä vettä, kaksikin olisi mennyt helposti, jos multa olisi ollut yhtään kuivakkaa.
 4. Laitoin puulle tukipuun paikoilleen.puunistutus_Kasvihormoni.fi-2
 5. Mallasin puun oikeaan kasvukorkeuteen. Oikea korkeus on sama kuin missä puu on kasvanut taimistolla.puunistutus_Kasvihormoni.fi-6
 6. Asetin kuoppaan pitkävaikutteista ravinnetta (tällä kertaa istutuspanoksina) ja täytin kasvukuopan hyvällä mullalla. Laitoin pintaan myös kuorikatetta.
 7. Kastelin puun noin 20 litralla vettä.

Nyt toivon puulle hyvää kasvuvauhtia ja onnistunutta pölytystä sen toisen luumupuun kanssa!

Minkä puun sinä istuttaisit Suomi 100 -puuksi?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (4)

 1. Katja/Päivänpesän elämää

  Vaikea valita Suomi 100 puuta vaikka sellaisen aion istuttaa. lehtikuusi on jo ostettu mutta omenapuuta olenn miettinyt, tai ihan metsäkuusi. Tai vaikka ne kaikki 🙂

  • Sini K.

   Lehtikuusi on kaunis, sellainen olisi ihana – jos olisi tilaa.

 2. Puutarhamyyrä

  Hankin viime viikolla Sikkolan kuulasmarja -kirsikkapuun. Se siis olkoon Suomi sata -puuni. 😉

  • Sini K.

   Kirsikka on hyvä valinta, makeakin kuin mikä!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *