Blogit
Kasvihormoni

Tuhotkaa trimmerit, laittakaa rajaukset

Nurmirajaus_Kasvihormoni.fi-1Meillä on tehty pari viikkoa selkä köyryssä hommia. Nyt on kyseessä taas sellainen puupäätarhurin homma, jolloin asia tehdään käänteisessä järjestyksessä siihen nähden, mikä olisi viisasta. Mallia on otettu selvästikin niistä perinteisistä kunnan hommista. Hullu tarhuri on tähän mennessä nimittäin 1. rakentanut ja istuttanut kukkapenkit köyhän maan päälle, 2. kaivanut nurmella olleen käyhän maan auki vaihtaakseen maa-aineksen (ja yhden kaivon) oikeanlaisiksi (ja jättänyt kukkapenkit koskematta), 3. kylvänyt ja idättänyt uuden nurmen ja nyt 4. kaivanut nurmialueen reunat auki ja kylvänyt ruohon jälleen kerran uudelleen.

Jos siis perustat pihaa, tee kaikki tämä ihmeessä päinvastaisessa järjestyksessä, pohjalta pintaa kohti ja reunoilta keskelle. Suosittelen lämpimästi.

Nurmireunus_Kasvihormoni.fi-2

Mutta nyt onkin hienoa, niin hienoa, että pihassa ei kaivata trimmereitä enää lainkaan. Vielä kun nurmi kasvaa kaikkialle kauniiksi ja tuuheaksi, meillä juodaan siitä eteenpäin sangriaa, nautitaan helteestä ja katsotaan, kuinka korte kasvaa kukkapenkeissä. Ah. Mitäs muuten teillä tehdään, vietetään juhannusta sateessa?

Nurmirajaus_Kasvihormoni.fi-2

Kun pari kuukautta sitten Viherpiha kyseli blogisteilta esittelytekstiä varten, mikä on tämän kesän pihaprojekti, en uskaltanut luvata lainkaan mitään näin suurisuuntaista.

Rajaukset_Kasvihormoni.fi”Sisustelen katosta” oli vastaukseni, sillä nurmeen liittyvät asiat eivät kuulu minun vastuulle meidän pihassa. Jos minä vastaisin siitä, olisi meillä vain kuusimetrinen ympyrä tuolla pihan keskellä ja muu piha olisi istutuksilla ja sorapoluilla, pidän nurmea niin suuritöisenä. Mutta Tuki on sitä mieltä, että oma golfnurmi olisi tosi jees (vaikka meillä ei kyseistä peliä juuri pelatakaan), joten suotakoon hänellekin puuhamaansa, kun minä kerran saan touhuta omissa toimissani rajattomasti. Ja juuri nämä rajauskivet kuuluvat tuohon Teknisen tuen nurmen reunaan.

Nurmireunus_Kasvihormoni.fiSuosittelen lämpimästi nurmen rajaamista. Se helpottaa leikkauspuuhaa, sillä tarpeeksi leveän ja kasvualustan kanssa samaan tasoon asennetun kiven päältä pystyy ajamaan ruohonleikkurilla huoletta. Sehän tarkoittaa, että nurmi leikkautuu laitaa myöden, ja kun kiven ja mullan väliin vielä asentaa muovireunuksen (minulla sekä multapussien mustapintaista muovia kaksinkerroin että kaupasta saatavaa valmisreunanauhaa), eivät mullan alla luikertelevat juuret pääse tunkeutumaan kivireunuksen koloista istutusten puolelle. Tosin meillä tuo tarkoittaa myös sitä, että rikkaruohot eivät siirry minun kukkapenkeistäni niin herkästi Teknisen tuen nurmelle.

Nurmireunus_Kasvihormoni.fi-5

Instagramin puolella (@kasvihormoni) eräs kommentti meidän robottiruohonleikkurista oli, että ei taida soveltua rinnepihalle. Kyllä soveltuu. Mäkien kohdilla pitää vaan olla tarkkana siitä, että kulmat eivät ole liian teräviä eikä rinteen jyrkkyys ylitä valmistajan suositusta. Tämä jyrkin kohta loivennettiin varmuuden vuoksi samalla, kun kaivinkone kävi meillä viime syksynä, ja nyt näyttää siltä, että kone kiipeää mäen nätisti niin ylös- kuin alaspäinkin. Ainoan ongelman tuottavat nuo vielä hieman huonolla kasvulla olevat kohdat, sillä pyörät tahtovat ruopia niissä kohti mullan esiin, mutta se ongelma poistuu ajan kansa.

Nyt saakin sitten keräillä nurmen ja reunatiilten asennuksen kannalta olennaiset tykötarpeet pois pihalta ja keskittyä siihen sangriareseptin etsintään. Vinkkejä otetaan vastaan!

Nurmireunus_Kasvihormoni.fi-7

We’ve been working like crazy to lay concrete bricks and edging our lawn. Now that the hardest job is done and our little beetle is doing the job of mowing the lawn, we can concentrate on waiting for the hot weather to come and finding the best recipe for Sangria. Can you hint me your favorite one? 

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (3)

 1. Pioni

  Ihan jotain samantapaista on tehty meidänkin pihalla;) Voi kunpa pihaa alussa laittaessa olis tiennyt edes jotain puutarhanhoidosta!

  • Sini K.

   Jos ei muuta, niin lihakset tässä kasvaa :). Meillä suurin ongelma on varmaan se, että tuo Tuki ei tiedä pihan laitosta tarpeeksi ja keksii sitten uusia juttuja lennossa. Nytkin on yksi pihaa mylläävä suunnitelma puheissa ja suhtautuminen on minun puolelta vähän… nuivaa. Mutta aina niistä lopulta hyviä tulee, kun ottaa asioista selvää ennen tekemistä!

 2. Kukkapenkki toisensa perään – Viherpiha-blogit

  […] mukaan ja lisää alueelle nurmen tasoon upotettu kivireunus, ohjeet meidän pihan tavasta löytyy täältä. (Voit toki pitää reunan myös mulloksella, mutta tällöin alue pitää kantata pari kertaa […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *