Blogit
Kasvihormoni

Syyshortensian valkoista ennen ruskaa

Syyshortensia_Kasvihormoni.fi-10Kuului shuup vaan, kun syyshortensiat avasivat kukkanuppunsa. Koko kesän ne olivat kuin piilosilla eikä niiden olemassaoloa edes tahtonut huomata, mutta nyt ne vievät kaiken huomion isoilla tähkäpäillään.
Syyshortensia_Kasvihormoni.fi-13Meillä kasvaa pihassa kymmenkunta syyshortensiaa, kaikki ovat lajiltaan ’Grandiflora’. Jos kosteus on kohdallaan eikä ravinteistakaan ole ollut pulaa, niiden kukinnot ovat kahden kämmenen kokoisia ja ne saavat hennot oksat nuokkumaan. En ole valinnut ’Grandifloraa’ kukintojen koon vuoksi (mielestäni vähempikin riittäisi) vaan sen vuoksi, että kukat ovat auetessaan kauniin valkoiset, keskellä aavistus roosaa.

Värin olen valinnut harkiten: Mielestäni kaunein syyshortensia on vihertäväsävyinen ’Limelight’ ja vaaleanpunasävyinen ’Vanilla fraise’ on herkkä. Mutta ruska-ajan keltaiset, oranssit ja punaiset sekä nämä hortensioiden sävyt eivät minun silmissäni osu aina yksiin, omassa mielessäni on (toistaiseksi) ollut paras yhdistelmä tuo ’Grandiflora’ ja ruska.

Kaikenlaisia värisilmiä sitä pitääkin olla ihmisellä, helpompaa olisi, jos vaan hankkisi sitä, mistä puutarhalla tykkää, eikös juu? Ja tietysti myös sitä, mikä olisi poistohintaista.

Syyshortensia_Kasvihormoni.fi-8
Talon pohjoispuoli havupatjoineen talon takapuolella. Havujen kaverina on mm. syyshortensia ’Grandifloraa’, nukkapähkämöä ja hopeahärkkiä.

Syyshortensia_Kasvihormoni.fi-11Syksyn hämärässä pidän siitä, että valkoiset kukinnot näkyvät myös pimeällä. Efekti on vielä suurempi, kun vieressä kasvaa hopeanhohtoista hopeahärkkiä ja nukkapähkömöä, ne ovat mielestäni myös tosi kivoja tuikkiessaan vähän ajan päästä ruskan räiskeen keskeltä, rauhoittavat taustapensaan oranssia kivasti.

Mutta niitä grandifloria on muuallakin, oikeastaan talon joka puolella. Kasvi on nimittäin tullut hinnassaan alaspäin tässä vuosien saatossa ja aina, kun olen törmännyt siihen poistomyynnissä (vain kolme euroa, vau!), sormet ovat hiipineet purkin kylkeen ja napannut yhden tai yksitoista mukaan. Kuten nyt vaikkapa pari päivää sitten.
Syyshortensia_Kasvihormoni.fi-1 Meidän sisääntulossa on ollut keväästä asti puunjuurus, joka on mielestäni kaivannut täytettä multapintaansa. Seurasin kesän ajan varjoisena pitämäni puunjuurusten valotaloutta tulin siihen tulokseen, että kesäaurinkohan paistaa siihen koko päivän ja niinpa siihen sopisi hyvin yksi ’Grandiflora’. Mitä mieltä olet, soveltuuko sen kukat tuohon kuunliljojen yläpuolelle?

Hortensian juurella kasvaa viikonloppuna puutarhatuttavalta saatua ja vielä uudesta istutuksesta nuokkuvaa peittokurjenpolvea sekä takana sukulaisnaiselta jemmassa olevaa sinikuunliljaa. (Tarkempaa lajia ei ole tiedossa – voisi olla ’Elegans’ tai jopa jättilehtinen ’Big daddy’.) Etualalle hankin ’Great expectations’ -nimistä kuunliljaa, jonka lehdissä on tuota valoisuutta lisäävää valkeutta. Nyt voisin todeta, että alue on täysi ja ensi vuonna siinä ei varmasti mahdu kasvamaan rikkaruohoja, voi olla, että on jo ruuhkaakin! Kukinnan jälkeen pitää vielä muistaa leikata kesän saatossa pitkäksi venyneet hortensian oksat, jotta ne eivät pääse katkeilemaan ensi kesän kukintojen painosta.
Syyshortensia_Kasvihormoni.fi-5

Syyshortensia_Kasvihormoni.fi-6
Pihan etelärinteessä on myös hortensioita, jotka antavat vielä odottaa suuruutensa päiviä. Näiden kasvien loistokkuudesta ja tulevaisuudesta minulla on pieni epäilys, sillä rinne on melko kuiva. Mahtavatkohan nämä missään vaiheessa päästä samanlaiseen kasvuun kuin kosteamman paikan sisarensa? Rinteen ylälaidan kasvit ovat selvästi kitukasvuisempia kuin rinteen alalaidassa, selvästikin edullisemmassa kohdassa kasvat ’Grandiflorat’ (jotka näkyvät sumuisesti taustalla).

I love hydrangea paniculata ’Grandiflora’ and I have planted quite a few around the garden. What do you think: would all of those trees below need one as a trunk covering shrub, just like the first one? I’m planning on pruning them low, buds opening just above the hostas in front.
Syyshortensia_Kasvihormoni.fi-9

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (8)

 1. Tua / Puutarhan tarina

  Onpa kaunis kasviryhmä! Ja syyshortesia valaisee hienosti sitä varjoisaa puun alustaa, hyvin sijoitettu 🙂
  Sellaista luin keväällä jostain, että hortensian voimakas leikkaus nimenomaan kasvattaa kukkaterttujen kokoa. Ajattelin itse jättää ensi keväänä hortensian leikkaamatta, jos saisi vähän kompaktimman kukinnan aikaan. Nyt ne kauniit kukat lojuu ihan maassa sateiden painosta..

  • Sini K.

   Kiitos vinkistä, hyvä tietää! Leikkaamatta jättäminen tekee sen, että kukat ovat pitkän, ohuen varren päässä, mikä ei sekään ole hyvä juttu. Ollapa tässä viisas näiden kukkaterttujen ja varsien katkomisen kanssa…

  • Tua / puutarhan tarina

   Hmm, siispä jos en jätäkään kokonaan leikkaamatta, vaan nipsaisen jotain ”ei ollenkaan ja voimakkaan leikkauksen väliltä” 🙂

  • Sini K.

   Kompromissi on aina kokeilun arvoinen!

 2. anunpuutarha

  Hortensiat ovat kyllä syksyn pelastus! Meillä niitä löytyy useita lajikkeita ympäri pihaa ja suunnittelin talon länsireunalla uutta istutusta ensi vuodelle, pääosassa hortensiat;)

  • Sini K.

   Kyllä, syksy ja hortensia luovat toisensa. Tosin nyt olen katsellut astereita sillä silmällä, että voisiko niitä laittaa syyshortensian kaveriksi. Josko nämä olisivat yhdessä tulevaisuuden syksyjen pelastus?

 3. Ensimmäinen ruska portin pielessä – Viherpiha-blogit

  […] Syyshortensiapostauksessa sitä oli jo vähän näkyvissä. Nyt, kun viikko on edennyt kohti loppuaan, se lisääntyy vaikka keli lämpenee. Ruska. […]

 4. Kimppu kauneutta syyshortensioista (ja onnea) – Viherpiha-blogit

  […] ’Grandiflora’ (katso postaukseni pensaistani täältä) tuottaa niin muhkeita kukintoja, että niitä oli pakko saada myös sisälle. Ja kyllä, jos […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *