Blogit
Kasvihormoni

Syksyn punaisin matto: isomaksaruoho

Isomaksaruoho_Kasvihormoni.fi-1-2Meillä Keski-Suomen kolmosvyöhykkeelä yksi syksyn viimeisistä kukkijoista, komeamaksaruoho, ei tahdo joka vuosi ehtiä punaiseen hehkuunsa. Tänä vuonna sain hihkua, sillä lämmin syksy viritti meidänkin punapäiset syyssulottaret täyteen väriinsä, eivätkä pikkupakkaset ole vielä pilanneet sitä.Isomaksaruohot_Kasvihormoni.fi-6

En ole aivan varma, onko tämä meidän pihasta löytyvä maksaruoho komeamaksaruohoa – vai olisiko kyseessä kuitenkin isomaksaruoho? Mistä ne tarkalleen ottaen erottaa? Olen saanut kasvin anopiltani, joka on puolestaan saanut omansa lahjaksi. Tiedäthän, sellaisita tuliaisiksi ja jakopaloiksi saatavia kasveja, joilla ei ole lopulta nimeä, jos on ollut alun perinkään.

Isomaksaruohot_Kasvihormoni.fi-2Leikkasin ensimmäisenä vuonna jakopaloina saatujen kasvien varret maljakkoon, missä ne ilahduttivat lähes kuukauden verran. Sen jälkeen kukinnot jatkoivat vielä kuiviltaan matalana asetelmana pöydällä (ja taas käsittämättömän pitkään), sillä huomasin, että maljakossa varret olivat tehneet ihmeen – juuretIsomaksaruoho_Kasvihormoni.fi-1Juurelliset varrenpätkät, siis aidot pistokkaat, pääsivät puolestaan jakopalojen viereen multaan ja nyt, kaksi kesää myöhemmin, kasvusto on levinnyt viimeiseksi pihan mohikaaniksi, jota on ilo katsella kun kylmä on kangistanut jo kaikki muut kukkijat.

Ensimmäisestä siirtoistutuksesta tuli siis kolminkertainen ilo: juurakot maahan, kukinnot sisälle ja vielä lopuksi pistokkaat multiin.

Isomaksaruohot_Kasvihormoni.fi-4
Maksaruohomatto ensimmäisenä kuura-aamuna, kun huurre on vaimentanut viininpunan pastellisävyksi ja viereinen viiniköynnös pitää vielä kiinni kesäisestä kasvuväristään. Nyt taustan vihreä kasvu on jo pakkasen purema ja puupäätarhuri pohtii, leikatako se matalaksi vai antaako töröttää talven läpi tuollaisenaan.
Isomaksaruoho_punapellavaa_Kasvihormoni.fi-1

Koska maksaruoho on todella pitkään tylsän näköinen vihreä varsikimppu, olen kylvänyt sen viereen punapellavaa ja istuttanut väleihin tulppaaneita. Nämä ovat tuoneet eloa ja iloa komeamaksaruohomaton sekaan siinä vaiheessa, kun kasvi tekisi vielä mieli kiskoa maasta ylös.

Mielestäni komeamaksaruoho kuuluu niihin kasveihin, joita jokaisen kannattaisi istuttaa pihaansa ihan vaan sen vuoksi, että se pelastaa näin lokakuussa, kun kaikki muu tuntuu jo olevan menneen kesän muistoja. Minulle se on tuulahdus kesää, jonka toivoisi jatkuvan jouluun saakka.Isomaksaruoho_Kasvihormoni.fi-1

This sedum feels like a life saver after the frost has turned almost everything else brown. Summer continues right where it stands.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *