Blogit
Kasvihormoni

Sinin suosikki: musta pioniunikko

unikko_blacpeony_kasvihormoni.fi-8Jos joku koristekasvi on  helppo, se on pioniunikko. Yksi kukka sisältää teelusikallisen verran pienen pieniä siemeniä, joista jokainen voi kasvaa näin upeaksi kasviksi.

Voilà, sillä pääsee ehdottomasti minun suosikkikasvilistalleni!unikko_blackpeony_kasvihormoni.fi-1-2Unikoiden yksi parhaista puolista on se, että ne huolehtivat itse siitä, että niiden suku ei lopu yhteen vuoteen. Siementuotanto on tehokasta kuin kotiäidin aamupäivät, mikä on hyvä, sillä pioniunikot ovat yksivuotisia kasveja ja ne tulee kylvää joka vuosi uudelleen. Mutta älä huoli, sinä, joka et osaa laittaa siemeniä ajoissa ikkunalle kasvamaan, pioniunikko tarvitsee pihalta vain pienen pläntin multaa, ei lainkaan esikasvatusta!

Tämä yllä oleva kasvimaan muhevassa hevosenlantamullassa kasvava yksilö löysi laarin nurkkaan omin lupinensa, mutta koska se ei ole siinä tiellä vaan suorastaan valtavan näyttävä, se sai ehdottomasti jäädä näyttämään kasvun mallia perunoille.

unikko_blacpeony_kasvihormoni.fi-7Voimakkaassa mullassa pioniunikosta kasvaa monikerroksinen ja näyttäväkukintoinen kasvi, ihan kuin nimikin antaa olettaa: pionimainen pallero. Hiekkamaassakin pionit ponnistavat kasvuun, mutta niiden kukinnot jäävät yksinkertaisiksi, kurkkaapa niistä kuva täältä harjaneilikoiden kaverina. Salviakin sopii sen kaveriksi, niistä on kuvia täällä.

Suosikkipioniunikkoni ’Black peony’ on väriltään tumman puhuva, mutta auringon säteiden paistaessa terälehtien läpi siitä huomaa, että kyseessä on ehdottomasti viininpunainen kasvi. Nimi on vain mustasta kasvista haaveilevien huijausyritys, minua eivät hämää, sillä mustia kukkia en huoli pihaani, kyllä niiden pitää olla punaisia.

Viime kesänä kävi muuten niin erikoisesti, että yksi mustista unikoista kasvoikin valkoisena. Nyt harmittaa, että en muista enää, mihin laitoin kasvin siemenet talteen, valkoinen kun kiinnostaa ihan yhtä paljon kuin tämä tummanpuhuva kaverinsakin. Toivottavasti ravistin ne syksyllä suoraan penkkiin, niin ovat siellä parhaassa mahdollisessa tallessa.

unikko_blacpeony_kasvihormoni.fi-4Kukinnan jälkeen unikko paljastaa salaisuutensa ja riisuu terälehtensä. Se ei nolostele alastonta asuaan, vaan töpselikärsän näköinen pallura jää heilumaan korkeuksiin ylpeänä. Harmi, että kukintansa loppuvaiheessa oleva unikko lakastuttaa lehtensä ruman värisiksi, sillä unikoiden olisi ihana antaa töröttää penkeissä palluroineen. Nyt naksin ne yleensä talteen ja koetan laittaa kypsyvät siemenkodat jonnekin muualle kuin omaan pihaan. Muuten näitä ihanuuksia on seuraavana vuonna aivan liikaa! unikko_siemenkota_kasvihormoni.fi-2

Poppy ’Black peony’ is such a stunning annual in the garden. And how easy can it be to get one, just let it be! Most certainly that is all that is needed to become one of my very favorites. Loving this dark beauty to the bits!

Katso aiempia kasvisuosikkejani näistä postauksista:

Hiirenporras
Salvia
Harjaneilikka
Kirjopikarililja
Kuunlilja

Täpläimikkä
Tulppaanit
Pikkusydän
Posliinihyasintti

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (10)

 1. Kati

  On kyllä ihanan samettisen näköinen. En tiedä miksi mulle tulee tuosta väristä aina sametti mieleen, toinen on sellainen tummanvihreä, siitäkin tulee ihan sametti mieleen. Olen tainnut joskus ostaa niitä valkoisen- ja vaaleanpunaisen siemeniä. Muistaakseni niille tapahtui jotain, etteivät koskaan päässeet kukaksi asti… Täytyypä hankkia nyt uusia ja lisäksi tuotakin väriä.

  • Sini K.

   Samaa samettia minäkin mietin tätä väriä katsoessani. Lienee joku värin ominaispiirre, joka tuo mielleyhtymän esiin?

   Mistäköhän olet löytänyt valkoisia siemeniä? Himoitsen niitä kovasti!

 2. Eeviregina

  Onpa upea tumma sävy! Pitääkin roiskaista siemeniä maahan alkukesästä, mun kaikki unikot on kadonneet. Mustaa tulppaania oli jonkin verran, mutta lisää pitäisi saada. Ne on oikein dramaattisen värisiä…

  • Sini K.

   Dramatiikka kuuluu tosiaan näihin tummiin kasveihin mukaan. Oikeastaan kaikkiin, lajiin katsomatta.

 3. Pirjo

  Upea on!

  • Sini K.

   Niin on.

 4. Katja

  Kaunis on.

  Sinusta on esittelytekstin mukaan tullut näemmä nelikymppinen, onnea 🙂

  Katja

  • Sini K.

   Esittelyteksti on vähän etuajassa, yritän totutella ajatukseen. Vielä on viikko aikaa opetella asiaa 🙂

 5. Pauliina

  Nyt tulee tyhmä kysymys. Mistä tietää mitkä unikot on kylvettävä joka vuosi uudelleen ja mitkä siementävät itse? Pidän valtavasti unikoista, mutta olen kylvänyt vain siperianunikkoa ja yhtä lajia idänunikkoa. Kuvissa olen ihastellut noita pionityylisiä. Ihanat, houkuttelevat kuvat sinullakin niistä!

  • Sini K.

   Ostaessa siemenpusseja niissä on maininta, onko kyse yksi- vai monivuotisesta lajista. Sieltä asia selviää! Pioniunikot pitää kaikki kylvää joka vuosi uudelleen itse, jos siemenet ehtivät maahan syksyllä, itäneet taimet kuolevat pakkasten tultua.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *