Blogit
Kasvihormoni

Sadepäivän nuokkuvat kasvit

Sadepäivä_Kasvihormoni.fi-1Tänään sataa vettä niin, että sokeriset ihmiset liukenevat kaduille. Meidän vanhempi juniori oli sen sijaan onnessaan ja painalsi pihalle vesipyssyjen kanssa. Ainoa ongelma oli siinä, laittaako päälle sadetakkia vai mennäkö vesisotaan pelkillä uikkareilla. Siinä on asennetta, jota voisi siirtää myös tälle tarhurille.Sadepäivä_Kasvihormoni.fi-3Minä kipaisin nopeasti pihalle kuvaamaan täydessä kukassa olevaa lumipalloheittä. Olo oli kuin tällä pallolla, joka on piiloutunut lehden alle sadetta piiloon. ”Toivottavasti kamera ei kastu” oli toiveeni, mutta tietysti se kastui, sillä vettä tuli kuvausretkeni aikana vaakaviistosta (ja tietysti nyt vain tihkuttaa).Sadepäivä_Kasvihormoni.fi-4Lumipalloheisi on ehkä kaunein tietämistäni koristepensaista. Tutustuin siihen ensimmäistä kertaa anoppini pihassa enkä ollut ymmärtää, että tällaisia kaunokaisia on olemassa. Anoppini on puutarhanero, joka on istuttanut heisiä kymmenen tai viidentoista metrin aidanteen – voiko olla kauniimpaa näkyä! Pallo toisensa perässä, metri metrin jälkeen, valkoisia lumipalloja, pumpulisia unelmia.

Jälkikäteen sain kuulla, että minunkin lapsuuteni kodissa kasvoi yksi vastaava heisi, mutta isäni ajoi sen aina ruohonleikkurilla matalaksi kun ei tiennyt sen olemassaolosta. Oho.

Ilo oli suuri, kun kotiamme ensikertaa tutkiessani tunnistin pihalta kaksi lumipalloheittä. Toinen kasvaa nykyisinkin mitä ottollisimmassa paikassa hieman hikevässä ja osin varjoisassa kolkassa ja se kasvaa kohisten kohti aikuista kokoaan. Sen sijaan otin tietoisen riskin ja siirsin toisen heiden aurinkoiseen ja hieman hiekkaisaan kohtaan tuomaan suojaa grillausterassille. Se tekee selvästi näiden kuvien heittä pienempiä palloja ja houkuttelee ötököitä puoleensa. Koetan helliä huonommassa paikassa olevaa kasvia saven sekaisella hevosenlantamullalla aina keväisin, jotta pensas ei aivan tulistuisi emännälleen. Sadepäivä_Kasvihormoni.fi-2Olen koettanut tehdä heidestä pistokkaita. Varsipistokkaista vain muutama on tehnyt juuret ja olen istuttanut ne vankistumaan ja tuomaan korkeutta (sitten joskus) naapuria vasten olevan marja-aronian väleihin. Taivukkaista saa sen sijaan uusia pensaan alkuja helposti ja tällaisella kelillä niitä tulee lisää kuin varkain, kun kukinnoista painavat oksat taipuvat maahan ja jäävät rötköttämään maata vasten. Syksyllä näissä mullan kanssa kosketuksiin tulleissa oksissa saattaa sitten olla jo juuret. Kätevää! Pitääkin kaivaa pari vuoroaan odottavaa alkua purkkiin tuparilahjaksi, kun viikonloppuna menemme ystävien uuteen kotiin.
Sadepäivä_Kasvihormoni.fi-8

Heisien pallot eivät ole ainoita pihan nuokkuvia kasveja. Valkoiset ’Hirtifolium album’ laukat taipuvat särkyneensydämen päälle. Kuten ukkolaukatkin, nämä ovat parin kesän aikana vähentyneet pihalla niin, että jäljellä on enää alle kaksikymmentä yksilöä. Jos vain muistan, syksyllä tilaan näitä(kin) lisää, jotta lumipalloheidet saavat pallokavereita seuraavinakin vuosina.
Sadepäivä_Kasvihormoni.fi-7

This shrub is called snowball shrub in Finnish and in my opinion, Viburnum opulus ’Roseum’ (European snowball Viburnum) has a very describing name in our language. Rainy day like today bends the branches down so that the lowest ones touch soil – and that is how those will develop roots. A handy way to get new plants to give as gifts to those in need! (The pictures below are of Allium ’Hirtifolium album’ that accompany the snowballs.)

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (1)

  1. Lumipalloja ja avointa maisemaa – Meillä Kotona -blogit

    […] eikä koko lumipallosato ole menetetty. Viimevuotisia lumipalloheisiä voit katsella lähikuvissa täältä, tämän vuoden kuvat keskittyvät nyt näihin […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *