Blogit
Kasvihormoni

Rohkea rokan syö: himalajanmarskinlilja

Marskinliljat_kasvihormoni.fi-2Hollannista saapuneessa sipulitilauksessani oli mukana himalajanmarskinliljojen (Eremurus himalaicus) juurakkoja. Ostin niitä kokeeksi, sillä aina on kiva kokeilla jotain uutta.

Tutkin nettiä löytääkseni kasville istutusohjeet. Marskinlilja on tarkka kasvuolosuhteistaan: Maan tulee olla hyvin läpäisevää ja kasvupaikan lämmin. Talvisuojauskin olisi ilmeisesti hyvästä menestymisen varmistamiseksi eikä olisi pahitteeksi, että maan läpäisyä varmistelisi hiekalla. Jotta asiat eivät olsi kaikkein yksinkertaisimpia, maasta pitäisi vielä löytyä runsaasti ravinteita korkeuksissa huitelevan kukinnon kasvattamista varten.

Minä tilasin himalajanmarskinliljat meidän etelärinteeseen, sillä arvelen, että olosuhteet voisivat olla siellä melko kohdallaan. Rinteen pohja on hiekkaa ja sen päällä on – kohdasta riippuen – jopa metrin verran läpäisevää hiekkamultaa, jota on vahvistettu palaneella hevonhyvällä. Ainakin minun mielestäni tässä on kohta, joka täyttää melko tarkasti kasvupaikalle asetetut toiveet.

Marskinliljat_kasvihormoni.fi-3Jotta pääsin käsiksi maahan, leikkelin vielä hyvässä iskussa olleet helminukkajäkkärät pois (osa lähti kuivumaan ovikranssia varten) ja kaivoin hämähäkin näköiselle juurakoille reilun kymmenen senttiä syvän kuopan. Paikkoja kaivelin niin jyrkkään rinteenreunaan kuin tasaisemmalle harjanteellekin.

Marskinliljat_kasvihormoni.fi-4Ohjeet neuvoivat, että juurakon röpelöinen puoli tulee ylöspäin, joten arvoin hämähäkin maahan sileyden perusteella ja peitin mullalla. Nyt toivottelen niille hyvää talvea ja odotan, että ensi kesänä kohtaan – sovittaisiinko, että kahdeksan kymmenestä istutetusta kasvista?

Marskinliljat_kasvihormoni.fi-5Planting Eremurus himalaicus as a test: if it succeeds, I’ll hooray, if not – well, not all things are meant to succeed here up North. 

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (2)

  1. Se aika vuodesta – Meillä Kotona -blogit

    […] jääneen melko vähäisiksi, syyshortensioista ja lamokirsikoista on paleltunut muutama oksa, syksyllä maahan laitetuista himalajanmarskinliljoista en ole varma, sillä en tiedä, miltä niiden alut näyttävät. Yksi […]

  2. Etelärinteen parhaat – Meillä Kotona -blogit

    […] ilahduttaja on etelärinteen toinen kaunokainen, tämä pitkän varren päässä oleva soturi: Istutin tähän viime syksynä marskin liljojen juurakkoja ja nyt pohdin, ovatko nämä miekat […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *