Blogit
Kasvihormoni

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

pomppuympyra_2kevat_Kasvihormoni.fi-1

Otsikko ei viittaa tällä kertaa meidän perheen murusiin, niihin tulevaisuuden toivoihin, jotka joskus maksavat minunkin eläkkeeni ja vanhainkotipaikkani, vaan tontin aitoon eteläkulmaan. Sinne on suunniteltu kahvitteluympyrä, vehreä puiden katveeseen jäävä vilvoittelupaikka, jossa istuskelen kuvitelmissani helteisinä päivinä nauttien virvokkeita ja syöden jääkaapin raikastamia mansikoita. Ah.

Mielikuva on tulevaisuutta ja varmasti jokaista pilkkua myöden totta, mutta tällä hetkellä kahviympyrää kutsutaan totuuden mukaisesti pomppuympyräksi, koska meillä on yllätystramppa.

pomppuympyra_Kasvihormoni.fi-7

Paikka on varmasti suosituin kohta pihallamme, joten annan mustan kalvon kiiltää auringossa ja olen itsekin liittynyt joustinten natisuttajien joukkoon. (Viimeksi opin voltin, seuraavaksi tähtään tekemään saman ilman, että putoan päälleni. Jes.) Pientä ongelmaa meidän perheen yhteinen harrastus tuo siinä vaiheessa, kun tänne blogiin pitää saada edustavia kuvia. Miten kuvata hyvää istutusaluetta, kun eteen tulee musta turvaverkko ja kirkkaansiniset muoviosat?

Onneksi olen oppinut olemaan kärsivällinen ja tiedän, että siinä vaiheessa, kun istutusalueen kasvit ovat kasvaneet suunnitelmani mukaiseksi, tramppa jää lopulta kokoamatta ja tämä hullunympyrä muuttuu alkuperäisen suunnitelman mukaiseksi eläkeläisen istuskelunurkaksi. Maltan kyllä odottaa.

Pomppuympyrän menneisyys ja nykyisyys

Edellisten pihapostausten tapaan alussa on pari kuvaa nurkan rakennusvaiheista ja sen jälkeen päästään siihen, miltä nurkka näyttää kasvukauden eri vaiheissa. Hyppää siis seuraavaan väliotsikko-osuuteen, mikäli et kaipaa myllättyä maata ja angstia sekasorrosta.

pomppuympyran_rakentaminen

Pomppuympyrä sai varsinaisen muotonsa syksyllä 2012, kun pihaan tuli kaivinkone kuorimaan pintamaita pois. Ympyrän kohdalla oli muheva maakerros, joka kasattiin tontin reunalle kohopenkiksi. Paransin maata hevonhyvällä ja istutin sen täyteen sipulikukkia – ja erinäisiä jakotaimia omalta pihalta, ystäviltä ja puutarhatutuilta. Pääsipä joukkoon muutama ostotaimikin.

Samalla, kun pihaa kaivettiin, upotettiin maan alle johdot valoja varten ja kaivantojen päälle nostettiin täysi satsi mursketta tulevan istuskeluryhmän pohjaksi. Muutoksella sain pomppuympyrään hämyisän yleisvalon ja yhden kohdevalon, joka tuo kulmakiven viereiset korkeat puut ja pensaat viehättävästi esiin iltojen pimeydessä ja jonka turvin aukealla voi leikkiä myös talvisen hämärän aikana. (Kuvia valoista näkyy täällä ja täällä.)

Pomppuympyrakasvit
Kasvit noudattavat jotakuinkin tätä pohjakuvaa, tosin leimut ja jaloangervot on istutettu lomittain niin, että niitä on laikuttain ja vuorotellen muiden kasvien lomassa paljon merkyttyä laajemmin. Penkistä löytyy myös muutama vielä kukkimaton pioni, jotka on merkkaamatta kuvaan. Lisäksi penkki jatkuu kuvan vasemmalle ja oikealle puolelle ja niissä on joitain muitakin kasveja, joita en ole tähän nimennyt.

kevät ja alkukesä

pomppuympyra_1alkukevat_Kasvihormoni.fi-4

Pomppuympyrässä kasvaa minulle merkityksellisin kasvi, tämä ihanan vaaleankeltainen esikko. Se on ensimmäinen oma kasvini parinkymmenen vuoden takaa, ja kerroin sen tarinan viime keväänä. Koska se nousee joka kevät lähes ensimmäisenä, esikon näkeminen on joka kerta yhtä sykähdyttävää. Sen vaalea keltaisuus krookuksen rinnalla on lupaus siitä, että myös Pohjolassa koittaa kasvukausi.

Pomppuympyra_2kevat

Heti esikon perään pongahtavat esiin kaikki sipulikukat, jotka olen piilottanut penkin multiin. Niitä on satoja!

Ensin tulevat pikarililjat (postaus täällä) ja posliinihyasintit, sitten aukeavat suurempikukkaiset tulppaanit ja narsissit. Niiden vaaleita värejä ryhdittävät jaloangervojen tuoreet punaiset lehdet sekä täpläimiköiden kirkkaat kukinnot. Kesäkuun vaihde on ihan huikeaa aikaa, kurkkaa lisää kuvia täältä, niin pääset humahtamaan suoraan kasvukauden alkuun.

Pomppuympyra_3alkukesa_Kasvihormoni.fi-2

Penkin tulppaanit nousevat eri aikaan ja valkoisten tulppaanien kaverina kukkivat valkoiset laukat, joilta puuttuu suomenkielinen nimi (Allium hirtifolium ’Album’). Ne ovat majesteettisen upeita kukkiessaan yhtä aikaa viereisen lumipalloheiden ja naapuriniityn voikukkahaituvapallojen kanssa – unohtamatta penkin keskellä kohoavaa purppunaomenapuu ’Royaltya’.

Heinä- ja elokuu

pomppuympyra_4keskikesa_Kasvihormoni.fi-6

Juhannuksen jälkeen penkissä on seesteinen vihreä kausi, jonka keskelle laitoin viime kesäksi sormustinkukkia. Niitä tuli ihan huikea meri! Tulevaisuudessa toivottavasti penkin etulaidassa tulevat hohtamaan valkoisena niin likusterisyreeni kuin perhosangervokin, jotka molemmat ovat vielä kovin pieniä.

Heinäkuun lopussa nousevat esiin hehkuvat jaloangervot, syysleimut ja pallerolaukat, jotka ovat yhdistelmä minun makuuni (joskin tosi voimakkaan värinen sellainen).

pomppuympyra_5loppukesa_Kasvihormoni.fi-3

Vielä toissakesänä samaa yhistelmää voimisti tämä alakuvan värililja, joka katosi harmillisesti viime talven aikana. Edelleen metsästän sen nimeä, jotta voisin laittaa näitä lisää voimistamaan väriyhdistelmää entisestään. Apua siis kaivataan nimen löytämiseen!

pomppuympyra_5loppukesa_Kasvihormoni.fi-13

pomppuympyra_6_1syksy_Kasvihormoni.fi-3
Viime kesänä istutin penkin talon puoleiseen laitaan reunuspäivänkakkaraa, joka raikasti punaisen sävyistä penkkiä loppukesästä ja syksystä. Tänä kesänä toivon, että reunassa kasvava valkokirjavalehtinen kuunlilja ajaa jo saman asian.

Ympyrän toisessa päässä hehkuvat puolestaan seesteisemmät jaloangervot, taustanaan naisen korkuiset malvat. Niiden ryhdittäjänä toimii purppuratuomi, jonka tummat lehdet tuovat viileiden värien sekaan voimaa. Ensi kesänä laskeskelin sen yltävän jo ihan oikean puun korkuiseksi, latva lienee nyt neljässä metrissä.

pomppuympyra_5loppukesa_Kasvihormoni.fi-1pomppuympyra_5loppukesa_Kasvihormoni.fi-14

Syys- ja lokakuu

pomppuympyra_6syksy_Kasvihormoni.fi-2

Siinä vaiheessa, kun jaloangervot aloittavat ruskistumisensa, jatkavat syysleimut vielä hyvän tovin. Ne saavat vielä uuden syksyisen satsin kukkijoita kaverikseen: taustalle nousee syyskimikkejä, etualalle syysvuokkoja (mikäli selviävät talvesta) ja trampan taakse vielä syysastereita. Trampan poistuessa pihasta tähän penkkiin jää vielä talvea varten törröttämään kolme varrelliseksi leikattua tuijapalloa.Pomppuympyra_7syksy

Katso koko kaupunkipihan tarina:

1. Meidän pihan suunnittelu

2. Takapihan kirsikkapenkki

3. Etelärinne eli itsepetosrinne

4. Pomppuympyrän istutukset

5. Takapihaa jakava välipenkki

6. Pohjoispuolen havualue

7. Yläpihan väriläiskä

8. Keittiötarha

9. Kasvihuone

10. Takapihan totaaliremppa

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (9)

  1. Kaksitoista kuvaa menneestä vuodesta – Meillä Kotona -blogit

    […] Pomppuympyrän istutukset […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *