1. Kastele sen astian multa, jossa itäneet pikkutaimet ovat.
  2. Varmista, että uudessa istutusastiassasi on reiät pohjassa. Olen nähnyt kaupassa myynnissä myös taimilokerikkoina myytäviä astioita, joissa ei ole reikiä valmiina. Mikäli reiät puuttuvat muoviastioista, tee ne saksilla tai kuumennetulla kolvilla (varo hajua!). Metalliastioiden rei’itys käy purkinavaajalla (käyttövinkki täällä) tai naulalla ja vasaralla.
  3. Täytä astiat taimimullalla. Nappaa täyttövaiheessa siitä kaikki selvät turpeenpalat tai puunpalat pois, sillä ne vaikeuttavat pikkutaimien kasvua. Mikäli koulit taimet suoraan isoihin astioihin (halk. 9 cm), laita astian pohjalle tavallista, ravinteikasta multaa ja täytä purkki puolivälin jälkeen vähäravinteikkaammalla taimimullalla. Näin taimi saa kasvaessaan ravinteita suoraan kasvualustasta.
  4. Painele multa tiiviiksi, täytä uudelleen ja kastele multa kosteaksi. Sopiva kosteus on sellainen, jossa mullasta pystyy tirauttamaan puristettaessa muutaman pisaran vettä.
  5. Mikäli taimet ovat harvassa, nostele ne varoen pohjaa myöden irti. Lohkaise lusikan tai muun valitsemasi apuvälineen avulla taimi multapaakun kanssa osiin. (Toinen kuva yllä vasemmalla.)
  6. Tee multaan kolo lusikanvarren avulla ja tipauta taimi multapaakun kanssa sinne. Pitele taimea paakusta kiinni, jotta taimen hento varsi ei vaurioidu. (Kuva vasemmassa alakulmassa.)
  7. Mikäli taimet kasvavat tiheässä, hajota paakku varovasti ja irrottele yksittäiset taimet toisistaan vielä varovaisemmin. Mikäli taimen juuri katkeaa ja taimia on paljon, jätä tällainen taimi istuttamatta: sen kasvu on hidasta.
  8. Pitele paljasta taimea kiinni sirkkalehdestä (kuva yllä, alarivissä oikealla). Pujota taimi varoen tekemääsi koloon, koeta saada juuri suorana kolon pohjalle saakka. Varovaisuutta, varovaisuutta!
  9. Painele kummallakin tavalla siirrettyjen taimien multa varoen tiiviiksi. (Kuva yllä keskellä.)
  10. Mikäli on tarvetta, kostuta taimet vielä sumutepullolla.
  11. Merkitse taimikippoihin, mitä tuli istutettua uudelleen, jottei sinulla ole kuukauden päästä sataa yllätyspurkkia.