Blogit
Kasvihormoni

Pihan parhaita

Elokuunpiha_Kasvihormoni.fi-2Elokuun muututtua helteiseksi on piha yhtäkkiä muuttunut runsaaksi. Tottahan toki joka elokuu luonto on ylitsepursuavaa, maksimissaan, ennen kuin kuun loppu tuo ensimmäiset syksyyn valmistautumisen merkit. Tuo yläkuvan kirsikkapuukin on niin punaisenaan marjoista, että aamuisin tekee mieli viettää sen ääressä vähintään viisi minuuttia aamiaista nauttimassa. Mikäpä siinä!

Marjoja napsiessa totesin, että puun kainalo on aivan liian täysinäinen, jotta satoa pääsisi oikeasti nauttimaan. Niinpä kaivoin vielä alla olevassa kuvassa näkyvän isotöyhtöangervon pois ja jaoin sen tuija-aidan takana olevaan rikkaruohorinteeseen muutamaksi palaksi. Jo helpottui kummasti aamupalan nauttiminen! Isotöyhtöangervo vei penkistä runsaan neliön alan tilaa ja mikäpä olikaan mahtavampaa kuin käppäillä elokuisille taimialennuksille ja etsiä siihen valkoisia ritarinkannuksia tilalle. (Ei löytynyt. Ostin vaaleanpunaisia.) Nyt uutta istutusta tehdessä pitää laittaa tuonne penkkiin laatat, jotta jatkossa puun oksille pääsee helposti.

Vinkkinä muuten Jyväskylän seudulla olijoille: Seppälän Prisman kesäpihalla on loppuunmyynti, siis ei mikään kesän lopun tyhjennys vaan muuttomyynti, sieltä löytyy jo nyt paljon hyviä alennuksia esimerkiksi ruukuista. Kipi kapi katsomaan!

Elokuunpiha_Kasvihormoni.fi-1Kirsikkapuun lisäksi meillä kukoistavat myös omenapuut, niissä on satoa koko pienen varren täydeltä. Paras on tämä kasvimaan omenapuu:
Elokuunpiha_Kasvihormoni.fi-5Olen istuttanut jokaisen hedelmäpuun istutuskuoppaan kärhön tai kaksi. Oikeastaan vain tämä kasvimaan kärhökaksikko on kasvanut muhkeaksi, kaikki muut ovat enemmän tai vähemmän raaskuja. Pihasta on kuollut ainakin viisi kärhöä lakastumistautiin, tänäkin vuonna ainakin yksi, ja talvi lienee vienyt muita urakalla. Koska kärhöjen kasvattelu on meillä näin epävarmaa, ostan niitä joka vuosi lisää alennusmyynneistä ja pistän maan poveen aina vaan uusia. Halvimmillaan kärhöjä saa poistosta euron kappaleelta, niitä taitavat olla myös nämä kasvimaan ’Rouge Cardinal’ ja ’Warzawsca Nike’. Ne ovat lähes samanlaisia, kukinnossa on pieni sävyero ja varsovalaisen terälehdet ovat punaista kardinaalia kapeammat.

Elokuunpiha_Kasvihormoni.fi-6Pelkään pahoin tuon pikkuisen omenapuun kestoa lastin alla, onneksi kyseessä on vaikeaniminen kesäomena, sellainen venäläinen kirjoitushankaluus, joten omenat saa syötäväksi varmaankin viikonlopusta alkaen. Taakka vähän helpottuu!
Elokuunpiha_Kasvihormoni.fi-8Elokuunpiha_Kasvihormoni.fi-7Kärhöjen ohella nautin elokuussa auringonkukista. Laitan niitä joka vuosi kasvamaan (jos en unohda), mutta yleensä istutan punaruskeita ja oransseja lajeja. Auringonkukat ovat varsinaisia vesijuoppoja, joten enää en erehdy laittamaan niitä ämpäreihin kasvamaan, paras kasvupaikka on kasvimaan kupeessa. Harmi vaan, että ne tykkäävät kasvaa aurinkoon päin ja se tarkoittaa, että nähdäkseen niiden kasvot pitää kipaista pihan perälle. Kohta kun auringonkukkia on runsaammin, käyn kyllä naksaisemassa niitä muutaman maljakkoon!Elokuunpiha_Kasvihormoni.fi-3August and the warmth we finally (!) got here up North have brought extreme blooming to our garden. Overwhelming. 
Elokuunpiha_Kasvihormoni.fi-4

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (4)

 1. Tiia

  Ihania kuvia, tuo omenapuun ja kärhön yhdistelmä on ihan mahtava! Meillä ei auringonkukat kuki vieläkään – pari aurinkoista päivää vielä, niin ehkä sitten aukenevat.

  P.S. Oma piha näyttää elokuun puolivälin jälkeen jotenkin… kaikkensa antaneelta. Pitänee istutella syksyllä perennapenkkien aukkopaikoille lisää myöhäisempiä kukkijoita, jotta pääsen tuijottelemaan ensi elokuun loppupuolella muutakin kuin rumasti rusehtuneita harjaneilikoita… 😉

  • Sini K.

   Meillä auringonkukat kasvavat lämpimillä ja aamuaurinkoisilla paikoilla, mikä nopeuttaa kukinnan alkamista. Varjoisemmalla paikalla ovat vielä ihan nupullaan.

   Elokuun puolivälin jälkeen auttaa puutarhasaksien heiluttelu ja totta tosiaan tuo mainitsemasi syyskukkijoiden istuttaminen. Musta tuntuu, että meillä on ihan liikaa nykyisin noita syyskukkijoita juuri sen vuoksi, että aikoinaan kaikki tuntui loppuvan samalla kun syysleimut hiljenivät. Nykyisin sen jälkeen jatkavat vielä syysasterit, hortensiat useassa mallissa, kärhöt, maksaruohot, piiskut ja syysvuokot nyt ainakin. Kesäkukista riittää kukintaa myös pakkasiin saakka: kehäkukat, silkkikukat, ruiskaunokit ja reunuspäivänkakkarat puskevat kukkia minkä ehtivät. Ja tietysti kaikki ruskavärit, ne tulevat myös syyskuun puolella!

   Kipin kapin alennusmyynneille tai naapurin penkkiä harventamaan – tai vaikka omaa niiden harjaneilikoiden kohdalla 😉

 2. Mutta sehän on keltainen lupiini! – Viherpiha-blogit

  […] että lehtien päällä näyttäisi keikkuvan tähkäpää! Jipii! (Yllätyskuva löytyy tästä postauksesta ensimmäisenä.) Vaikka kuinka olen vilkuillut tuohon grilliterassin rajapensaikkoon, […]

 3. Kohta on keittiötarhan kevät – Meillä Kotona -blogit

  […] kuitenkin oltu vielä samalla puolella eikä puu ole protestoinut kohtaloaan. Tarkemmat kuvat näet täältä, viime kesän […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *