Blogit
Kasvihormoni

Mausteita ja omenaa kannen alla

Kannellinen_omenapiirakka_kasvihormoni.fi-3 On reseptejä, joihin palaa vuodesta toiseen sen vuoksi, että niissä on sitä jotain. Tämä omenapiiras on yksi niistä: kokeilin piirakkaa ensimmäisen kerran teininä ja olin heti myyty.

Piiras on murotaikinapohjainen herkku, joka pitää sisällään runsaasti omenaa. Mehevyyttä tulee runsaasti päälle kaadettavasta kansitaikinasta ja makua kanelista ja kardemummasta, jotka maustavat omenalohkoja.

Suosin yleensä sekaisin ja uuniin -tyyppisiä piirakoita mutta tämän kohdalla täytyy todeta, että kahdessa vaiheessa valmistuvat taikinat ovat ehdottomasti väkertelyn arvoisia.
Kannellinen_omenapiirakka_kasvihormoni.fi-4

Kannellinen omenapiirakka

Pohja

  • Vajaa 3 dl vehnäjauhoja (180 g)
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl inkiväärijauhetta
  • 150 g kylmää margariinia
  • ½ munaa

täyte

  • 4-5 hapahkoa omenaa (n. 500 g)
  • 2-3 rkl (ruokokide)sokeria
  • 1 tl jauhettua kaardemummaa
  • 2 tl kanelia

päälle

  • 1 ½ munaa
  • 1 dl sokeria
  • 25 g voita
  • ½ dl vettä
  • 1 ½ dl vehnäjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta

ValmistusKannellinen_omenapiiras_kasvihormoni.fi

  1. Mittaa jauhot, sokeri, inkivääri ja leivinjauhe sekä margariini monitoimikoneen kulhoon ja aja murumaiseksi seokseksi (tai nypi käsin muruiksi). Riko muna lasiin, vatkaa rakenne rikki ja kaada puolet munasta koneeseen ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina kylmään vetäytymään vähintään täytteen valmistamisen ajaksi.

  2.  Valmista täyte: kuori ja lohko omenat lohkoiksi kulhoon, lohkot saavat olla paksuja. Sekoita sokeri ja mausteet keskenään ja ripottele lohkojen sekaan.

  3. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halk. 27 cm, voitele ja jauhota). Lado päälle omenalohkot. Kypsennä piirakkaa 15 minuuttia 175 asteessa.

  4. Valmista kansitaikina: vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi mikrossa, lisää vesi ja anna kiehahtaa. Lisää vaahdon joukkoon voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos vasta juuri ennen kun pohja on kypsä.

  5. Ota piirakka uunista, kaada kansitaikina päälle tasaiseksi, ohueksi kerrokseksi ja paista vielä noin 12-15 min.

  6. Tarjoa piirakka hieman jäähtyneenä vaniljajäätelön kanssa tai kylmänä sellaisenaan. Voit koristella piiraan tomusokerilla ja voipaperista leikatun kuvion avulla omenakoristeiseksi tai kakkupaperilla pitsireunaiseksi .

Kannellinen_omenapiirakka_kasvihormoni.fi-5

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *