Blogit
Kasvihormoni

Lomalaisen kastelujännäri

Pikakohotus_kasvihormoni.fi-6Reissussa oleva putarhaintoilija saa aina jännittää, miten omat pikkuiset taimipallerot mahtavat selvitä kotona. Pari vuotta sitten lomamatka osui huikeaan hellejaksoon ja tulin siihen tulokseen, että ihan hevin en enää kysy naapureita kasteluapuun, arvostan sen verran paljon sujuvia naapurisuhteita. Kasteltuani Budapestin yöpaikan rutikuivia istutuksia (jotka eivät imeneet vettä sitten millään, vaikka kuinka kasteli) taputin itseäni selkään siitä, keväällä mietin tänä vuonna tarkkaan, miten kastelu on paitsi mahdollisimman vaivatonta, myös sellaista, että suhteet eivät siitä pilaannu, vaikka joku menisikin pieleen. Niinpä muutama pieni kikka on (toivottavasti) auttanut asiaa.

Ensinnäkin värväsin kastelijoiksi lähisuvun.
Tiedäthän, jos he ovat kärsineet teini-ikäni oikut, lyhyt kastelujakso ei haittaa sen jälkeen oikeastaan mitään. Kiitokseksi käskin kerätä kypsyvät mansikat itselle ja napsia siinä sivussa punertavat tomaatit parempiin suihin. Minä saan nauttia matkallani paikallisia herkkuja, he meidän omia.

Toiseksi levitin katetta kaikkialle, minne se oli mahdollista.
Näin maa pysyy kosteana kun haihtuminen vähenee. Kasvimaata ja maakosketuksessa olevia istutuksia tarvitsee kastella huomattavasti vähemmän.

Basilika_kasvihormoni.fi-2

Kolmanneksi istutin jo keväällä istutukset mahdollisimman isoihin astioihin ja pistin osan niistä pohjattomina maahan.
Huolehdin myös siitä, että kotiin ei jäänyt yhtään pientä taimipottia vaan kaikki pikkuruukut on istutettu isoihin yhteisastioihin.

Terassikasvit_kasvihormoni.fi-3Isoimmissa ja korkeimmissa ruukuissa on kymmenen litran tyhjä varastotila (nurin päin oleva iso muoviruukku) pohjalla, josta vesi toivottavasti nousee vähin erin pintamullan käyttöön. Osa ruukuista on aitoja altakasteluruukkuja, osaan laitoin puolestaan lecasoralla täytettyjä sukkahousumakkaroita ajamaan vesivaraston tilaa.

Kesakukkaistutus_kasvihormoni.fi-4Neljänneksi olen käyttänyt kaikkiin astioihin kastelukiteitä muodossa tai toisessa.
Osassa on kesäkukkamultaa (jossa kiteet ovat valmiina), osassa olen lisännyt niitä purkista ja amppeleissa olen käyttänyt vesivarastona vaippaa.

vaipan_imuteho_kasvihormoni-fi.jpgKastelukiteiden teho näkyy yllä olevassa kuvassa. Siinä yhden vaipan kiteet (noin teelusikallinen) imee kahden litran verran verran vettä alle kymmenessä sekunnissa. Tehokasta!

Matka alkaa olla lopussa, joten kohta tämä kärsivällinen puupäätarhuri näkee, miten kasvit ovat pärjänneet ja pääsee palkitsemaan kastelijat tuliaisin. Kituvat kasvit ovat minun mokani, samoin liian huonot kiitokset, joten nyt on aika keskittyä jälkimmäisten järjestelyyn.

samettikukka_vanilla_kasvihormoni-fi-3.jpg

Being on vacation is always a stress to both plants and the gardener for one can never be certain of the watering conditions. To enhance the chance of survival, I plant in big enough containers, use watergel, try to have water storage in pots, and only ask relatives close enough to do the job. You know, they’ve been through my teen age years, doing the job when we’re gone won’t ruin the relationship any more.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (1)

  1. Kaksitoista kuvaa menneestä vuodesta – Kasvihormoni

    […] Näin helpotat kesäkukkien kastelua (kaikki käyttämäni keinot samassa postauksessa) […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *