Blogit
Kasvihormoni

Kohta on keittiötarhan kevät

Kasvimaa_kasvihuone_Kasvihormoni.fi-3Meidän pihamaa on lähes käyty läpi, vain keittiötarhan nurkkaus on jäänyt vaille omaa postausta. Keittiötarha on pihassa miltei ensimmäinen kevään koskettama kohta, joten ei tässä mene enää kauaa, kun sinne pääsee tekemään ensimmäiset möyhennykset ja siemenkylvöt. Viime toukokuussa näytti tältä, ja ajankohtaan ei ole positiivisesti ajateltuna kuin reilu kuukausi. Mutta hei, eipä mennä vielä niihin aiheisiin vaan annetaan alueelle sille kuuluva huomio!

Kasvimaa

Tänne muutettaessa meille oli itsestään selvää, että pihaan pitää saada alue, jossa voi kasvattaa omaa syötävää. Suunnittelin keittiötarhan tontin kaakkoiskulmaan, sillä sinne paistaa aurinko koko päivän. Ja aurinko on se, mitä kasvimaan kasvit kaipaavat, varjossa voi kasvattaa vain lehtikasveja.

kasvimaa_punaherukka_Kasvihormoni.fi-3Muuttaessa alue oli nurmella ja siinä oli kolme marjapensasta: tänä vuonna näistä tulee olemaan jäljellä kaksi, hyvin satoa tuottavat punaherukka ja vähän heikommin marjova mustaherukka (joka sekin vaihtuu toiseen, parempaan lajikkeeseen lapsuudenkodistani ellei sato parane). Koska marjat ovat mainioita, olen kaivanut hyötytarhaan kuopan poikineen ja pistänyt sinne myös valkoherukan (suosikkini!) ja karviaisen, joka on matkustanut meille parin pysäkin kautta lapsuuden mummolastani. Lisäksi puuvartisena kasvina löytyy yksi omenapuu.

kasvimaa_kasvihormoni.fi-10Varsinainen kasvimaa on rakennettu kolmeen parisängyn kokoiseen kasvatuslaatikkoon.  Muu maa on katettu murskeella rikkaruohojen välttämiseksi, mikä on osoittautunut tosi hyväksi ratkaisuksi. Laatikkojen reunat on koottu raakalaudasta, ja ensimmäiset merkit siitä, että niitä pitää vähin erin uusia, ovat jo ilmassa. Nyt pohdin, millaista materiaalia kannattaisi käyttää, jotta seuraavat laatikot eivät pehmenisi yhtä nopeasti. Vinkkejä?

Kasvimaan_kasvualusta_kasvihormoni.fiMeidän pihan kasvualusta ei ole alun perin mitään kasvimaamultaa, vaikka vanhalla pellolla ollaankin. Yllä oleva kuvasarja kertoo, miten meillä on saatu kasveille kasvuvoimaa: laatikot on ensin täytetty paikallisen biojäteaseman tuottamalla ostomullalla, ja vuosittain olen tuonut siihen lisävoimaa hevosenlannan voimin. Kannatan niin kaikkia heppailijoita, jotta tällainen puolen kilometrin, kilometrin päästä löytyvä lantapatteri saadaan meille joka vuosi. Hyvä te kopsuttelijat!

Yksi lavoista on myös tehty lämpölavaksi, mikä on tuottanut tosi muhevan ja mahtavan syvän kasvualustan, mutta koska tein syksyllä aiheesta postauksen, ei siitä tässä yhteydessä sen enempää.

Olen myös testannut, miten itse kerätyt munankuoret toimivat yhteistyössä eliöiden kanssa. Hyvin ne ovat sinne hävinneet, joten aion käyttää niitä jatkossakin – tosin vertailukohdan puuttuessa on vaikea sanoa, onko kuorista varsinaisesti erityistä hyötyä.kasvimaansatoa_kasvihormoni.fiKasvimaa_ruohosipuli_Kasvihormoni.fi-3Mutta siis sato, senhän vuoksi sitä hyötytarhaa tulee pidettyä. Ah!

Parasta ovat kesä-lokakuut, jolloin omalta maalta saa hakea päivittäin ruokaa: juureksia, marjoja, hedelmiä, salaattia, yrttejä ja kaikkea, mitä sinne tekee mieli pistää kasvamaan. Käsittämättömintä on se, että käytännössä kahdesta parisängyn kokoisesta alueesta meidän perhe saa miltei kaikki kasvikset, joita kesällä tekee mieli hyödyntää. Okei, kyllähän enemmänkin voisi kasvaa ja kasvisten kasvattelussa voisi olla luovempi kuin mitä minä olen, mutta oikeasti kaksi laatikkoa riittää, suuremmasta alasta pitää jo jakaa satoa muillekin tai olla maaninen säilöjä. Kahdella laatikolla pystyy myös jo vaihtelemaan kasvien paikkaa siinä määrin, että voidaan puhua jonkin asteisesta viljelykierrosta.

Se kolmas laatikko – se on ainakin toistaiseksi täynnä mansikoita, vaikka tekisikin mieli siirtää ne kasvamaan kukkapenkkien reunalle.

Ja myönnetään, onhan meillä myös oma kasvatuskoppi tomaatteja varten, mutta siitä lisää sitten joku toinen kerta.

kasvimaa_mansikka_kasvihormoni.fi-1

kasvimaa_valkosipuli_kasvihormoni.fi-1
Mansikoiden keskellä kasvaa myös valkosipuleita. Ne ovat pitäneet tuholaisia tehokkaasti kurissa, joten saavat kasvaa siellä jatkossakin. Mansikka ja valkosipuli mainitaan kumppanuuskasveiksi, jotka hyödyttävät toisiaan ja näin on käynyt myös meillä.
kasvimaa_kevatkylvo
Tässä on näky, jota odotan ja kuvan tuoksut ovat jotain, mikä herättää mielen viimeiseltäkin talvitorkunnalta. Kevät!

Koetan päästä kevätkylvöihin heti, kun kohollaan olevat laatikot sulavat. Valitettavasti maan sulamisen aika on aina niin työntäyteistä aikaa, että välillä tuntuu, että kasvimaata pääsee hyödyntämään vasta kesäkuun puolella. Onneksi yhdessä laatikossa on tukilaudat reunoissa, joten laatikkoon on helppo nitoa kiinni kasvuharso nopeuttamaan kasvuunlähtöä. Eihän se mikään kaunistus ole, mutta kyllä sitä muutaman viikon kärsii katsoa. Mieluummin sitä, kuin muuta valkoista maan peitteenä.

kasvimaa_keskikesa_Kasvihormoni.fi-7Viime kesänä laajensin kasvimaata pariin kasvatustynnyriin, tuollaiseen puutiinuun, joihin laitoin puupäätarhurin testausinnon vuoksi kasvamaan intiaanien kolme sisarusta: maissia, kurpitsan ja papuja. Kyseessä oli todellakin puupäätarhurin puuha, sillä sato oli – noh, kauniisti sanottuna heikko (nolon tuloksen näet täältä). Mutta hei, aina voi yrittää ja harrastuksen kustannuksia ei loppujen lopuksi kannata laskea, vai mitä?

kasvimaa_kesakurpitsakasvimaa_puutiinu_loppukesa_Kasvihormoni.fi-4 kasvimaa_karho_loppukesa_Kasvihormoni.fi-1Koska ollaan kaupunkipihassa, jossa mennään usein ulkonäkö edellä, on yksi kasvimaan tärkeimmistä ominaisuuksista siellä kasvavat kukat. Omenapuuta pitkin kasvavat kärhöt ovat ihan huippuja, mutta välillä kyllä kauhistuttaa niiden tukena kasvavan omenapuun kestävyys. Toistaiseksi ollaan kuitenkin oltu vielä samalla puolella eikä puu ole protestoinut kohtaloaan. Tarkemmat kuvat näet täältä, viime kesän postauksesta.

Odotus on siis kova, ja kohta tämä alapuolinen maisema vapautuu lumikuorestaan. Voi veljet, sitten alkaa taas se hauskuus, jolloin pussit rapisevat ja multa tuoksuu!

kasvimaantalvi_Kasvihormoni.fi-1

Katso koko kaupunkipihan tarina:

1. Meidän pihan suunnittelu

2. Takapihan kirsikkapenkki

3. Etelärinne eli itsepetosrinne

4. Pomppuympyrän istutukset

5. Takapihaa jakava välipenkki

6. Pohjoispuolen havualue

7. Yläpihan väriläiskä

8. Keittiötarha

9. Kasvihuone

10. Takapihan totaaliremppa

Our kitchen garden, oh joy and all the fresh taste it provides. 

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (9)

  1. Yläpihalla loistavat violetit ja keltainen – Meillä Kotona -blogit

    […] 8. Keittiötarha […]

  2. Kaksitoista kuvaa menneestä vuodesta – Meillä Kotona -blogit

    […] Keittiötarha […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *